Închide

Trubadurul de Giuseppe Verdi, la Opera Națională Română

Cultură by Actual de Cluj - mai 19, 2022 0 275

Trubadurul de Giuseppe Verdi a fost pus în scenă în seara de 18 mai la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Spectacolul s-a jucat cu sala plină, iar artista din Ucraina Anna Bondarenko a jucat rolul contesei Leonora.
Giuseppe Verdi a dezvoltat o apropiere față de scrierile contemporanului său spaniol Antonio García Gutiérrez și drama El trovador, reușind revelarea uneia dintre capodoperele înscrise în faimoasa ,,trilogie populară”. Toată acțiunea acestei opere de artă de petrece în Spania secolului XV și își concentrează cea mai mare parte a momentelor pe cele trei personaje principale: Contele Alvaro de Luna (Geani Brad), Manrico (Hector Lopez) și Contesa Leonora (Anna Bondarenko, invitata Operei din Ucraina). Leonora a plantat în cei doi sentimente de dragoste față de a sa persoană, în piesă punându-se accent pe gelozia dusă la extrem de către Contele de Luna față de trubadurul Manrico, pe care și Leonora, la rândul ei, îl iubește.
Sentimentele contradictorii și continua alergare între dragoste și răzbunare la care Manrico și Contele Alvaro de Luna participă vor fi răsfrânte peste Contesa Leonora și conștiința sa. Răzbunarea a fost adusă în discuție din cauza dispariției fratelui contelui – Garcia – răpit și omorât, se pare, de o bătrână vrăjitoare cu mulți ani în urmă. În timp ce Contele își face planurile răzbunării fratelui său, țiganca Azucena – fiica vrăjitoarei arse pe rug, în povestea primului act al piesei, și mama lui Manrico – caută să pedepsească crâncen familia de Luna.
Interpretarea soliștilor merită flori și aplauze, căci numeroase au fost momentele în care vocile lui Hector Lopez și a Annei Bondarenko s-au unit devenind una singură. Cu greu reușeai să deosebești cele două voci, fiind modelate una pe cealaltă.
Mimica impresionantă a Azucenei, interpretată de către artista Andrada Ioana Roșu-Vaida, a stârnit sentimente contradictorii în rândul publicului, căci stările de spirit ale solistei se schimbau și unduiau de la o secundă la alta.

Costumele au fost specifice perioadei descrise, simple și sugestive. Contesa Leonora a avut câte o apariție spectaculoasă în fiecare act din cele patru, uimind prin frumusețea sa naturală.

Întreaga dispută a celor doi frați creează mici confuzii, invitând involuntar publicul să-și pună o numeroasă serie de întrebări la finalul spectacolului. Dificultatea de a ține firul roșu al poveștii în mâini, de la început și până la final, face spectatorul să obosească, astfel renunțând la reintrarea în sală după cea de a doua pauză.

Finalul a fost la fel ca și așteptările publicului, auzindu-se numai păreri pro asupra acestuia la ieșirea din sala de spectacol. Artiștii interpreți au fost aplaudați minute în șir, atât în timpul spectacolului cât și la finalul acestuia datorită prestației artiștilor.

 

Oana Florentina Bostan

Nici un comentariu

Scrie un comentariu