Licitația pentru lucrările aferente proiectului trenului metropolitan va fi lansată în luna mai, a anunțat primarul Emil Boc. Oficialul a mai spus că Primăria intenționează să lanseze și o procedură pentru achiziția unor trenuri care vor deservi linia de tren. Administrația locală mai așteaptă avizele finale de la CFR și hotărârile de consiliu local din comunele implicate, pentru a încheia asocierea necesară implementării proiectului, însă acestea nu vor bloca însă demararea respectivelor procedurilor, a spus Emil Boc la Ziua Live.
„În luna mai, vom trimite în SEAP pentru a scoate la licitație lucrările pentru trenul metropolitan. Mai avem nevoie de avizele de la CFR și hotărârile de consiliu local de la Cluj-Napoca și restul localităților implicate pentru asocierea finală. În paralel, putem să dăm drumul la licitație, cu clauză suspensivă, pentru că acum avem toate documentele să putem da drumul la licitație. Acești ultimi doi pași ne permit să scoatem la licitație trenul metropolitan. În luna mai va pleca spre licitație în SEAP lucrările pentru trenul metropolitan. În luna iunie, vom scoate la licitație contractul pentru achiziționarea de trenuri necesare trenului metropolitan. Sunt două licitații distincte – prima, care înseamnă lucrările de infrastructură, stațiile, pasajele, tunelurile, cea de a doua, vizează garniturile de tren, a declarat Emil Bo, la Ziua Live.
Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiției pentru realizarea trenului metropolitan este de peste 231 de milioane de euro. Proiectul ar urma să fie implementat în 4 ani, pe un buget multianual. Primăria a anunțat deja că mizează pe fonduri europene. Trenul metropolitan ar urma să aibă un parcurs de 48,8 kilometri, de la Gârbău, prin Cluj-Napoca, până la Bonțida. Traseul ar urma să fie deservit de 7 garnituri de tren, fiecare cu câte 420 de locuri. Acestea ar urma să circule la intervale de 30 de minute între orele 06:00 și 19:00, iar după ora 19:00 și până la 22:00, frecvența va scădea la un tren pe oră. Proiectul implică înființarea unui serviciu de transport pe cale ferată, pe parcusul amintit, de către Primărie și parteneriat cu Companie de Căi Ferate.
În primul an de implementare se preconizează organizarea și finalzarea licitațiilor aferente proiectului.
„Vom avea un pasaj aici, în Cluj-Napoca, la Fabricii, un pasaj subteran, care va permite trafic constant și neîntrerupt al trenului, care astăzi se oprește pentru că el trece la nivel. Vom băga traficul pe dedesubt, construind un pasaj subteran, care va permite ca trenul metropolitan să circule din 30 în 30 de minute pe o rută de aproape 100 de kilometri dreapta-stânga Clujului și să ajungi în 30 de minute din Bonțida în centrul Clujului, mai repede decât dintr-un cartier mai îndepărtat al Clujului. De asemenea, proiectul presupune realizarea unui pasaj-tunel la aeroport, de vreo 700 de metri, care va permite să ai stație la aeroport, să cobori la aeroport din tren și să iei avionul, fără să mai fii nevoit să vii prin traficul din Cluj-Napoca, va fi o lucrare foarte importantă. Este un proiect de 250 de milioane de euro în total, lucrări de infrastructură plus achiziție de trenuri”, a explicat primarul Emil Boc în aceeași emisiune.