Închide

Târg de chirii, cu oferte din centrele universitare ale ţării. Vezi „harta” chiriilor de Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 16, 2018 0 2262

 

Apartament, 2 camere, 61mp, decomandat, confort 1, Parter, Timişoara, Aradului – 370 euro Apartament, 2 camere, 50 mp, semidecomandat, confort 1, Etaj 1, Bucureşti, Drumul Taberei, 370 euro, Iaşi, Apartament 2 camere decomandat, CUG – 300 euro. Apartament, 2 camere, 57mp, decomandat, confort 1, Etaj 4, Cluj-Napoca, Grigorescu? 430 Euro. Aşa arată câteva dintre ofertele lansate zilele acestea în piaţă, cu municipiul Cluj-Napoca cap de listă când vine vorba de cele mai scumpe chirii. Cei aflaţi în căutare de locuinţă pot analiza acum piaţa şi într-un „târg virtual” de chirii lansat de un portal imobiliar, care prezintă, în filmuleţe, şi „tururi ghidate” prin apartamentele din centrele studenţeşti.

Preţurile de mai sus vin cu câte un exemplu din marile centre universitare, însă şi dacă analizăm media chiriilor solicitate Clujul rămâne în top. În capitala Transilvaniei, bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 250 de euro pe lună în vara acestui an, ceea ce marchează un avans considerabil față de media de 220 de euro pe lună consemnată în 2017, arată datele Imobiliare.ro. Așteptările proprietarilor s-au majorat și pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns la un nivel de 380-390 de euro pe lună, față de 360 de euro pe lună în iunie anul trecut.

Portalul Imobiliare.ro a lansat un „târg de chirii” online – adică o platformă unde poţi să cauţi oferte pe acest segement în marile oraşe din ţară, în diverse cartiere, în funcţie de facultate sau punctele tale de interes. Aceasta e activă până la începutul lunii octombrie. Ediția de anul acesta a târgului aduce încă o noutate pentru piața imobiliară din România, anunţă administratorii: din 13 august, cei interesați de găsirea unei chirii pot urmări, pe pagina de Facebook a evenimentului, o serie de vizionări de apartamente realizate de către studentExperții Imobiliare.ro, „adică studenți care cunosc foarte bine orașele respective și realizează vizionări pe care le transmit live pentru colegii lor aflați în alte orașe”. Au loc în fiecare zi mai multe asemenea prezentări de proprietăți, ele fiind transmise, live, din cele patru mari centre universitare: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. „Prin intermediul acestor vizionări, studenții vor avea ocazia să-și formeze o imagine cât mai realistă asupra ofertei disponibile în orașul care îi interesează – și, de ce nu, chiar de a identifica o locuință potrivită pentru nevoile lor (și de a intra, ulterior, în legătură cu proprietarul acesteia)”, spun iniţiatorii ideii.

Ce găsim la Cluj? „Apartament în casă, aproape de stadionul CFR, la 10 minute de gară, cu magazine în apropiere. E un apartament curat, mobilat, răcoros”, ne spune „ghidul”. Aici e livingul cu pat, ai etajeră, dulap, măsuţă, dincoace e biroul pentru calculator. Ai chiar şi o „oglindă mare”. Bucătăria e mobilată şi utilată, iar apartamentul e ideal pentru „un student sau doi sau pentru cupluri”. Apartamentul cu o cameră se dă în chirie pentru 270 euro. Mai departe.  Se poate „vizita” un apartament cu o cameră şi living „spaţios”, pe strada Oaşului, zona Iris, „aproape nou, la prima închiriere”, „aproape de centru”, ni se mai spune. Pentru cineva care cunoaşte Clujul, afirmaţia e cel puţin curioasă – Iris, aproape de centru? „Aproape” – cu mijloacele de transport în comun, care sunt la îndemână, vine lămurirea. Chiria e de 420 de euro. Un alt apartament disponibil se poate vedea pe Calea Floreşti, are trei camere, două băi şi  bucătărie mobilată; e aproape de staţiile de transport în comun şi le se recomandă în special studenţilor de la USAMV, care îşi are campusul în apropiere. Cost: 450 euro/lună.

Pe harta „târgului”, poţi să vezi că în Cluj-Napoca găseşti garsoniere de la 240 la 350 euro.

 

Chirii cu 15-20% mai mari în sezonul „fierbinte”

 

Comparativ cu anul trecut, în 2018 Târgul de Chirii reunește mai multe proprietăți, respectiv 10.000 de apartamente cu una, două și trei camere – acestea fiind cele mai căutate pe segmentul închirierilor în general și de către studenți în mod special). Ofertele prezentate pornesc de la un preț de 125-130 de euro pe lună – atât costă, spre exemplu, o garsonieră cu o suprafață de 17 metri pătrați disponibilă în zona Complex Studențesc, din Timișoara.

În plus, ofertele au fost selectate în funcție de o limită superioară de preț: 350 de euro pe lună pentru garsoniere, 500 de euro pe lună pentru apartamentele cu două camere și, respectiv, 600 de euro pe lună pentru unitățile locative cu trei camere. Cei interesați și de ofertele mai scumpe pot anula, însă, cu ușurință această presetare, având, astfel, acces la toate ofertele disponibile pe site.

„Din 2015 încoace, chiriile apartamentelor din marile orașe ale țării au revenit pe un trend general ascendent, în consonanță cu tendința generală a pieței imobiliare autohtone. 2018 nu face excepție de la regulă, statisticile portalului relevând că nivelul chiriilor din marile centre universitare sunt deja mai mari decât în perioada similară a anului trecut. Majorarea pretențiilor proprietarilor are loc, în mod tradițional, toamna – sau, mai nou, în ultimele luni de vară –, pe fondul creșterii sensibile a cererii pe acest segment, ce ajunge la 15-20% comparativ cu restul anului”, mai arată reprezentanţii Imobiliare.ro.

 

Cluj:

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.