Închide

Tișe și-a impus omul la șefia celei mai mari și profitabile companii a Consiliului Județean Cluj / Ignat Morar – fiul primarului PNL din Dej – preia conducerea Tetarom, deși n-are nicio experiență managerială

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 21, 2025 5 11785

Actual de Cluj a anunțat în exclusivitate intenția președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, de a-și poziționa un apropiat în fruntea Tetarom – cea mai mare și profitabilă companie clujeană cu acționariat de stat. În ciuda contestațiilor și a lipsei de experiențe manageriale, Igant Morar va prelua oficial poziția de director general, contestația contracandidatului său, Marius Sabo, fiind oficial respinsă. Ignat Morar (foto jos) este fiul primarului din Dej, Costan Morar (traseistul politic care în 2020 a plecat din PSD și i s-a alăturat PNL-istului Alin Tișe, pentru a-l sprijini în campania electorală de recâștigare a Consiliului Județean Cluj). De când Costan Morar s-a aliat cu Tișe, fiul Ignat Morar a fost sprijinit constant pe linie profesională.

sursa foto: captura video NCN

În 2020, primarul din Dej Costan Morar  a acceptat să i se alăture lui Alin Tișe având promisiune din partea acestuia că fiul său, Ignat Morar, va fi poziționat pe un loc eligibil pe listele PNL, pentru Camera Deputaților. Pentru că pe listele PNL înghesuiala era cam mare, Ignat Morar n-a prins loc eligibil la deputăție, dar a fost poziționat la șefia Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Someș, subordonată Consiliului Județean Cluj.

Sursele Actual de Cluj spun că planul aducerii lui Costan Morar la șefia Tetarom a fost încropit de ceva timp, în contextul în care se știa că matusalemicul director general Viorel Găvrea urma să se retragă din funcție. Postul a fost dorit și de actualul director adjunct, Octavian Fodor – care provine din vechea tabără PNL, cea condusă de Marius Nicoară – însă acestuia i s-a cerut să renunțe la concurs și să se mulțumească cu poziția de adjunct. Inițial, Fodor și-a înscris candidatura pentru funcția de director general, având promisiuni din partea prietenilor săi din vechiul PNL că va avea susținerea politică necesară – însă ulterior i s-a cerut să se retragă pentru a-i face loc lui Ignat, astfel că el n-a mai participat la nicio probă din concurs. A rămas în concurs doar Marius Sabo (fost primar din Gherla și fost șef al AgroTransilvani) și Igant Morar, fiul primarului din Dej.

În cadrul probei interviu, Marius Sabo a primit note mai mari decât cele acordate lui Ignat Morar, însă președintele acestei Comisii, Marian Morar (aparent nicio legatură de rudenie cu Igant Morar) – care în prezent conduce și Consiliul de Administrație al Tetarom – i-a acordat lui Ignat Morar o notă care să-l poziționeze pe primul loc. Sabo a făcut contestație, pe de-o parte a contestat notarea, iar pe de altă parte faptul că Igant Morar nu deține experiență managerială, însă contestația sa nu a fost admisă. Astfel, Igant Morar ar urma să preia oficial conducerea Tetarom.

Pentru acest așa zis concurs a existat o comisie specială, așa cum prevede OUG 109 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, însă a existat doar în teorie, pentru că membrii comisiei (cel puțin unii dintre ei), nu sunt deloc străini de interesele președintelui Consiliului Județean Alin Tișe. Mai precis, îl avem președintele acestei Comisii, Marian Morar (auditor), care în prezent conduce și Consiliul de Administrație al Tetarom (de regulă membrii CA-urilor ajung să preia mandate tot prin susținere politică). Altă membră a Comisiei este Corda Roxana Andreea Mărincean (avocată, cu conexiuni în PSD), și un alt membru, Mircea Avram, care a fost pus de Tișe să conducă o regie subordonată Consiliului Județean -RAADPP – și care a cochetat și cu presa, având o televiziune online în care promova zelos toate „realizările” instituției/șefului pentru care lucra. De altfel, Avram n-a făcut niciodată un secret din relația apropiată avută cu președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Tetarom este una dintre cele mai mari și profitabile companii clujene, controlată în proporție de peste 95% de Consiliul Județean Cluj, iar timp de mai bine de 20 de ani, aceasta a avut același director, respectiv pe Viorel Găvrea. Tetarom administrează trei parcuri industriale (Tetarom 1, de pe Tăietura Turcului, Tetarom II, ocupat de compania americană Emerson, situat la capătul B-dului Muncii, și Tetarom III, din comuna Jucu). În total, compania gestionează 1.980.000 de mp și a creat peste 15.000 de locuri de muncă. Sunt 150 de companii rezidente în aceste parcuri iar totalul investițiilor depășește un miliard de Euro.

5 comentarii

  1. ce va mira??iavedeti și celelalte Instituții de stat…omul se comporta ca jupânul pe plantație…..vezi Direcția de Protecție a Copilului, vezi Evidenta Populației la nivel de județ… vezi consilieri speciali fost judecător .etc ete..și nimeni nimic…bă mai mult i se da și ORNISS…..DE CE?????ca sa facă milioane de euro în continuare!!

  2. Un SINGUR lucru mă miră în țara asta: cum de oamenii mai votează PSD, PNL, UDMR!? Nici în al II-lea război mondial nu au fost rase de pe fața pământului în România mai mult de 75% din fabricile țării, așa cum a ”reușit” trioul malefic după 1989. Datoria națională este o bombă cu ceas. Companiile transnaționale străine fac afaceri aici și declară la Fisc venit: ZERO! Au neglijat investițiile (sau au sabotat?) infrastructura feroviară și rutieră a României. Deci, cum fraților mai puteți avea vreo speranță de la PSD, PNL, UDMR!? (Știre de ultimă oră! La 01.01.2026 Bulgaria va adera deplin la zona Euro).

    • Nu mai mira pe nimeni blatul că i genul PNL, nush de ce are lumea altă impresie despre tise, vataf pe averea publica chiar în vremuri cînd Ro e in junk și nu contează în . Corupția și economia distrusă, probleme generate de30 de ani de blat psdpnl Consecinta blatului continuu se vede acum, poate peste alți 50 de ani o sa fim la următoarea împărțire a lumii, o sa contam, tise sa și pună cenușă în cap. Nici că s votați nu mira, la 1,4 milioane in funcțiivreo 1/2 milion sunt angajați de partid PNL în admin si sinecuri!Numai în România își permite statul sa nu facă investiții public privat în care statul vine cu clădirea și privatul cu angajații, aici angajeaza e mare angajator …corupt) cu rudele cu tot la vot, ..

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.