Tișe și consilierii săi refuză plata mesei din bugetul Județului pentru medicii rezidenți care fac gărzi în spitalele clujene. PSD a făcut mișto de președintele județului ca lider PNL că n-a reușit să sudeze coaliția cu USR PLUS la nivel local
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 22, 2021 0 546
Toate amendamentele formulate de grupul USR PLUS din Consiliul Județean, printre care și cel pentru asigurarea plății mesei pentru medicii rezidenți, „eroii în alb” din pandemie care asigură gărzi în spitalele clujene, după cum au ținut inițiatorii să îi numească, au fost respinse. Dezbaterile pentru aprobarea bugetului județului pe 2021 au durat mai bine de 3 ore. Președintele Alin Tișe a fost serios, nu i-a mai ridiculizat pe cei din USR PLUS cum a făcut la o ședință precedentă și le-a explicat că nu există bază legală pentru propunerile lor, nici bani destui în buget. Însă, la gâtul grupului au sărit consilierii PNL care au acuzat că cei din USR PLUS că vor să dea bine în presă și că au venit în plen cu propunerile deși în comisiile de specialitate s-a discutat tot trei ore și li s-a explicat că nu există destui bani în buget nici bază legală pentru ca ele să se materializeze.
Disputele din plen au fost prilej pentru consilierii de la PSD să facă mișto de președintele Tișe și de cei din PNL. Aceștiau au semnalat că Tișe nu a reușit să sudeze coaliția cu USR PLUS și la nivel local și că din acest motiv îi obligă și pe ei să asiste la un spectacol politic care se joacă în plen – cei din USR propun chestiuni, iar cei din PNL le resping.
Consilierii PNL s-au arătat și mai supărați după ce s-a votat bugetul județului fără amendamentele USR PLUS și au început să citească titluri de articole de ziar în care au spus că sunt acuzați că au respins plata mesei pentru medicii rezidenți. Ei au ținut să se plîngă lui Tișe că, de fapt, ei susțin medicii și sunt de acord cu hrana, doar că n-au cadru legal să o acorde. Tișe i-a liniștit că nu așa se câștigă puncte electorale.
Cei din PSD i-au ridiculizat și pe ei arătând că, de fapt, cei din USR PLUS „și-au atins scopul”.
Consilierii județeni au votat bugetul județului pe 2021, însă după trei ore de discuții. Mai întâi s-a pornit sobru și serios, apoi cei din PNL au început să se scandalizeze după ce consilierii USR au continuat să își susțină în plen amendamentele la buget legate de suplimentarea de fonduri pentru capitolul sănătate. Consilierul Mihai Iepure a propus susținerea unei campanii de screening pentru afecțiunile renale în școlile din județ, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie și cu Univestitatea Babeș-Bolyai, sau suplimentarea normei de hrană pentru pacienții din spitale de la 10 lei cât este acum la 20 de lei pe zi. O altă propunere a vizat susținerea tot de la bugetul local a hranei zilnice pentru medicii rezidenți care asigură gărzile în toate spitalele clujene.
Dacă pentru primele două amendamente, Tișe s-a arătat dispus să caute soluții ca ele să se implementeze pe parcursul anului, pentru cel de al treilea a spus clar că nu este atributul legal al Consiliului Județean ci al Ministerului Sănătății care are buget mult mai mare.
”Propun să plătim masa pentru medicii rezidenți care fac gărzi în spitalele clujene, care au obligația de a face gărzi, dar nu sunt remunerați pentru aceste gărzi și nu primesc nici masă, deși este hotărâre de guvern care vorbește despre asigurarea hranei pentru medici și rezidenți. Pentru că nu s-a alocat și buget, nu se dă hrană medicilor rezidenți. Noi propunem să se asigure finanțarea pentru acest serviciu. Probabil că nu e o sumă mare pentru a-și asigura singuri hrana, dar fac 6 – 8 gărzi pe lună”, și-a motivat amendamentul consilierul județean USR PLUS Mihai Iepure.
”Nu avem prevederi legale să asigurăm hrana. Nu este treaba autorităților locale. Ce ar însemna să asigurăm hrana în toate instituțiile sanitare. Noi aveam un buget de 3 ori mai mic ca Primăria Cluj-Napoca și 5 spitale în subordine, în timp ce Primăria are un spital. Supun votului, dar chiar dacă am dori nu avem bază legală. Din păcate nu mai avem bani. Bugetul județului este de 3 ori mai mic decât cel al municipiului care are un singur spital în subordine. Noi avem un buget de 90 milioane euro din care 40% presupun asigurarea funcționării serviciilor de asistența socială. Partea de salarizare este a Ministerului Sănătății.Acum, realmente bugetul județului nu mai poate suporta alte cheltuieli. Numai anul trecut am susținut cu 23 de milioane de euro spitalele din județ în lupta Covid-19″, a spus președintele Tișe.
El a supus la vot toate cele trei amendamente care nu s-au aprobat, cei din PNL și UDMR votând împotrivă. Cei din USR au mai propus două amenadamente pentru înființarea unui serviciu destinat atragerii de investitori străini în Cluj dar și pentru scutirea de la plata chiriei a medicilor de familie chiriași în spațiile județului. Nici acestea nu au trecut la vot. În schimb, președintele Tișe i-a cerut consilierului USR Ovidiu Nistor care a susținut scutirea de la plata chirei să documenteze mai bine subiectul arătând că în prezent nu se poate da curs propunerii deoarece Curtea de Conturi a imputat deja județului faptul că respectivele chirii ar trebui majorate.
Discuțiile pe cele 5 amendamente s-au prelungit mai bine de 3 ore. Între propuneri, a fost adoptat cu votul plenului un amendament „formal” propus de grupul PSD care a cerut suplimentarea cu 10.000 a bugetului pentru asigurarea cheltuielilor legate de salarizarea persoanlului implicat pe partea de asistenă socială, capitol care nu avea în totalitatea asigurată finanțarea pe tot anul. „Să fim siguri că toți colegii noștri își vor primi salariile”, a motivat Tișe acceptarea amendamentului.
Consilierii PNL au intervenit în discuții și i-au acuzat pe cei din USR PLUS că vor să beneficieze de o imagine bună în presă și de aceea au venit din nou în plen cu amendamentele deși în comisia de buget-finanțe al consilierilor județeni li s-a explicat clar că nu există bani, nici baze legale pentru a se susține repestivele propuneri. Au făcut observații Angela Marchiș dar și Iuliu Sâmnărtean. ”Aici este cu public, probabil de aceea s-a pus acum pe tapet problema”, a intervenit și Tișe.
Cei din USR au intervenit și au arătat că, de fapt, au fost sfătuiți în comsii că, dacă nu le convine, pot veni cu amendamentele să le propună și în plen arătându-li-se că aici ar trebui să se evidențieze mai în clar eventuale subcapitole bugetare de unde se pot sau nu mobiliza fonduri.
Consilierii PNL nu s-au lăsat liniștiți de Tișe. Ei au ripostat și au citat titluri de articole de presă prin care au spus că deja sunt acuzați că au respins acordarea de hrană pentru medicii rezidenți. Angela Marchis a ținut să spună că de fapt ei sunt de acord cu acordarea acestei mese pentru medicii rezidenți, însă că nu există resurse financiare, nici bază legală. Iuliu Sînmărtean i-a acuzat că vor să dea bine la public, nu să susțină cu adevărat medicii sau chiar că sunt limitați și nu înțeleg ceea ce li se spune când vor în continuare să își supună la vot propunerile.
În fapt, consilieiri PNL au respins cu majoritatea de voturi propunerea făcută de cei de la USR.
Tișe a mai ținut să îl sfătuiască pe consilierul județean Mihai Iepure, despre care a ținut să sublinieze că e un tânăr politician, că trebuie să știe că atunci când vine în plan cu amendamente trebuie să se asigure din timp că există consens pentru ele din partea grupurilor politice din Consiliul Județean.
Iepure și-a păstrat calmul și a spus că ia invitația lui Tișe ca una la dialog pentru găsirea celor mai bune soluții pentru ca propunerile făcute să poată fi la un moment dat susținute.
Pe parcursul celor 3 ore au invervenit și cei din PSD care l-au ironizat pe Tișe că nu a reușit să sudeze la nivel local coaliția dintre PNL și USR PLUS care funcționează la nivel național motiv pentru care grupul social democrat a fost nevoit să asiste timp de trei ore la un spectacol politic în plen. Observația a fost făcută de Ioan Sălătioan, însă Tișe i-a replicat că „nu va apuca bățul băgat prin gard”. Cei din PSD au ținut să îi ironizeze și pe consilierii PNL arătând că, de fapt, cei din USR „și-au atins scopul”.
Chiar după adoptarea bugetului discuțiile au continuat, cei din PNL arătându-se indignați că, după discuțiile și deciziile din ședință, în presă, ei apar ca cei răi care nu vor să îi susțină pe medici. Tișe i-a liniștit din nou arătându-le că nu sunt oameni politici de ieri și că oamenii nu se împart în buni sau răi iar punctele electorale nu se câștigă în respectivul fel. Oficialul a ținut să le amintească că oricum puterea este la ei și că orice propunere a grupului USR PLUS nu poate să devină realitate dacă nu are votul PNL care în prezent controlează forul județean.
„Vreau să se înțelegă clar că nu avem o bază legală, nu alt motiv pentru care nu s-a acordat hrana pentru medicii rezidenți. Vreau să fie auzită această precizare. Putem să o susținem în viitor în măsura în care avem o bază legală”, a mai ținut să spună și Tișe după ce a consultat probabil, așa cum au făcut-o și cei din PNL, titlurile din presa locală. Tișe a mai ținut să spună că nici multe amendamente ale colegilor din PNl n-au putu fi susținute.
La finalul ședinței de Consiliul Județean, Mihai Iepure a acuzat chiar un bullying PNL împotriva USR PLUS care se petrece în ședințele de Consiliu Județean. Președintele Tișe a ținut să spună că băiețelul său de 10 ani are altă definiție pentru fenomen și că cei din USR trebuie să înțeleagă că atunci când au 5 voturi în Consiliu trebuie să învețe să colaboreze cu ceilalți colegi. Bullyingul se definește, pe scurt, ca o agresiunea fizică sau verbală, care implică un dezechilibru al puterii între două persoane.
La Primăria Cluj-Napoca a fost adoptat bugetul la ședință din 21 aprilie. Primarul Emil Boc a anunțat că toate amendamentele formulate de grupul USR PLUS din Consiliul Local au fost acceptate într-o formă s-au alta în bugetul local. În plus, Boc i-a felicitat pe consilierii USR PLUS pentru propunerile făcute – legate de creșterea serviciilor educaționale publice în cartierul Bună Ziua, a locurilor din creșe sau a celor de parcare din cartiere.