Închide

Tăvălug de trimiteri în judecată la Cluj, fraude cu bani europeni de un milion de euro

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 04, 2016 0 568

Tăvălug de trimiteri în judecată la Cluj: administratorii mai multor firme sunt acuzați de procurorii anticorupție de fraudă cu ani europeni. Prejudiciul calculat de aceștia depășește un milion de euro.

Între cei trimiși în judecată se numără un consultant la firma Hard Manager Company SRL, Camelia Bărăian, acuzată că ar fi folosit documente false pentru a obține pe nedrept bani europeni, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Administratorul unei firme – IDM Agro Company SRL, Dumitru Irimuș, e acuzat la rândul său de infracțiunile de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată. Administratorul Agrodenisa SRL Vasile Moldovan și administratorul Relramo SRL Aurel Rus sunt și ei acuzați de aceleași infracțiuni. Alte două persoane fizice – Cristina Perșa și Sergiu Bărăian – sunt și ele trimise în judecată, la fel ca firmele amintite.

Iată ce spun procurorii în rechizitoriu:

În perioada 2008-2011, inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei S.C. Hard Manager Company S.R.L., i-a sprijinit pe ceilalți inculpați să depună cu intenție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit — Oficiul Județean Cluj, cereri de finanțare pentru realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene, în domeniul agricol și zootehnic.

Pe parcursul implementării proiectelor, tot la sugestia inculpatei Bărăian Ildo Camelia, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeași instituție, documente false și inexacte întocmite în cea mai mare parte de inculpată, ce au vizat fie îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, fie fraudarea procedurilor de selecție de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii și lucrări, activități care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a fondurilor respective.

Prejudiciul produs ca urmare a acestor activități infracționale a fost în valoare de 16.291.311 lei, din care s-a primit efectiv suma totală de 5.805.931,90 lei, respectiv suma de 4.683.775,63 lei din bugetul Uniunii Europene și suma de 1.122.156,27 lei de la bugetul de stat.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra a două terenuri ce aparțin inculpatului S.C. Agrodenisa S.R.L.

Dosarul a fost trimis spre Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu