Închide

Trenul de lux din Paris spre Istanbul, Orient Expres, unde un loc costă 15.000 de euro, a trecut azi-noapte prin Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 26, 2019 0 772

Moment antologic pentru istoria feroviară din Cluj în această noapte, unde, pentru prima dată cel puțin în ultimele decenii, pentru o vreme a poposit faimosul tren Orient Express, Paris-Istanbul, unde un loc costă cât o garsonieră în Florești.

Trenul de lux Venice Simplon Orient Express a ajuns în gara din Cluj azi-noapte la ora 1.45 și a stat 15 minute: aici, la gara din Cluj, trenului i se schimbă locomotiva – de la graniță a fost tractat de o locomotivă Diesel iar la Cluj aceasta a fost schimbată cu o locomotivă electrică. ”A ajuns noaptea trecută la Gara Cluj, la 1.45 și a plecat la 2.01. Nu s-au deschis ușile, toți turiștii dormeau”, a spus pentru actualdecluj.ro șeful Gării, Vasile Rafa. Acesta conduce gara din 2004 și spune că e prima dată când trenul trece pe aici. ”Au venit pe la Cluj pentru că e închisă permanent linia între Deva și Simeria. Peste o săptămână, când se întoarce de la Istanbul, nu mai intră prin Cluj, se redeschide linia”.

Ca o coincidență, trenul trece prin Gara Cluj chiar în ziua în care aceasta împlinește 149 de ani de la deschidere.

Trenul a intrat în țară pe la Episcopia Bihor noaptea trecută la 22.30 și a oprit la Oradea, Gârbău, Cluj-Napoca, Teiuș, Sighișoara, Brașov, Predeal, Sinaia, PLoiești și București. La Teiuș a stat mai bine de 100 de minute.

Trenul din Paris spre Istanbul are o istorie de mai bine de 130 de ani – mai exact din 1883. În acea vreme trenul era doar unul de distanță lungă, doar cu servicii mai bune. Acum vagoanele sunt aceleași ca acum 90 de ani, construite de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL).  Acum trenul a pornit din Paris în 24 august iar întoarcerea din Istanbul e programată pe 31 august. Un bilet costă nu mai puțin de 15.000 de lire sterline, aproximativ la fel și în euro. Trenul și-a primit faima după faimosul roman ”Crima din Orient Express”, scrisă de Agatha Christie, ecranizat în mai multe rânduri.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu