Închide

TIFF la jumătate: 20 de evenimente sold out

ActualitateFestivalFilmTop News by Kristina Reştea - mai 30, 2018 0 365

 

Tocmai aţi încercat să vă luaţi un bilet la un film de competiţie TIFF pe ziua următoare şi aţi aflat că nu mai sunt bilete? Nu mai e ceva neobişnuit, având în vedere că multe dintre proiecţii se văd cu sala plină. Şi asta nu se mai întâmplă doar cu filmele de competiţie din micuţa sală de cinema Victoria. Duminică, spre exemplu, la casa de bilete puteai afla că filmul care urma să fie proiectat în Piaţa Unirii (România Neîmblânzită) e sold out (în piaţă!). De asemenea, la proiecţii speciale (cum ar fi cea urmată de ceremonia de decernare a premiului pentru Márta Mészáros) se umple şi cinematograful de mai mari dimensiuni Florin Piersic. La jumătatea festivalului vin şi datele oficiale de la organizatori: primele patru zile de festival au adunat peste 20 de evenimente sold out.

Cu sala plină s-a văzut şi cine-concertul de la Casa de Cultură a Studenţilor de duminică: „Safety last”/ Între cer şi pământ. Experienţă inedită pentru iubitorii de cinema: un film mut din 1923, în alb/negru, acompaniat live la pian de artistul francez Samuel Liegeon.


Primele premii ale acestei ediții au fost acordate în câteva ceremonii speciale, iar marii câștigători vor fi anunțați sâmbătă seară, la Gala de închidere, programată la Teatrul Naţional. Deja, luni seară, publicul a putut să o întâlnească pe Márta Mészáros, „regizoarea care a deschis drumul afirmării femeilor în industria cinematografică maghiară”, după cum o descriu organizatorii TIFF. Invitată la cea de-a 17-a ediție a festivalului și celebrată în secțiunea 3×3, cineasta a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră și le-a povestit admiratorilor prezenți la ceremonie despre legătura ei specială cu România. Márta Mészáros s-a declarat fermecată de Cluj-Napoca, oraș de care se îndrăgostise de multă vreme din poveștile regretatului regizor Jancsó Miklós, alături de care și-ar fi dorit să se afle la TIFF. Aurora Boreală/ Aurora Borealis (2017), cel mai recent film pe care aceasta îl semnează, Adopțiune(1975), premiat cu Ursul de Aur la Berlin și Jurnal pentru copiii mei(1984), distins cu Marele Premiu al Juriului la Cannes se numără printre titlurile celebre din filmografia sa și vor fi prezentate publicului la această ediție. Regizoarea a primit premiul la TIFF, pe scena de cinema, după un film în care poți urmări dramele unor famii cu vieţi distruse în Europa de după al doilea Război Mondial, sub ocupaţie sovietică. Întrebată despre sursa poveştii din film, Márta Mészáros a ţinut să amintească că prin astfel de drame au trecut mii de familii şi, chiar şi azi, oamenii suferă prinşi în războaie care nu sunt ale lor.

 

Marta Meszaros – Premiul pentru intreaga cariera – Foto Nicu Cherciu

 

Urmează şi alţi invitați sosiți din Ungaria, având în vedere că festivalul se pregăteşte de ceea ce organizatorii numesc „una dintre cele mai ample selecții din ultimii ani” în tradiționala Ziua Maghiară programată pe 30 mai. Producții semnate de János Szász, regizorul premiat în 2013 la Karlovy Vary și distins cu peste 20 de premii în festivaluri internaționale, de cineastul Bálint Révész și Árpád Bogdán, regizorul filmului Genesis, recent lansat la Berlin, sunt doar câteva dintre filmele din program. Cei din urmă se vor afla la Cluj pentru a discuta la finalul filmelor cu publicul din Cluj. De altfel, la multe dintre filmele din program, spectatorii au ocazia, după proiecţie, să afle chiar de la cei implicaţi – actori, regizori – despre povestea producţiilor: de pildă, despre cum şi-a făcut un cineast german lungmetrajul cu mijloace minime sau, de la un actor-muzician brazilian, despre cât de populare sunt încă telenovelele în America de Sud.

Marţi a fost programată o nouă gală de premiere pentru finaliștii Competiției locale, în care publicul a putut evalua
singur potențialul cineaștilor clujeni aflați la început de drum, participând la proiecția gratuită a filmelor
găzduită de Urania Palace. Andra Salaoru a câștigat Premiul Competiției Locale cu filmul Emigranții (trofeul și un premiu în valoare de 1500 de euro), au anunțat organizatorii. Ficțiunea live action Emigranții (r. Andra Salaoru) este o poveste despre problemele unei familii din România în care unul dintre părinți este constrâns să lucreze în străinătate. Mențiunea acordată de Fabrica de Pensule pentru viziunea artistică angajată, care chestionează subiecte sau problematici relevante pentru comunitatea locală sau societatea contemporană i-a revenit filmului Poftiți, vă rog!, în regia lui Serestely Szilard. Documentarul prezintă o altă față a cotidianului clujean, prin povestea oamenilor care își trăiesc viața în mare parte pe străzi, în zona Pieței Mărăști. Pe lângă ,,Pensula de aur”, Fabrica de Pensule i-a oferit câștigătorului un premiu în valoare de 300 de Euro.

Tot marţi, în premieră mondială, a fost proiectat documentarul Dacii liberi (r. Andrei Gorgan, Monica Lăzurean Gorgan), în aer liber, în decorul fabulos de la Arkhai Sculpture Park (Vlaha). Evenimentul a început cu un concert susținut de URMA, formația de rock alternativ originară din Cluj-Napoca.

Printre noutățile ediției se numără infiniTIFF Summit, conferința dedicată celor interesați de inovațiile din industrie, în cadrul căreia vor fi analizate noile tendințe la intersecția dintre film, storytelling și tehnologie. Profesioniștii din industria filmului sunt invitați să-i întâlnească pe experții europeni din domeniul tehnologiei pe 30 mai, de la ora 13:00, la ClujHub. TIFF.17 se pregătește de joi de Zilele Filmului Românesc, 13 lungmetraje și 22 de scurtmetraje, unele în premieră mondială, altele distinse cu premii importante în marile festivaluri. 30 de titluri vor intra în
cursa pentru premiile secțiunii.

 

Foto: Piata Unirii -Romania Neimblanzita TIFF 2018 – Foto Marius Maris

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.