Închide

Toți vor să fie milionari din imobiliare. Mai ales consilierii locali

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 02, 2020 0 1267

A stat cât a stat și a participat la ședințele de urbanism, dar acum vrea ca Boc să îl facă și pe el milionar și să îl lase să facă un turn vizavi de cel de la Cora, pe malul celălalt al Someșului, pe strada Donath. Consilierul local UDMR Nistor Dániel a venit cu tatăl său la urbanism să îi propună lui Boc un model de urmat, mai ales că parcela pe care aceștia o dețin va fi afectată și de centură.

După ce ahitectul șef al orașului Daniel Pop a avizat la inițiativa primarului Emil Boc proiectul turnului de 40 de etaje din zona Cora, consilierul local UDMR Daniel Nistor a luat cuvântul la ultima ședință de urbanism din 27 februarie să testeze terenul.

Nistor- alături de tatăl său – a spus că deține o parcelă de peste 3000 de mp pe strada Donath 157-159, vizavi de proiectul imobiliar al turnului de 40 de etaje și peste Someș, dar într-o zonă afectată de centura metropolitană. „Suntem pe partea stângă a magistralei, ne afectează 1100 de mp din parcelă pentru care vom fi probabil expropriați. Chiar dacă suntem pe malul celălalt al Someșului, ar fi trebuit să fim și noi prinși în acest PUZ al turnului sau chiar dacă se va face concurs de soluții, putea să apară și pe parcela noastră o construcție similară. Sau măcar prin PUZ-ul centurii să se ofere facilități de construire pentru parcelele afectate”, a spus consilierul.

Cum PUZ-ul centurii nu a fost încă avizat la urbanism, cei de la Serviciul de Strategii Urbane al Primăriei au spus că atunci când va ajunge la urbanism se vor ocupa și de parcelele afectate.

Oficialii din comisie au opinat însă că nici vorbă de așa ceva. „Dacă s-ar ocupa acest PUZ al centurii și de parcelele afectate și de cele adiacente ar fi o documentație de dimensiunea unui PUG”, a spus arhitectul șef al orașului. Cei de la cârma comisiei au mai spus că o abordare de genul celei propuse de Nistor ar crea discrepanțe între parcele și tot felul de probleme și discuții.

„Noi vrem să știm dacă avem șanse să facem și noi clădiri înalte ca dincolo. Orașul are nevoie de centură, înțelegem asta și vom ajungem la expropriere. Am propune să renunțăm la a fi expropriați și să oferim această parcelă în schimbul unui PUZ cu coeficienți mai mari care să ne fie acceptat. Eu spun că e un model de urmat”, și-a negociat viitorul de milionar consilierul Nistor.

Primarul Boc nu a fost atât de impresionat de ofertă. Dacă în cazul proiectului turnului cu 40 de etaje făcut de arhitectul Adrian Iancu vedea numai beneficii, în cazul ofertei lui Nistor, Boc a tăiat elanul afacerii din start. „Cu exproprierile pentru Centură va apărea o lege națională. Nu pot să îmi asum eu înaintea Ministerului Transportului cum să expropriez”, a spus Boc.

Oamenii din Primărie i-au arătat consilierului că, dacă vrea să construiască, trebuie să își asume un PUZ.

Nu este singura intervenție a consilierului. El a mai luat cuvântul și în cazul unei alte proprietăți pe care o deține în zona Clujana, pe malul Canalului Morii, vizavi de proeiectul imobiliar de pe Cosașilor al celor de la SDC Imobiliare. Prin zonă este propus în PUG un drum și există servituți de utilitate publică care trebuie asigurate.

„Vrem să știm pe unde va merge drumul. Deja s-a cumpărat și terenul de la Jolidon și vrem să știm pe unde trece acest drum. Nu ne opunem proiectului de pe Cosașilor, dar dorim să ne informăm. Pentru că sunt proprietăți despărțite de o limită naturală, Canalul Morii, a celor de pe Cosașilor și a noastră. Ar fi trebuit să fim și noi cooptați în PUZ. N-au obligația legală, însă așa ar fi fost normal ca să fie corectate propunerile pe ambele maluri”, a spus Nistor.

Acesta a mai cerut lămuriri cu privire la viitorul zonei Clujana, tocmai pentru a se lămuri ce terenuri trebuie cedate și pe unde vor trece circulațiile.

„Servitutea de circulație apare în PUG dar traseul o să îl stabiliți în continuare dumneavoastră, însă pentru aceasta trebuie să faceți un PUZ”, i-a arătat șefa de la Strategii Urbane, Andreea Mureșan.

Nistor Dániel e de profesie inginer constructor și a intrat în Consiliul Local în 4 aprilie 2017  în locul fostului consilier local Csoma Botond care, în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016 a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României, fiind nevoit, astfel, să renunțe la funcția de consilier municipal. Nistor câștigă bani ca evaluator imobiliar, potrivit declarației de avere. El este membru și în comisia de urbanism a Consiliului Local.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare