Închide

Tramvai colorat la Cluj, circulă de mâine

ActualitateTop News by Mihai Prodan - dec. 07, 2016 1 2213

Încă un tramvai cu graffiti la Cluj – de data aceasta vopsit cu spray-uri de doi artiști stradali, Kero și Ocu, intră în circulație mâine.

Tramvaiul a fost vopsit după ce artiștii au câștigat finanțare în cadrul unui program al municipalității, Com’On.

ocu-tramvaiAm vorbit cu Ocu (foto), tânăra artistă de doar 26 de ani care e autoarea lucrării de pe tramvai, și am întrebat-o ce vrea să reprezinte toate aceste cercuri și bucăți de cercuri de pe tramvai.

Dar mai întâi, poate vă surprinde numele de scenă al artistei – ce poate însemna „Ocu”? Răspunsul e pe cât de complicat pe cât e numele de simplu: „e de la un fel de poreclă între prieteni, inside joke. Sunt litere rotunde. Nu vine neapărat de la un cuvânt cu însemnătate, ci invers. Am format un cuvânt și i-am dat semnificație, ideea de cerc, zona curbată”.

Artista e Corina Monea (26 ani), care se recomandă ca arhitectă vizuală. Am întrebat-o ce înseamnă lucrarea pe care a transpus-o pe bătrânul tramvai portocaliu al companiei clujene de transport public. „Am făcut o lucrare abstractă, pe care am mai mers ca idee și concept. Am preferat să fac pattern-ul acesta pentru că nu am vrut să fac o chestie concretă care să-i ducă pe oameni direct la un subiect, să le las libera creativitatea să zburde. Am preferat să-i duc într-o zonă de good vibe și chiar să fie un exercițiu de creativitate pentru oameni, în ideea ca ei să interpreteze. Am mai observat chestia asta, când îi spui omului conceptul unei lucrări, persoana care o privește e dusă exact în zona în care vrea artistul și se exclude total creativitatea și interpretarea omului. În cazul lucrării de pe tramvai e cumva total opus, oamenii pot interpreta și duce mai departe lucrarea cumva. E o chestie interactivă și vine ca un răspuns la necesitatea de a nu vedea atâtea reclame în mediul zilnic, în loc de reclame în spațiul public e mai OK vizual și psihic să aduci artă și cultură”.

În plus, precizează „Ocu”, lucrarea e cu atât mai interesantă cu cât, spre deosebire de ceea ce ați înțelege prin artă stradală – de obicei graffiti-uri pe pereți, în zone în orice caz fixe, chiar dacă publice – lucrarea e pe roți și se mișcă pe un traseu aglomerat și vast. „Asta e și chestia foarte faină, are acces foarte multă lume la ea. Tramvaiul traversează tot orașul și vrând-nevrând ai contact cu arta și cultura măcar câteva secunde pe zi”.

Artista adaugă că, deși acesta e primul tramvai vopsit în cadrul proiectului – și a muncit pe el aproape cinci zile și a consumat zeci de spray-uri cu vopsea – grupul de artiști care a propus proiectul ar dori să acopere cât mai multe dintre tramvaiele companiei de transport: „deocamdată am primit acordul pentru un tramvai, sperăm că o dată cu acest precedent să ajungem să facem și altele, dorim să facem mai multe, sunt și alți street-artiști propuși. Pe un termen lung ar fi de dorit – și nouă ne-ar face mare plăcere – să se întâmple pe cât mai multe. Practic am numit proiectul acesta „Galerie pe roți”, aducem noi arta la oameni”.

Proiectul „Tramvaie colorate” a fost votat de peste 600 de persoane când inițiativele au fost publicate și supuse votului public electronic – al șaselea cel mai votat proiect dintre cele înscrise. Bugetul total al programului e generos, aproape o jumătate de milion de lei.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare