Închide

Transilvania, pe „hartă” de afaceri: aproape o treime dintre cele mai mari companii antreprenoriale sunt în regiune (Studiu)

EconomieTop News by Actual de Cluj - nov. 10, 2017 0 759

Aproape o treime dintre cele mai mari companii antreprenoriale din România  își desfășoară activitatea în Transilvania, potrivit unui studiu realizat în cadrul proiectului „Campioni în Business”. Conform analizei, companiile din această regiune au înregistrat cea mai însemnată majorare a profitului brut – de 24,7%, dar și cea mai mare evoluție a profitului net, având o creștere de 29,3%. Pe de altă parte, acestea au consemnat o rată de creștere redusă a numărului de salariați: doar 3,3%.

Cele mai dinamice companii din Transilvania au fost premiate ieri, la Cluj-Napoca, în cadrul Galei „Campioni în Business”, un program care promovează antreprenorii români,inițiat și susținut de Enterprise Investors, sponsori privaţi și Asociația Triple Helix . Peste 100 de antreprenori și reprezentanți ai mediului bancar, consultanți de business și analiști au participat joi searăla Gala „Campioni în Business” de la Cluj-Napoca. În cadrul galei, 10 companii din regiune au fost premiate pentru performanță în afaceri. Premiile au fost acordate în funcţie de evoluţia cifrei de afaceri, a profitului și a numărului de angajaţi, dar și a altor criterii ce țin de reputația, implicarea în comunitățile locale și eficiența activităților desfășurate de companiile respective, explică organizatorii. Pe scena Galei au urcat și doi invitați speciali: Vlad Voiculescu, fondatorul MagiCamp și inițiatorul „Rețelei Citostaticelor” şi Alina Dumitru, campioană olimpică la judo. Discursurile lor au fost urmate de un meci demonstrativ de judo al unor tineri reprezentanți ai Centrului Olimpic de Judo juniori, de la Cluj-Napoca.

Cum stau cu afacerile firmele din Transilvania

Potrivit unui studiu realizat în cadrul proiectului „Campioni în Business”, care a analizat cele mai mari 2.850 de companii antreprenoriale din România, în funcție de cifra de afaceri din 2016, 31% dintre acestea își desfășoară activitatea în Transilvania. Conform analizei, companiile din această regiune au înregistrat cea mai însemnată majorare a profitului brut, de 24,7%, dar și cea mai mare evoluție a profitului net, având o creștere de 29,3%. În schimb, acestea au consemnat o rată de creștere redusă a numărului de salariați, de 3,3%.

În ceea ce privește evoluția rezultatelor de business în anul 2016 comparativ cu 2015, companiile din Transilvania au înregistrat cel mai mare ritm de creștere a cifrei de afaceri per salariat, de 6,2%, dar și cea mai mare creștere a profitului brut per salariat, de 21%. Astfel, în anul 2016 acestea au obținut o cifră de afaceri și un profit brut per salariat de 426 mii lei, respectiv de 20 mii lei. În plus, față de anul 2015, antreprenorii din Transilvania au înregistrat anul trecut un ritm de creștere a cifrei de afaceri de 9,6%.

Conform „portretului robot” realizat în cadrul analizei, cele mai mari companii antreprenoriale din Transilvania au înregistrat în anul 2016, o valoare medie a cifrei de afaceri de 81 milioane lei, profit brut de 3,7 milioane lei, profit net de 3,2 milioane lei, 190 salariați și o rată a profitului brut de 4,6%.

În topul domeniilor de activitate din această regiune (în funcție de valoarea agregată a cifrei de afaceri) se numără: comerțul cu ridicata, industria alimentară, comerțul cu amănuntul,  transporturi, fabricarea de mobilă, fabricarea echipamentelor electrice și fabricarea băuturilor.

 

Premianţii din Transilvania

În cadrul galei de la Cluj, în funcție de cifra de afaceri și de rezultatele obținute în ultimul an, cei 10 premianți au fost grupaţi în trei categorii.

La categoria „Campioni în Business” cu cifra de afaceri mai mare de 15 milioane de euro au fost premiate următoarele companii:

  • ARAMIS, producător de mobilă;
  • PAB ROMÂNIA, constructii rezidențiale și nerezidențiale;
  • JIDVEI, producător de vinuri;

La categoria „Campioni în Business” cu cifra de afaceri între 3 și 15 milioane de euro au fost acordate premii următoarelor companii:

  • INOTEC, producător de utilaje pentru prelucrarea produselor alimentare si nealimentare;
  • UNTOLD, cel mai mare festival de muzica din Romania;
  • COSMETIC PLANT, producator de preparate farmaceutice;

Premii speciale pentru activitatea desfășurată în acest an:

  • INNO ROBOTICS, producător de roboți industriali;
  • COSM FAN, activități de comercializarea produselor din carne;
  • SUNIMPROF ROTTAPRINT, activitati de tipografie;
  • ROUTIER, transporturi rutiere de marfuri;

Nici un comentariu

Scrie un comentariu