Închide

Trianonul și planul lui Orban de a recrea în jurul său „națiunea maghiară”. Mesajul liderului UDMR Cluj: din punct de vedere cultural și lingvistic, considerăm că facem parte din națiunea maghiară (…) Vrem să ne simțim bine în această țară, vrem să rămânem maghiari și după 100 de ani, nu ne dorim să ne asimilăm

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - iun. 04, 2020 3 1010

Amintind de „dictatul de pace” de la Trianon de acum 100 de ani, premierul Ungariei, Viktor Orbán, vrea să adune națiunea în jurul său, deopotrivă pe maghiarii din Ungaria și din toate țările Bazinului , se arată într-o analiză Deutsche Welle: „Nu este vorba de anularea tratatelor de pace sau de retrasarea frontierelor”, spune istoricul János Rainer. Pentru el, memorialul Trianon de la Budapesta este mai presus de toate un loc în care oamenii aduc un omagiu unui mit al sacrificiului: „O națiune care a suferit atâtea lovituri și încă mai rezistă”. Guvernul urmărește obiective interne, mai precis adunarea națiunii în jurul liderului ei, Viktor Orbán – scrie publicația.

Și liderii UDMR au exprimat mesaje similare, care fac trimitere la marea națiunea maghiară, care-i include pe toți maghiarii care s-au rupt din țara mamă, o dată cu semnarea tratatului de la Trianon, acum 100 de ani.

Președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a subliniat într-un discurs postat pe Facebook, că maghiarii din România trebuie să rămână maghiari ai națiunii maghiare.

„În copilărie am crescut in cartier. pentru prima dată m=am intâlnit cu copiii români în fața blocului, când am ieșit să mă joc. Mi-am dat seama că doar învățând limba lor, mă voi putea juca cu ei, lucru pe care l-am i făcut. Am învățat liba română în fața blocului. Acesta a fot un moment important în viața mea. Atunci am învățat că din punct de vedere al limbii, al culturii, sunt diferit de ceilalți. Dar cu toate acestea am reușit să ne înțelegem cu copiii dincartier. Am avut experiențe și lucruri comune. Ne-am jucat împreună în blocurile aflate în construcție sau în parcul Babeș. Acum o sută de ani, au modificat forntierele de stat, fără să îi intrebe pe străbunicii și bunicii noștri. Este de înțeles că, pentru poporul român, acet moment este o bucurie imensa. Pentru noi, comunitatea maghiară este o pierdere și o tristețe semnificativă.

Să fii maghiar în Transilvania în România, nu înseamnă doar bifarea unei alte rubrici în chestionarul de recensământ, ci înseamnă o provocare. O provocare deoarece în fiecare deceniu a fi maghiar a însemnat ceva diferit, și aici în cluj a fost o provocare să fii maghiar în anii 80 când am fost copil. A fost o provocare în anii 90, în timpil naționalismului exacerbat promovat de Funar. Și este o provocare și în prezent , când din punct de vedere cultural și lingvistic, considerăm că facem parte din națiunea maghiară.  Totodată, trebuie să demonstrăm în fiecare zi că noi în România nu reprezentăm un  pericol la adresa securității naționale. Cu toate dificultățile sale, secolul 20 s-a încheiat. Vă pot spune însă că în secolul 21, după 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, aici la Cluj, noi maghiarii suntem acasă. Vom fi acasă și ne simțim acasă. Vrem să ne simțim bine în această țară, vrem să rămânem maghiari și după 100 de ani, nu ne dorim să ne asimilăm. Majoritatea trebuie să înțeleagă, că nu suntem un pericol pentru securitatea națională. Faptul că dorim să ne păstrăm identitatea, limba și cultura, nu poate reprezenta o sursă de pericol pentru majoritate. Trebuie să comemorăm momentul Trianonului, dar nu trebuie să permitem ca acest moment să definească viața noastră de zi cu zi.  În ultimii 100 de ani, am învățat să conviețuim împreună. Au fost momente mai tensionate , au fost momente mai bune, este posibil ca acest lucru să rămână așa în continuare. Pornind din experiențele pozitive și negative acumulate în acești 100 de ani, trebuie să construim un viitor împreună, deoarce noi, aici, suntem acasă”, a spus Csoma Botond.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus în urmă cu două zile, că:

„Sunt maghiar. (…) În urmă cu 100 de ani, graniţele ţării au fost modificate împotriva voinţei bunicilor şi străbunicilor mei. Ei n-au cerut-o, nici n-au fost întrebaţi, dar au primit, în schimb, o ţară întreagă, România. Dar, în acelaşi timp, şi-au pierdut patria. Au continuat să trăiască ca maghiari. (…) De multe ori au fost nevoiţi să ia totul de la capăt (…) dar chiar şi în momentele în care au trecut prin cele mai grele încercări şi-au păstrat identitatea pe pământul natal, în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc. Astăzi, cei din generaţia mea trăiesc şi gândesc la fel. Întotdeauna ne-am considerat parte a naţiunii maghiare”.

Az elmúlt száz év jó és rossz tapasztalatából kiindulva, kell építkeznünk, mert mi, itthon vagyunk.

🇭🇺 Trianonról meg kell emlékeznünk, de nem szabad megengednünk, hogy a trianoni trauma meghatározza a mindennapjainkat. Az utóbbi 100 évben, megtanultuk az együttélés szabályait, voltak feszültebb pillanatok, voltak jobb időszakok, és valószínűleg ez az elkövetkezőkben is így lesz. Az elmúlt száz év jó és rossz tapasztalatából kiindulva, kell építkeznünk, mert mi, itthon vagyunk. 🇷🇴 Trebuie să comemorăm momentul trianonului, dar nu trebuie să permitem ca acest moment să definească viața noastră de zi cu zi. În ultimii o sută de ani, am învățat să conviețuim împreună. Au fost momente mai tensionate, au fost momente mai bune. Pornind din experiențele pozitive și negative acumulate în acești o sută de ani, trebuie să construim un viitor împreună, deoarece noi, aici suntem acasă.

Publicată de Csoma Botond pe Joi, 4 iunie 2020

În 4 iunie se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, între Puterile Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, și Ungaria, în calitatea sa de succesor al Imperiului Austro-Ungar. Documentul a presupus un moment de trisă istorie pentru Ungaria, care se alegea cu un nou stat și cu noi frontiere, delimitatoare pentru maghiarii aflați pe teritoriile vecine, România, Austria, Cehia, Slovacia, Serbia, Croația, Slovenia.

 

 

Sursa foto Antena3

3 comentarii

  1. „boala lunga moarte sigura” spune o vorba din batrani.
    Asa e si cu ungurii.
    Daca le toleram toate ineptiile si toanele lor ajung precum chiriasii nesimtiti sa-ti comande la tine acasa.
    Nu i-a chemat nimeni in Europa,peste tot au fost batuti si uita ca astazi acesti macatori de carne cruda au ajuns sa conteste cel mai vechi popor din Europa prin a eluda adevarul istoric si dreptul la autodeterminare.
    Frati romani,acestor marlani de origine mongoloida trebuie sa li se spuna verde in fata ca nu se mai poate.Daca astazi o Europa unita nu le ajunge sa se duca pe pustii de unde au venit.La nevoie sa le demonstram ca asa cum am pus opinca odata pe parlamentul de la budapesta o putem face iar.Afara cu bozgorii din tara.

    • Domnul mare natzionalist Julien, avetzi o exprimare saraca, agresiva si inepta.
      Maghiarii au dreptul sa-si pastreze identitatea, limba shi cultura in Ardeal.
      Trebuie sa luam din trecut focul, nu cenusha. Un citat dintr-un compatriot al celui care a scris Julien Sorel.

      • Sebi stimabile ,nu am nimic inpotriva maghiarului onest si loial locului natal.Nu am nmic contra maghiarilor care vorbesc in limba maghiara.Maghiarii au gradinite,scoli,fcultati in limba materna,radio,tv ,dar cand vin cu „cine a fost primul in Ardeal” cu autonomia „tinutului secuiesc”ca sunt oprimati sau discriminati…regret dar nu au dreptate. Si inca ceva nu sunt nationalist ci din contra sunt multi-culti si chiar imi place o societate cat mai bunta dar sunt si obiectiv si tin la adevarul istoric. Si in sensul acesta trebuie sa spun ca oricat si oricum vin ungurii cu tot felul de argumente gresesc. Acuma a gresii e omeneste dar gresala aceasta este intentionata. Alta chestiune istorica Trianonul.Pai Trianonul a consfintit actualele granite unguresti. Pe drept puteau fi chiar mai stramte.Deci iara nu stiu de ce nu sunt bucurosi ungurii.Dar astazi in mileniu trei nu cred ca se mai pune problema granitelor. Europa s-a unit si asta e in avantajul tuturor popoarelor care o compun.Nu e bine sa poti sa pleci pe toate meridianele? Nu e bine sa socializezi cu toate culturile?Nu e bine sa avem aceleasi teluri? Nimeni nu duce cu el in mormant nimic din ce e aici pe pamant. Atunci de ce sa ne invrajbim??? Vezi sebi,asa sunt eu si daca m-am exprimat execrabil …etc. e tocmai ca sunt om si ma inervez cand vad ca altii insista in ineptiile lor ba chiar se cred si superiori altora. Pace tie !

Scrie un comentariu