Închide

Trend în piața de birouri, observat la Cluj: Angajatorii care merg cu sediile în județele limitrofe, după angajați

EconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - nov. 13, 2021 0 240

O mare parte dintre spaţiile de birouri clasa A au fost construite dinainte de 2011-2012 şi sunt „cumva consumate”, iar piața ar putea absorbi ușor 50.000 mp de spații noi, spune Cristian Şimon, managing partner al Simon&Partners Real Estate Advisors, citat de ZF.ro.  Unii angajatori merg cu sedii în zona metropolitană sau chiar în județele limitrofe, după angajați.

Segmentul office al pieţei imobiliare din Cluj-Napoca însumează un stoc total de circa 500.000 mp, unde peste 300.000 mp sunt spaţii clasa A. În acest context, invitatul a explicat că nu se găsesc spaţii de multe ori.

„Pe zona de clasă A credem că undeva la 50-60.000 mp de spaţii noi ar putea fi absorbiţi în perioada dezvoltării, undeva la doi ani de zile, şi ar fi absorbiţi cu uşurinţă. Trebuie să recunoaştem că o mare parte dintre spaţiile de birouri clasa A au fost construite dinainte de 2011-2012 şi ele sunt cumva consumate“, a spus Șimon.

Simon&Partners observă o migraţie înspre zonele metropolitane sau chiar înspre judeţele limitrofe, pe fondul dorinţei angajatorilor de a merge cu sediile mai aproape de zonele în care locuiesc angajaţii. După ei vin şi dezvoltatorii de proiecte office, care anticipează trendul şi vor să capitalizeze momentul.

„Observăm această evoluţie chiar şi pe judeţele limitrofe. Unul dintre clienţii noştri are 1.000 de oameni în Cluj şi odată cu plecarea lor spre locuinţele din judeţele limitrofe preferă să meargă spre ei şi să închirieze spaţii în localităţi precum Satu Mare, Baia Mare, Alba Iulia, Bistriţa, foarte interesant am zice. Există totuşi o migraţie, iar asta va aduce cu sine un vacancy interesant pe spaţii, dar discutăm în anii următori“, a mai spus Șimon.  Totuşi, acest trend ar putea fi unul tranzitoriu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu