Închide

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca, recent reabilitat și introdus în circuitul turistic, va putea fi vizitat și noaptea, o zi pe săptămână

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 04, 2023 0 438

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca, recent reabilitat și introdus în circuitul turistic, va putea fi vizitat și noaptea, o zi pe săptămână.

Astfel, de mâine inclusiv programul obiectivului turistic se extinde joia până la ora 22, de la ora 10 dimineața; în restul zilelor turnul poate fi vizitat între orele 10 și 20. Intrarea este gratuită. Obiectivul cultural recent modernizat cu fonduri europene a fost deschis publicului larg în 20 martie iar de atunci și până în urmă cu două zile numărul vizitatorilor a ajuns la 36.000.

Amintim, Turnul Pompierilor e unul dintre puținele turnuri de apărare ale vechii cetăți a Clujului rămas în picioare, alături de Bastionul Croitorilor și de două turnuri de pe zidul de sud al cetății medievale.

O scurtă istorie: turnul situat pe strada Tipografiei – pe vremuri strada Săpunarilor – a fost construit în partea de Nord-Est a cetății Clujului, între Turnul Porții din ulița Podului și bastionul cu creneluri italiene al orașului. La bază avea o mică poartă de intrae în cetate. Ulterior, peste bastion a fost construit un turn, finalizat în 1574, care avea în final înălțimea de 28,5 metri, o bună vizibilitate asupra orașului și apoi predat breslei țesătorilor. În 1585 Sfatul Orașului decide ca din 17 mai 1585 în turn să existe observatori permanenți, pentru semnalizarea incendiilor.

Turnul a fost reconstruit după ce a fost distrus într-un puternic incendiu izbucnit în 1876. Noua construcție avea opt niveluri și a fost folosit, până în 1936, pentru observarea și semnalizarea incendiilor.
După 1936, însă, acesta a fost închis și uitat, chiar dacă de atunci au existat mai multe tentative de redeschidere a acestuia – în anii ’80, de exemplu, aici se intenționa amenajarea unui muzeu al astronomiei. Atunci și pentru acest scop a fost construită și cupola de sticlă funcțională până recent. Ulterior, pentru o scurtă vreme aici a funționat și un mic Muzeu al Pompierilor.

Ani de zile reabilitarea acesteia a căzut în sarcina Federației Naționale a Pompierilor din România, care a primit drept de folosință gratuită a clădirii din partea Primăriei. Pentru că nu a făcut nimic în acest sens, dreptul de folosință i-a fost revocat în iunie 2011. Ani de zile  astat închis până când Primăria a pornit un concurs de soluții, finalizat în urmă cu câteva luni prin darea în folosință a turnului în versiunea actuală.

bastionullacatusilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu