Închide

Trei ofertanți la licitația Primăriei pentru construirea parkingului cu autogară de la aeroport/Prima procedură a fost anulată

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 08, 2023 0 435

Compania  TCI Contractor, asocierea  Axial Construct Invest- Darconstruct și asocierea Concelex-Concelex Engineering au depus oferte la licitația Primăriei Cluj de peste 62,9 milioane de lei pentru construirea unui parking cu autogară la Aeroportul Avram Iancu. Procedura a intrat în faza de evaluare a calificării și a ofertelor tehnice.

 

Licitația pentru parkingul de la aeroport s-a deschis în 18 august 2022 (după amânarea termenului inițial, programat la finalul lunii iunie) iar ofertă a depus doar  DECONSTRUCT AG(leader)-City Grup-MRC Culici 2016. În luna decembrie, procedura a fost anulată. Primarul Emil Boc a anunțat că a fost nevoit să facă acest lucru deoarece constructorul ofertant nu a depus toate documentele solicitate de comisie.
Anul acesta, Primăria a lansat o nouă licitație pentru amenajarea acestui parking cu peste 860 de locuri care are înglobat și realizarea unei stații pentru troleibuze plus rețeaua aferentă dar și o autogară, pe un contract de peste 62,9 milioane de lei, cu peste 10 milioane lei mai scump decât cel din 2022 (un contract de 52,4 milioane lei).
La procedură au depus oferte compania TCI Contractor, asocierea  Axial Construct Invest- Darconstruct și asocierea Concelex-Concelex Engineering.
TCI Contractor General a derulat contracte de milioane de lei cu Primăria pentru edificarea de parkinguri de cartier sau cele din Dealul Lomb, pentru centrele de afaceri. A mai concurat și la alte licitații ale Primăriei (de exemplu modernizarea școlii Ana Aslan) cu Axial Construct Invest, societate care se leagă de numele omului de afaceri Florin Mercean, despre care presa a scris că deținea una dintre cele mai prospere societăți de construcții din Cluj (care a edificat și sediul central al Băncii Transilvania) pe care a băgat-o în faliment și a lăsat în urmă datorii de milioane.
Anul trecut, cele două societăți au concurat și la o licitație oranizată de Universitatea Babeș-Bolyai, câștigată de Axial Construct Invest și contestată de TCI, care a întors rezultatul procedurii.
Axial s-a ocupat și de modernizarea Grădiniței Floare de Iris pentru Primăria Cluj dar și de alte lucrări de creștere a eficienței energetice a unor unități școlare (ex școala Nicolae Iorga). A avut contracte și cu Universitatea Babeș-Bolyai sau s-a ocupat de reparații la Institutul Inimii din Cluj.
De altfel, societatea este acționară, potrivit Gazeta de Cluj în firma Solaris Real Estate Investments Cluj-Napoca, cu numeroase proiecte imobiliare în Cluj-Napoca, firmă înființată în 2017 care mai are ca acționar și societatea Vinovis, deținută de Călin Vișan, unul dintre fii actorului Dorel Vișan. De altfel, administratori ai Solaris Real Estate figurează Călin Vișan și Florin Adrian Mercean.
Concelex este  un grup de construcţii din Bucureşti controlat de omul de afaceri Daniel Piţurlea. Acesta a construit stadioanele Steaua și Rapid din București, are contracte publice  cu CNI dar și cu Primării de sector din București (pentru reabilitări termice) sau cu unități medicale din țară. Compania este implicată și în proiecte rezidențiale în București.
Criteriul de adjudecare la licitația pentru parkingul de la Aeroport este prețeul ofertei (80%) și perioada de garanție acordată pentru lucrări (20%). Potrivit fișei de date a achiziției, termenul de realizare este de 12 luni. Inițial, acesta era de 24 de luni.
Procedura a intrat în faza de evaluare a ofertanților.

Potrivit caietului de sarcini, principalele obiective propuse a se atinge prin realizarea prezentei investiții sunt:
– realizarea unei parcări amenajate;
– amenajarea acceselor auto și pietonale, cu infrastructura și dotările aferente;
– stații de bike sharing, cu infrastructura și dotările aferente;
– stații pentru mijloacele de transport în comun, cu infrastructura și dotările aferente;
– amenajarea accesului din drumul naţional;
– amenajarea unui sens giratoriu de mare viteza („turbo-giratie”) pentru facilitarea accesului in parcare a celor care vin dinspre Muncipiul Cluj-Napoca, dar si iesirea pe sensul către Apahida;
– realizarea unei retele de contact troleibuze pentru noua statie de transport public;
– amenajarea de spații verzi aferente.
„Prin această investiție se urmăreşte îmbunătăţirea sistemului de transfer între diversele moduri de transport public, prin realizarea unui terminal tip autogară (P+1), având ca funcţiune principală activităţi specifice personalului Terminal autogară. Proiectul propune o platforma cu locuri de parcare, accese auto si pietonale cu dotarile
aferente, o statie de bike sharing cu dotarile si infrastructura aferenta. Pentru mijloacele de
transport s-au organizat statii echipate cu dotarile si infrastructura necesara desfasurarii activitatilor
specifice. Accesul a fost asigurat din Strada Traian Vuia catre platfoma pentru stationare si catre
zona de autogara. S-au amenajat spatii verzi perimetral si intre locurile de parcare. In incinta
amenajata au fost prevazute 863 de locuri de parcare: 37 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati ; 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice si hibride ; 788 locuri de parcare pentru autovehicule ; 8 peroane pentru autobuze”, arată Primăria în caietul de sarcini al achiziției.

Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat în iunie 2020 indicatorii pentru park&ride-ul de la aeroport despre care conducerea județului a anunțat că e un proiect de suflet care va fi realizat în baza unui buget fazat, multianual. Ulterior, oficialii CJ Cluj au anunțat că nu mai au fonduri pentru pornirea proiectului. La finalul anului 2021, terenul de peste 4,8 hectare de pe strada Traian Vuia, la nr. 149-151 (din zona aeroportului) a fost transferat Primăriei Cluj-Napoca pentru a finanța ea realizarea obiectivului.

De studiul de fezabilitate s-a ocupat firma Hentza Business SRL în baza unui contract cu CJ Cluj de 830 000 lei, fara TVA (studiul de fezabilitate, documentația pentru obtinerea autorizatiei de construire, documentație tehnică de execuție și asistență tehnică). Obiectivul a fost estimat inițial la peste 51,6 milioane lei fără TVA, societatea oferind și o serie de randări cu viitoarea investiție, făcute publice de CJ Cluj.

sursă foto: randari parkink/primariaclujnapoca.ro

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare