Închide

TIFF primește 1 milion de lei de la Oraș pentru ediția 14 a festivalului de film. Vezi cine mai e pe lista primăriei

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 04, 2015 1 661

Festivalul Internațional de Film Transilvania primește pentru ediția din acest an 1 milion de lei din bugetul local, a doua cea mai mare sumă din lista finanțărilor alocate de municipalitate pentru activităţi nonprofit de interes general. Asociaţia Film şi Cultură Urbană, organizaţia prin care se alocă banii pentru TIFF, ia și 100.000 de lei pentru festivalul Colours of Cluj, cu evenimente în oraș în perioada verii. Proiectul de hotărâre va fi discutat în ședința de luni a Consiliului Local. Cea mai mare sumă îi revine Federației Share (1,65 milioane de lei) pentru coordonarea Capitalei Europene a Tineretului 2015. Printre cei mai mari beneficiari de bani publici în 2015 se află și Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj, care ia nu mai puțin de 500.000 de lei (pentru proiectul Tinerii ortodocşi, împreună pentru viitorul Europei).  Pe lista primăriei sunt 118 organizații care primesc bani, suma totală fiind de 7,9 milioane de lei.

Organizatorii TIFF au avut anul trecut un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro pentru ediția 13 a festivalului, din care suma alocată de primărie era de aproximativ 500.000 de lei (peste 113.000 euro), jumătate față de suma alocată în acest an.

Bugetul total pentru organizarea ediției din acest an rămâne constant, între 1,3-1,5 milioane de euro, a menționat pentru Actualdecluj.ro Tudor Giurgiu, directorul TIFF, care a adăugat însă că se pregătesc câteva proiecte noi care ar putea crește ușor costurile față de ediția precedentă. Suma de două ori mai mare rezervată din bani publici în acest an pentru festivalul de film născut la Cluj e „sprijin firesc”, zice directorul TIFF. „Cred că e important că după 13, 14 ani este recunoscut rolul festivalului pentru Cluj și pentru strategia viitoare. Cred că e un sprijin firesc, având în vedere și rezultatele pe care le poate arăta festivalul. E un eveniment care mobilizează și sponsori privați, care își asigură finanțarea și din alte surse decât din cele publice„, a subliniat directorul TIFF. Acesta a mai menționat și că alte orașe din țară (concurente ale Clujului în bătălia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021), cum ar fi Timișoara sau Iași, alocă sume de sute de mii de euro pentru câte un eveniment, fie că e vorba de concerte de rock sau festivaluri culturale.

Festivalul Internațional de Film Transilvania, unul dintre cele mai importante evenimente de film din țară, a contabilizat anul trecut, potrivit organizatorilor, o mie de invitați, 413 voluntari și 63.000 de bilete vândute. Cele 217 filme din 55 de țări selecționate au avut parte de circa 400 de proiecții și au adus peste 63.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema. Lor li se adaugă spectatorii prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții, numărul lor depășind 100.000 în cele 10 zile de TIFF. Aproximativ 1000 de invitați – regizori, producători, actori, profesioniști din industrie – și jurnaliști români și străini au luat parte la proiecții și evenimente. Printre invitații străini s-au numărat actrița Debra Winger și cineastul Krzysztof Zanussi, distinși cu Premiul pentru întreaga carieră, producătorul Nik Powell, directorul National Film & Television School din Marea Britanie, Michael Kutza – directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, regizorii Peter Webber și János Szász.

Ediția din acest an, a 14-a, are loc în  perioada 29 mai și 7 iunie, iar biletele pentru deschidere au fost deja puse în vânzare.

Care e filmul care deschide TIFF 2015: biletele la gala de deschidere se vând de azi

Consultă aici lista completă a alocărilor de bani pentru cultură, evenimente și ONG-uri:

anunt_996

Sursa Foto: TIFF

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare