Închide

Tetapolis Cluj, efortul preluării unui teren de peste 86.300 metri pătrați

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - apr. 22, 2016 0 561

Demersul deputatului clujean, Cornel Itu, privind aducerea unui teren de 86.333 de metri pătrați, în custodia Tetarom Cluj, în vederea realizării parcului științific și tehnologic Tetapolis, se apropie de sfârșit.  Sunt mai bine de doi ani de când s-au pus bazele acestui proiect de investiție, din inițiativa Consiliului Județean Cluj care a semnat un protocol de colaborare cu Universitatea Tehnică Cluj Napoca precum și cu o serie de entități private de IT. Tetapolis urma să fie gestionat de societatea Tetarom, administratorul celor trei parcuri industriale pe care le patronează Consiliul Județean. Întreg proiectul a stagnat pentru că terenul vizat pentru realizarea noului parc tehnologic se afla în administrarea CFR Călători. De mai bine de un, deputatul clujean Cornel Itu face demersuri în Parlament pentru ca acest teren să ajungă în patrimoniul Consiliului Județean Cluj și în administrarea Tetarom Cluj. După multiple solicitări și intervenții, efortul său se finalizează cu un rezultat:

„Mă bucur să anunţ faptul că Proiectul de lege privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, cu drept de concesiune în favoarea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. în domeniul public al judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, prin care urmează să revină viitorului parc științific și tehnologic TETAPOLIS, ca infrastructură de dezvoltare, o suprafață de 86.333 mp, a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, precum şi aviz pozitiv din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. Astfel, după ce Senatul, ca primă cameră sesizată, a adoptat proiectul la începutul acestei luni, Camera Deputaţilor, care va fi în acest caz for decizional, a dovedit celeritate şi a dezbătut deja iniţiativa legislativă în două dintre cele trei comisii de specialitate care trebuie să se pronunţe.”, a transmis Cornel Itu.

1425662_564795546908926_1973531702_n-700x465

Terenul solicitat pentru înfiinţarea TETAPOLIS se află în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom I din municipiul Cluj-Napoca, oferind numeroase avantaje viitorului obiectiv de investiții (acces facil la infrastructura de transport și la utilitățile din interiorul parcului industrial TETAROM I, apropierea de locațiile universităților clujene, apropierea de centrul orașului, acces rapid la principalele căi de transport (rutier, aerian, feroviar).

Proiectul urmează să primească şi raportul Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, iar în final să fie dezbătut şi suspus la vot în plenul Camerei Deputaţilor. „Îmi doresc concretizarea acestui proiect în timp cât mai scurt şi mizez pe susţinerea colegilor din Parlamentul României. Adoptarea unei astfel de iniţiative este benefică atât pe plan local şi regional, cât şi pe plan naţional, având ca scop dezvoltarea activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare, prin creșterea colaborării dintre mediul economic și cel universitar”, a mai transmis deputatul Itu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu