Închide

Sute de moduri de îmbinare a lemnului, expoziție la Muzeul Etnografic

Cultură by Actual de Cluj - ian. 28, 2019 0 960

Breasla meșteșugarilor din Transilvania face la Cluj expoziție în care arată sute de posibile îmbinări ale lemnului folosite de dulgheri și tâmplari.

Expoziția se deschide la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și e, spun reprezentanții muzeului, unică. Un maestru dulgher din Ungaria, Petar Ilijin din Pécsvárad, prezintă 300 de moduri și tehnici de îmbinare a lemnului folosite cu succes de către dulgheri, dar și de către tâmplari sau de către cei care doresc să-și construiască orice structură din lemn sau, de exemplu, să repare un acoperiș. Aceste moduri de îmbinare atrag și copiii, care sunt deja familiarizați cu jucării care necesită gândire logică, prin care se poate construi sau crea ceva nou.

Expoziția de la Muzeul Etnografic conține și patru panouri cu unelte tradiționale de lucru ale dulgherilor și un manuscris de 800 de pagini care dezvoltă mai multe teme ale acestei meserii. Expoziția e una itinerantă și va fi deschisă și la Brașov și Odorheiu Secuiesc. La Cluj aceasta e deschisă între 30 ianuarie și 17 februarie, de miercuri până duminică între orele 10 și 18.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare