Închide

Tișe i-ar angaja pe brutarii din Sri Lanka „la stat”

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 02, 2020 2 916

Cum subiectul muncitorilor din Sri Lanka alungați de comunitatea maghiară din Ditrău a vuit în toate presa națională, era de așteptat ca unii politicieni să încerce să se agațe de problemă. Reacția președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, pe această temă ar fi fost binevenită dacă era limitată la un îndemn creștinesc, privind toleranța, pacea și iubirea față de aproapele. Însă PR-iștii liberalului Alin Tișe au înțeles să speculeze subiectul într-un mod ridicol, lansând invitația ca cei doi brutari din Sri Lanka să vină se se angajeze într-una din societățile subordonate Consiliului Județean, fie la fabrica de papuci Clujana, ori la compania Tetarom, care administrează parcurile industriale, sau la piața din Dezmir (cunoscuta hala Agro-Transilvania). N-ar ști nimeni să spună ce posturi/poziții/funcții ar putea ocupa doi brutari din Sri Lanka în cadrul acestor societăți ale statului, dar Tișe s-a grăbit să se introducă în problemă, lansând invitația pe pagina de Facebook cu mențiunea: „am decis”.

Păi e cam de porc să expui decizii ilogice, când, de exemplu, orice muritor al Clujului conștientizează pe deplin bomba socială de la Pata Rât care își așteaptă de zeci de ani dezamorsarea, timp în care autoritățile administrative n-au făcut altceva decât să-și dovedească delăsarea și incompetența. Pentru romii de la Pata Rât Primăria Cluj n-a venit cu soluții eficiente: nu sunt destule locuințe sociale, nu s-ar găsi (Doamne ferește!) locuri de muncă prin companii de stat, și nici nu s-a descoperit un sistem de protecție pentru copiii amărâți care cresc pe lângă groapa de gunoi a Clujului. Așa că pe lângă Tișe, numai primarul Emil Boc mai lipsește să-l vedem lamentându-se de grija brutarilor din Sri Lanka, ca să fie pachetul ipocriziei cât se poate de complet.

O dezbatere cu afaceriștii locali nu i-a dat lui Tișe prin minte 

Sigur că problema de la Ditrău ne demonstrează cât suntem de neprăgătiți și de vulnerabili în fața valului de schimbări provocate de mecanismul social-economic al globalizării, însă PR-ul fără noimă al politicienilor români nu creează nimănui vreun beneficiu. Tema mai importantă care ar trebui să-i stârnească interes liderului administrației județene – și nu doar lui, ci tuturor politicienilor – este criza forței de muncă cu care se confruntă antreprenorii din toată țara. Așadar, o invitație la dezbatere a oamenilor de afaceri locali care întâmpină dificultățile proprietarilor brutăriei din Ditrău era de mult bun augur, mai cu semă că în formațiunea politică reprezentată de Alin Tișe se găsesc destui afaceriști care să-i expună pe larg corvoada recrutării și menținerii angajaților în firme. Și evident, cu acest drum se găseau în sectorul privat oferte demne de luat în calcul și pentru cei doi brutari din Sri Lanka, potrivite cu profesia pe care o au la bază, ca demerusl de PR al lui Tișe să aibă sens.

Idee de PR copiată

Altfel, reacția lui Tișe nu pare decât o copie palidă a demersului ințiat de omul de afceri sucevean Ștefan Mandachi, cel care s-a mai remarcat în spațiul public prin protestele anti guvern pe care le-a inițiat și prin faptul că a construit pe cont propriu primul metru de autostradă. În privința situației de la Ditrău, Mandachi îi învinuiește pe patronii brutăriei care au cedat presiunilor localincilor, îndepărtându-i pe cei doi muncitori din Sri Lanka. Mandachi s-a oferit să-i angajeze el în oricare dintre restaurantele pe care le patronează:  „Eu dacă eram în locul patronului de la Ditrău nu aș fi renunțat la cei doi străini pentru nimic în lume. A fost laș, deși cine știe ce nebuni l-au presat… Știa cu ce probleme ne confruntăm noi antreprenorii, dar a tăcut. Eu preferam să închid restaurantul, să vând afacerea, să fac revoluție, dar n-aș fi renuțat la cei doi brutari. Nu pentru că sunt eu bun la inimă, ci ca o formă de protest împotriva Statului care a alungat toți românii peste granițe. I-a hăituit și pe angajați și pe patroni, până a rămas țărișoara golită. Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cât despre cei 300 de inși care țipă înverșunați… mă șochează, Doamne ferește, Doamne păzește, nu mi-am imaginat că mai pot vedea astfel de scene în 2020! Sper să pot să mă abțin, deși nu cred..”, a scris Ștefan Mandachi pe pagina de Facebook.

Mesajul complet al lui Alin Tișe

„Urmăresc de câteva zile cazul celor doi muncitori din Sri Lanka, angajați la o brutărie din Ditrău, județul Harghita. Etapa în care a ajuns astăzi acestă situație îmi aduce aminte, din nou, că nu dezbinarea, rasismul sau xenofobia sunt caracteristicile acestui neam. Unicitatea noastră rezonează cu toleranța, înțelegerea, o bună comuniune și grijă pentru cei din jur. Noi mereu am respirat aceste valori. Nu am putea fi altfel. Am decis ca luni dimineață să îi contactăm pe cei doi muncitori din Sri Lanka, având convingerea că își vor putea găsi câte un loc de muncă la una dintre instituțiile subordonate Consiliului județean Cluj: societățile din Tetarom, Clujana sau Agro Transilvania” a scris Alin Tișe pe pagina personală de Facebook.

Subiectul Ditrău:

Revolta de la Ditrău: „O să ne trezim că un sfert din case sunt locuite de oameni de culoare” / „Nu avem nevoie sa vină străini de la cinci mii de kilometri, că să ne înveţe cum să facem o pâine” / „Nu suntem rasiști”

 

 

2 comentarii

  1. La Ditrău, pentru încălcarea drepturilor omunlui la muncă şi liberă circulaţie, sunt vinovaţi UDMR-ul şi biserica romano-catolică care au manipulat localnicii.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.