Închide

Taximetriștii din Cluj fac chetă ca să se bată cu gigantul Uber, fac cutii de donații, le duc la dispecerate

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 10, 2018 3 659

Taximetriștii din Cluj fac chetă ca să continue procesul cu Uber, pe care l-au câștigat în primă instanță: au nevoie de 15.000 de lei în total, așa că au confecționat mai multe cutii de donații, care ajung la dispecerate.
Costul continuării procesului cu gigantul Uber îi costă pe taximetriștii din Cluj, care și-au făcut o asociație pentru a putea deschide acțiunea în instanță, ajunge la 15.000 de lei. Taximetriștii au pus mână de la mână și deocamdată au strâns aproximativ 6.000 de lei din total. Taximetriștii spun pentru actualdecluj.ro că au fost ajutați financiar și de colegi din București, care au virat bani în contul asociației, „mai sunt băieți care adună de pe dispecerate”. Cutiile de donații, patru de toate, sunt ca cea din fotografie – pe ea au lipit comunicatul de presă care anunța, în urmă cu două săptămâni, victoria asociației taximetriștilor împotriva companiei de car sharing Uber. În general taximetriștii donează cam 20-30 de lei.

Procesul e unul foarte costisitor pentru taximetriști, chiar dacă l-au câștigat în prima instanță, a Tribunalului Comercial: a costat, estimează reprezentanții asociației, aproape 5.000 de euro, bani din care mare parte s-au dus pe traduceri autorizate de documente, iar banii au fost strânși din donații și cotizații. Acestea din urmă sunt, însă, modeste – cei aproximativ 160 de membri ai asociației dau câte 20 de lei pe lună, bani din care „abia plătim contabilul”.

Amintim, ca să se poată judeca cu gigantul Uber, taximetriștii din Cluj și-au făcut o asociație și au angajat o firmă de avocatură, Câmpan & Țimonea, prin care au dat în judecată SRL-ul din România al multinaționalei, iar primul verdict a venit în urmă cu două săptămâni: după înfățișări, tergiversări și apeluri, instanța a decis: serviciile Uber au fost interzise în Cluj-Napoca. Decizia a fost luată de Tribunalul Comercial și poate fi atacată cu apel la instanța superioară, Curtea de Apel Cluj, în 30 de zile. La Tribunalul Comercial procesul a avut nu mai puțin de 15 înfățișări. Deocamdată, chiar dacă ambele părți au anunțat că vor continua lupta, instanța nu a publicat motivarea deciziei.

Soluția instanței:

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei A. de M. T. T. invocată de pârâtele SC U. S. R. SRL şi R. O. B.V.

Respinge acţiunea reclamantei A.de M. T. T. în contradictoriu cu pârâtele SC U. S.R. SRL şi R. O. B.V., ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a intervenientei Federaţia „Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România” invocată de pârâtele SC U. S. R. SRL şi R. O. B.V.

Respinge cererea de intervenţie principală a intervenientei F. „C. O. şi T. A. din R.” în contradictoriu cu reclamanta A. de M. T. T. şi pârâtele SC U. S. R. SRL şi R. O. B.V., ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor SC U. S. R. SRL şi R. O. B.V. în raport de petitul din cererea de intervenţie principală privind obligarea pârâtelor la încetarea funcţionării aplicaţiei Uber. Respinge petitul menţionat anterior, cuprins în cererea de intervenţie principală, ca fiind formulat în contradictoriu cu persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Respinge excepţiile lipsei calităţii procesuale active a celorlalţi intervenienţi, lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor SC U. S. R. SRL şi R. O. B.V. în raport de celelalte petite ale cererii de intervenţie şi lipsei de interes, invocate de pârâtele SC U. S.R. SRL şi R. O. B.V în legătură cu cererea de intervenţie principală.

Admite în parte cererea de intervenţie principală formulată de intervenienţii M. P. G., C. N.-E., P. C., B.M., P. C.-A., Ş. L.-I., C. A.-T., B.l N.-I., H. I.-C., O. C.-C., G. G.e, M. G., P.C.-G., P. R., P. A., B.M.-D., B. M.-F.n, V. A., R. V.-A., P. A., C. G.-D., T. V.-G., P.S.-O., L. L., N. F.-R., M. I., B. A.V. A., V. R., Ş. A., I. A.-R., B. R.-D., M. I.-N., H. D.-R., V. N.-A., Z. I., P. A.-D., B. S. L., B. Z., G. A., K. R.-L., R. O., N. M.-V., D.., R. T., P.V., R. V., N. C. C., J. I. F., B.-Ş.G.-S., S. R., B. I. şi N. P. în contradictoriu cu reclamanta A. de M. T. T. şi cu pârâtele SC U. S.R. SRL şi R.O. B.V.

Dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâtele SC U. S. R. SRL şi R. O. B.V, constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deţinerea autorizaţiilor legale, pe raza Municipiului Cluj-Napoca.

Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtelor. Obligă pârâtele la plata în favoarea intervenienţilor a sumei de 60 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Specializat Cluj. Pronunţată în şedinţă publică din data de 27.06.2018.

 

3 comentarii

 1. Majoritatea masinilor taxi din Cluj sunt niste tomberoane cu roti.

  Daca ai ghinion si ai cateva plombe, la prima groapa trebuie sa iti faci programare la dentist pt ca sansele sa cada cateva sunt ridicate datorita lipsei de amortizoare la aceste masini.

  De asemenea este foarte bine sa ai vaccinul anti-tetanus facut la timp pentru ca taxi-urile din Cluj sunt pline de rugina; eu as da o lege ca fiecare masina de taxi in Cluj sa aiba in trusa din dotate vaccin anti-tetanus.

  Desi, cheta este o idee buna, poate asa taximetristii clujeni nu vor mai cara prune sau tot felu de fructe care se pot transforma in alcool prin masina; am prins pe unu odata zici ca avea cazan de palinca in portbagaj … mirosea a borhot de se invartea nasul 360 de grade la fiecare inhalare.

  Acuma vorbind serios, ce a facut Uber este sa ridice stacheta calitatii un pic, dar la noi lucrurile bune nu rezista si daca ar rezista nu pot prinde radacini datorita acestor oameni cu orizontul limitat.

  Numai bine.

 2. Le dorim din inima taximetristilor din Cluj sa piarda procesul cu Uber . Asta spre binele a mii de clujeni care merita un transport civilizat si pe care si-l pot comanda printr-o tehnologie moderna , comoda , care exclude telefonul . Zilele TAXIMETRIEI DE GROTA au apus definitiv si la Cluj , si-n orice alt oras al tarii .

 3. uber sa fie reglementat si impozitat. apoi ar fi chiar indicat sa apara pe piata, vom avea de castigat noi, clientii. lupta asta de gherila semimafiota impotriva unui noi venit in afacere nu poate sa duca la ceva bun.

Scrie un comentariu

 • Tags