Închide

Sute de membri USR au semnat o scrisoare adresată conducerii partidului: „Dezbaterea a fost înlocuită de bullying/ Război de anihilare dus de taberele ex-USR și ex-PLUS”

ActualitatePoliticaSinteză știri naționale by Actual de Cluj - feb. 06, 2022 0 130

Aproxmativ 500 de membri USR PLUS au semnat duminică, în intervalul 10:00-14:15, o scrisoare comună, adresată Biroului Național al partidului. Scrisoarea circulă în continuare pentru colectarea semnăturilor din partea tuturor membrilor de partid, relatează g4media.ro

În scrisoare este semnalat faptul că partidul poate să cadă în irelevanță sau poate redeveni alternativa la clasa politică veche, coruptă, dar și la valul politic extremist ”creat în laboratoarele sistemului”.

Membrii USR denunță „loialitatea față de o tabără” și critică activitatea Biroului Național, dominat de membrii ex-USR, despre care spune că ”a înlocuit dezbaterea cu bullyingul”. Prin intermediul scrisorii, ei cer, printre altele, reluarea de urgență a ședințelor Comitetului politic, un organism superior Biroului Național, care ar fi fost ”redus la tăcere” în ultima perioadă.

Cei aproape 500 de membri care au semnat scrisoarea susțin că este nevoie rapid de o restructurare a Secretariatului General, ”astfel încât să devină o resursă pentru întreg partidul, nu un instrument folosit discreționar, în interes propriu, de o tabără sau alta”.

„Trebuie să revenim în stradă”, mai transmit semnatarii scrisorii, membrilor Biroului Național al USR PLUS.

Scrisoarea integrală:

Domnule Președinte,

Dragi colege și colegi, membri ai Biroului Național,

De astăzi, toate opțiunile pentru USR PLUS sunt deschise: putem cădea în irelevanță, inclusiv prin ruperea partiduluiSAU putem redeveni alternativa la vechea clasă politică coruptă și la noul val politic extremist creat în laboratoarele sistemului.

Românii așteaptă de la USR PLUS să fie un jucător matur, care să dea răspunsuri adevăratelor crize ale României: drama costurilor la energie, corupția, exodul tinerilor, pandemia și sistemul precar de sănătate, creșterea sensibilă a extremismului naționalist.

USR PLUS trebuie să fie echipat intern în mod sănătos pentru a putea fi eficient extern. Nu merge una fără alta, falsul se simte.

Propunerea de program a președintelui Dacian Cioloș nu este cauza rupturii interne. Reacțiile la acesta sunt doar ultimul efect al războiului de anihilare reciprocă dus de taberele constituite pe falia ex-USR vs ex-PLUS, în care regulile, etica și interesele românilor au fost de multe ori uitate.

Urmarea firească a unei propuneri, bună sau rea, ar fi trebuit să fie dezbaterea ei. În schimb, avem parte de o serie de atacuri reciproce, unele complet imature, campanii interne și externe de decredibilizare între nucleele restrânse ale celor două tabere din Biroul Național.

Noi, membri ai partidului, solicităm următoarele:

-Respectarea de către Biroului Național a Statutului și redeschiderea către membri a ședințelor Biroului Național, conform art. 12 lit. h), începând cu ședința BN de duminică, 6 februarie 2022;

-Reluarea imediată și recurentă a ședințelor Comitetului politic, organism superior BN-ului, a cărui voce a fost complet redusă la tăcere;

-Reconfigurarea, în mod transparent și democratic, a proceselor interne de dezbatere și de decizie din cadrul grupului parlamentar;

-Cei care nu au respectat Statutul și democrația în cadrul proceselor interne de vot, locale sau naționale, precum și cei care ne-au adus activ în această criză să facă un pas înapoi;

– Restructurarea Secretariatului General, astfel încât să devină o resursă pentru întreg partidul, nu un instrument folosit discreționar, în interes propriu, de o tabără sau alta.

În Biroul Național, dezbaterea a fost înlocuită de bullying, politicile publice și monitorizarea guvernării au devenit instrumente de preluare sau de consolidare a puterii interne, numirile în funcții publice sau în cadrul grupului parlamentar sunt negociate în cercuri mici, închise și netransparente, Secretariatul General a devenit un simplu instrument de control al partidului, faptele imorale sau potențial ilegale în procesele de alegeri interne sunt mușamalizate, în loc să fie sancționate. Am pierdut valorile inițiale, iar electoratul s-a despărțit de noi.

În acest proces a fost uitat partidul, cu tot ce înseamnă el: mii de oameni care au tras din greu în campanii, voluntar, pentru a aduce schimbarea în România, valorile, principiile și marile proiecte ale USR PLUS, procedurile democratice interne, dezbaterile și participarea deschisă la decizie și, cel mai important, speranțele și motivele pentru care 2 milioane de români ne-au votat la alegerile europarlamentare.

Trebuie să revenim în stradă, să acordăm sprijin aleșilor locali, să avem membri motivați, să gestionăm profesionist resursele umane pentru a redeveni credibili în soluțiile propuse și în capacitatea noastră de a guverna. Putem câștiga alegerile din 2024 doar printr-un efort colectiv, în niciun caz mergând pe drumul bătătorit de până acum. Nu putem face asta fără colaborare și schimbări de paradigmă în funcționare. Nu mai e loc și nici timp de certuri sau pasivitate.

Așadar, noi, membrii, chemăm de urgență liderii la responsabilitate! – atât unii față de ceilalți, cât și, mai important, față de cetățeni și față de viitorul nostru, al tuturor, în România. Noi, membrii partidului, suntem bunul lui cel mai de preț. Împreună putem construi mai departe. Fără noi toți, liderii sunt doar o cochilie goală, fără folos pentru partid și, cel mai grav, fără folos pentru România. USR are nevoie să se trezească ACUM!

Citește tot textul pe g4media.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare