The Economist: România este un magnet pentru studenții străini la medicină/ Medicii români pleacă
Actualitate by Actual de Cluj - iul. 22, 2024 0 81
După ce s-a chinuit să prindă un loc la un curs de medicină în Franța, Louise Louvet a ascultat cu reticență sfatul unui prieten: să dea o șansă României. “Credeam că în niciun caz nu mă voi muta acolo”, spune ea, acum studentă în anul șase la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. O vizită în campus i-a schimbat rapid părerea. Mulțimea de studenți internaționali și accentul pus de școală pe îngrijirea practică și pe predare au oferit un contrast binevenit față de învățarea pe de rost pe care o experimentase în Franța. “După aceea, mi-am spus să o fac.”
Cazul Louisei nu este neobișnuit, scrie The Economist, citat de economedia.ro. România produce un număr prodigios de medici în fiecare an. În 2021, țara se mândrea cu aproximativ 26 de absolvenți de medicină la 100 000 de locuitori: mai mult decât în aproape orice țară din OCDE, un club de 38 de economii bogate. Printre noii absolvenți, studenții internaționali îi devansează pe localnici. Cifrele OCDE arată că, în timp ce numărul total de locuri la cursurile de medicină din România a crescut cu 17 % între 2011 și 2019, cel al cursurilor de medicină în limbi străine a crescut cu 75 %. Aproape o treime din toate programele de medicină din România sunt acum predate fie în franceză, fie în engleză. În 2020, ultimul an pentru care cifrele guvernamentale sunt disponibile public, aproximativ 12 000 de studenți străini studiau medicina, stomatologia sau farmacologia.
Călătoria în Transilvania are mult sens pentru medicii aspiranți. Restricțiile, în general din cauza costurilor, limitează adesea numărul de locuri în programele medicale din țările de origine. În Franța, mai puțin de un sfert dintre solicitanții de locuri sunt admiși în fiecare an.