Închide

Tehnologie din Transilvania, exportată la nivel global: Programatorii din Cluj lucrează la interacțiunea dintre sisteme de diagnostic în medicină, software și inginerie. Cristian Cătană, STRATEC: “Universitățile locale joacă un rol important pentru dezvoltarea noastră”

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 06, 2024 0 2316

De la o echipă mică de programatori, STRATEC Biomedical din Cluj a ajuns, la 15 ani de la înființare, o subsidirara cu 150 de angajați, esențială în activitatea globală a companiei cu sediul în Germania. Compania lucrează la dezvoltarea de soluții tehnologice pentru industria medicală – specializată în automatizări și instrumente pentru sectorul IVD (in vitro diagnostics). Cristian Cătană, VP of Development în cadrul STRATEC Biomedical SRL, vorbește despre evoluția companiei, despre efectele pandemiei în industrie, dar și despre proiectele dezvoltate la Cluj și relația cu universitățile.

STRATEC Biomedical este subsidiara din România a grupului STRATEC și a fost înființată în 2008, fiind un centru de inginerie interdivizional specializat în dezvoltarea de software, hardware, embedded software, testare si design mecanic. STRATEC SE este o companie germană fondată în 1979, cu sediul central în Birkenfeld (Baden-Württemberg), ce are filiale în șapte țări din Europa, Asia și America. STRATEC SE proiectează și produce soluții automatizate pentru partenerii săi din domeniile diagnosticării clinice și științelor vieții. În general, compania nu distribuie echipamentele biomedicale sub brandul STRATEC, acestea fiind vândute de către clienți-companii din industrie sub propriul brand.

Reprezentant al sediului STRATEC din Cluj și membru al echipei locale încă de la înființare, Cristian Cătană dă câteva detalii despre evoluția biroului din România în cei 15 ani de existență, proiecte și planuri de viitor.

Cum a evoluat subsidiara de la Cluj de la înființare până acum? Cu ce fel de procese și proiecte ați început și ce se întâmplă acum în sediul de la Cluj?

Cristian Cătană: Activitatea STRATEC a început la Cluj în anul 2008 cu o echipă mică de programatori. Inițial, am început să dezvoltam software pentru controlul analizoarelor medicale împreună cu colegii noștri din Germania, care si produc de peste 30 de ani aceste dispozitive pentru companii de top din domeniul diagnosticului in vitro. Un aspect esențial și foarte motivant pentru noi, pe care l-am apreciat încă de la început și care continuă să ne inspire, este oportunitatea de a lucra direct cu echipamente hardware complexe. Acest lucru ne permite să observăm fizic rezultatele concrete ale eforturilor noastre, o experiență destul de rară în domeniul proiectelor software. Mai mult, conștientizarea că munca noastră contribuie pozitiv la sănătatea multor oameni ne oferă o satisfacție profesională profundă. Dacă vrei ca munca ta să aibă impact, probabil sunt puține lucruri mai semnificative decât să ajuți la salvarea vieților sau la îmbunătățirea sănătății la nivel mondial. Instrumentele produse de noi ajung în spitalele și laboratoarele din toată lumea.

Pe măsură ce am reușit să demonstrăm faptul că putem aduce o valoare ridicată prin competența, cunoștințele și seriozitatea noastră, importanța sarcinilor de care ne ocupam a crescut. Ne-am dezvoltat și în prezent avem o multitudine de roluri și grupuri precum: software development, verification, hardware development, mechanical design, electrical engineering, requirements, data science, computer vision și altele. Participăm activ la majoritatea proiectelor derulate de STRATEC, iar un factor extrem de motivant pentru noi este colaborarea strânsă cu colegii din alte filiale. Această colaborare se extinde atât în sfera cercetării, cât și în cea a dezvoltării.

Consider că am reușit în acești 15 ani să devenim unul din cele mai importante centre de inginerie din companie și un lucru cu care ne mândrim este faptul că atitudinea orientată spre îmbunătățire continuă ne-a permis să venim cu idei care au avut un impact pozitiv la nivel global în companie. Activăm într-un sector unde calitatea este esențială, motiv pentru care punem un accent deosebit pe realizarea lucrurilor la cel mai înalt nivel posibil. Suntem conștienți că există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri, așa că ne străduim constant să ne perfecționăm abordarea și procesele.

În ceea ce privește tipul instrumentelor la care lucrăm, acestea sunt de la analizoare moleculare la sisteme de chimie clinică, teste de imunologie și soluții de automatizare pentru laboratoare.

Cum a evoluat rolul subsidiarei de la Cluj în cadrul companiei? Care ați spune că sunt atu-urile Clujului în Europa, având în vedere că STRATEC are activitate în mai multe țări?

Biroul STRATEC din Cluj și-a diversificat semnificativ activitățile în ultimii ani, o dată cu dezvoltarea continuă pe piața locală. Am reușit să atragem specialiști bine pregătiți din mai multe domenii, beneficiind de resursele umane de calitate pe care le oferă orașul. Orașul nostru se distinge prin instituțiile sale de învățământ superior care atrag studenți din toată țara. Mulți dintre acești studenți aleg să își construiască carierele aici după finalizarea studiilor, oferindu-ne astfel acces la profesioniști tineri și bine pregătiți.

Pe de altă parte, mediul antreprenorial dinamic al orașului stimulează schimbul de idei și susține o cultură a inovației, lucru de care beneficiază din plin companiile locale. Prezența biroului nostru în acest oraș a fost un factor cheie în dezvoltarea companiei la nivel local, prin intermediul oamenilor talentați și a expertizei în inginerie disponibilă pe piața locală.

Sunteți unul dintre primii angajați de la Cluj. Cum a evoluat cariera dvs în cadrul companiei și ce v-a determinat să rămâneți aici?

Experiența mea în STRATEC a fost și continuă să fie una foarte interesantă. Sunt recunoscător că am găsit aici condițiile necesare pentru a mă dezvolta profesional și a lucra la ceva ce consider că are un impact semnificativ. Şansa de a ajuta la salvarea vieților sau la îmbunătățirea sănătății oamenilor din toată lumea rămâne, chiar și după 15 ani, un lucru ce mă motivează în fiecare zi.

Pe parcursul carierei, am apreciat mereu deschiderea companiei către idei noi și inițiative de îmbunătățire. Dorința mea de a face lucrurile la cel mai înalt nivel de calitate s-a potrivit foarte bine cu această abordare. Încă de la înfiiințare, colegii din cadrul sediului central ne-au oferit încrederea și libertatea de a ne organiza cum considerăm de cuvință, atâta timp cât respectăm cerințele stricte de calitate necesare domeniului medical.

Acest lucru mi s-a potrivit perfect, fiindcă am avut ocazia să mă implic în dezvoltare de software, creare de procese, îmbunătățiri operaționale, organizare de grupuri și departamente noi, dezvoltare de planuri de creștere profesională și multe altele.

De asemenea, am norocul să lucrez cu oameni inteligenți, bine pregătiți, cu care avem același obiectiv și anume să facem lucrurile cât mai bine pentru ca produsele la care lucrăm să aibă un impact cât mai pozitiv. Consider că în continuare mă pot implica în multe direcții unde aș putea avea o contribuție pozitivă, iar din rolul de VP of Development lucrez în prezent la mai multe inițiative atât la nivel local, cât și la nivel global.

Cum a evoluat numărul de angajați al subsidiarei de la Cluj în acești ani? Care sunt planurile pentru viitor pe acest segment – aveți nevoie de oameni noi?

În cei 15 ani de existență, sucursala STRATEC din Cluj s-a dezvoltat continuu și astăzi suntem în jur de 150 de colegi. Ne bucurăm să vedem că mulți dintre colegii noștri fac parte din echipă de peste un deceniu. Cred că unul dintre motivele principale pentru care atragem oameni talentați și îi păstrăm în companie este transparența de care dăm dovadă. Încă de la interviu, prezentăm realist atât provocările, cât și oportunitățile pe care le oferă un rol în STRATEC. Ne străduim să creăm un mediu în care fiecare idee contează.

Ne adresăm celor pasionați de tehnologie și dornici să-și dezvolte abilitățile lucrând la produse complexe, a căror utilizare poate avea un impact major asupra sănătății globale. Încurajăm inițiativa și proactivitatea, oferind libertatea de a propune idei de îmbunătățire. Scopul nostru este de a evolua continuu, ca indivizi și ca organizație. De aceea, persoanele creative, orientate spre rezultat și dornice să-și lase amprenta se simt bine alături de noi.

În aceasta perioadă, ne extindem echipele de software, SAP, procurement și testare.

Pandemia COVID-19 a reprezentat probabil un moment de cotitură în industrie – de fapt, în ambele industrii relevante pentru companie – și în IT și în Sănătate. În ce fel a fost implicată compania în soluții care să răspundă la criza Covid? Care au fost cele mai importante proiecte pentru care s-a lucrat de la Cluj?

Pandemia ne-a adus tuturor provocări fără precedent. La fel ca în multe alte companii, am fost nevoiți să ne adaptăm rapid unui context în schimbare, prioritizând în același timp siguranța echipei. Ne mândrim cu flexibilitatea dovedită de colegi. În strâns parteneriat cu clienții, am reușit să îmbunătățim unele dintre produsele dezvoltate de noi într-un timp record, pentru a putea depista virusul SARS-CoV-2.

Efortul colegilor noștri a fost remarcabil. Într-o perioadă de stres generalizat, aceștia au avut satisfacția de a observa în timp real impactul muncii lor, contribuind astfel la distribuirea rapidă a unei multitudini de instrumente esențiale în spitale din întreaga lume.
Suntem onorați de contribuția semnificativă pe care colegii noștri au adus-o testării la scară largă din Statele Unite – unde un procent foarte important din toate testele au fost efectuate pe instrumentele dezvoltate de noi. E dovada că, în cele mai dificile momente, spiritul de echipă și devotamentul fiecăruia dintre noi pot face diferența.

O temă specifică pentru orașul universitar Cluj: Compania a colaborat în acești ani cu facultăți din oraș – în ce constau colaborările, cât de importante sunt universitățile din Cluj pentru STRATEC? Aveți și alte planuri pe această linie?

Universitățile locale joacă un rol important pentru dezvoltarea noastră continuă, iar colaborările noastre s-au concentrat în ultimii ani pe organizarea de internship-uri și sponsorizarea de competiții precum Battle Lab Robotica, oferind numeroase beneficii atât studenților, cât și companiei. În cadrul programelor noastre de internship „Build Your Robot „, desfășurate în ultimii ani, am format echipe multidisciplinare de studenți care și-au perfecționat competențele în domenii precum software engineering, mechanical design și electrical engineering. Pe parcursul a trei luni, aceștia au colaborat îndeaproape cu specialiștii STRATEC, beneficiind de mentorat continuu și au reușit să creeze de fiecare dată un robot funcțional.

Suntem entuziasmați să avem în echipa noastră numeroși absolventi ai internship-ului organizat de noi, care contribuie activ la următoarele generații de sisteme de analiză medicale pentru diagnostic. Considerăm că parteneriatele strânse cu universitățile sunt esențiale pentru creșterea companiei noastre și pentru dezvoltarea comunității. Importanța universităților locale în acest proces este de necontestat.

Articol susținut de STRATEC

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare