Închide

Tinerii nu mai vor să devină polițiști, nu s-a găsit nici măcar un candidat pe un loc liber la școala de Poliție din Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - mai 26, 2023 0 300

Tinerii nu mai vor să devină polițiști, nu s-a găsit nici măcar un candidat pe un loc liber la școala de Poliție din Cluj.

Situația e identică în Câmpina, Oradea și Cluj-Napoca, în medie doi candidați la trei locuri la școlile de agenți, înainte de proba scrisă și de verificarea medicală. Ministerul de resort, al Administrației și Internelor, ”intră într-o perioadă neagră a istoriei sale”, arată Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. E o situație fără precedent. ”În urmă cu trei zile, semnalam un posibil dezastru, în acest an, la admiterea în școlile vocaționale din cadrul MAI, plecând de la eșecul a 30% dintre candidații selecționați, care au picat probele sportive, înregistrându-se astfel un trist ”record” negativ în acest domeniu. Practic, înaintea probei de evaluare a cunoștințelor teoretice (testul scris), care va avea loc în 27 mai, consemnăm cel mai negru an din istoria învățământului vocațional specific Ministerului Afacerilor Interne: 0,73 candidați pe un loc”, arată sindicatul.

Iată numărul candidaților rămași în concurs, desper care SNPPC arată că e ”un dezastru”:

– 1.002, la Școala de agenți de poliție Câmpina, pe 1.340 locuri

– 144, pe 240 locuri, la Școala de agenți PFR Oradea

– 233, pe 300 locuri, la Școala de agenți de poliție Cluj-Napoca.

Astfel, în total în cele trei Școli de poliție, intră, la proba scrisă, 1.379 candidati, pe 1.880 de locuri. Urmează proba scrisă și, ulterior, verificarea medicală, eliminatorie, ”care vor conduce, probabil, la ocuparea a numai 50% dintre locurile disponibile în această sesiune de admitere…fără precedent!”, susține SNPPC. ”Recent, în special pe fondul războiului de la granița României, am reiterat ideea unui posibil colaps al acestui sistem, în condițiile dezinteresului dovedit de actuala coaliție de guvernare – condusă, culmea, de un general în rezervă, fost militar de carieră! -, față de familia ocupațională ”apărare, ordine publică și securitate națională”, precizând că, prin continuarea politicilor nesănătoase, atât pentru prezent, cât și, mai ales, pentru viitor, atractivitatea tinerilor față de cariera militară și polițienească se va dilua tot mai mult, riscând să ajungem la situația extremă, aceea de a angaja cetățeni extracomunitari în unele instituții ale Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu