Închide

„Sunt alergic, nu mă vaccinez!”. Ce spune un medic alergolog cu sute de pacienți cărora le-a recomandat vaccinul anti-Covid-19

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - oct. 30, 2021 0 1119

Teoriile nesusținute științific care vizează vaccinul anti-Covid-19 se propagă în spațiul public în fiecare zi. Persoane fără pregătire medicală își dau cu părerea despre vaccin și dau sfaturi pe care mass-media le preia. Unul dintre exemplele recente este Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul (IPS) Teodosie, cel care, de la începutul pandemiei, a făcut o serii de afirmații controversate. El spune acum, între altele, că dacă ai Covid și faci vaccinul, mori. Apoi, dacă ești alergic, tot poți muri.

Am ascultat doctori iscusiţi. Când aud un medic că vorbeşte cu mare interes îl ascult ca să nu rămân fără o luminare din partea medicilor care sunt specialişti şi cu adevărat vorbesc în cunoştinţă de cauză. Dar iată, am aflat de puţine zile, că dacă este cineva afectat de COVID şi în timpul acela face vaccinul, îi este fatal vaccinul. De aceea, trebuie să fim prudenţi. Sau unii care au anumite afecţiuni, cum este alergia. Nici la gripă nu e bine să faci medicamentul clasic de gripă dacă ai alergie. Şi iată nu suntem toţi la fel, de aceea trebuie să fim foarte prudenţi, dar să fim în consultare permanentă şi cu medicii şi cu specialiştii şi să se implice mai mult medicii, nu politicieni sau oamenii de administraţie în remedierea bolii” , a afirmat ÎPS Teodosie.

Declarațiile lui IPS făcute la Radio Dobrogea, post amendat recent de CNA pentru alte afirmații anti-vaccin făcute de ierarh, pot fi preluate de oameni drept un adevăr.

Părintele Teodosie este preot și afirmă că vaccinul te poate ucide.

G4media.ro a stat de vorbă cu Nadia Onițiu Gherman, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică. Doctorița lucrează la Spitalul Județean Cluj, unul dintre cele mai mari spitale din România.  E medic. IPS Teodosie este preot.

Doctor Nadia Onițiu Gherman

„La nivelul populației generale, cam 20-25% sau chiar mai mulți oameni sunt alergici. Dacă tu lansezi un mesaj negativ la adresa vaccinării și ajunge să fie perceput de 25% din populație ai o mare problemă cu imunizarea de grup. Ai un mare necaz și atunci trebuie lămurite situațiile legate de alergia la vaccin”, spune medicul pentru g4media.ro.

Doctorița Gherman afirmă că acele cazuri în care există contraindicație la vaccin sunt extrem de rare. În Cluj, medicul a consultat sute de pacienți cu diverse alergii cărora le-a recomandat să se vaccineze anti-Covid. Nu au existat probleme.

„Practic, singura contraindicație este la una dintre componentele vaccinului și acest lucru este foarte rar. Vaccinurile, pe lângă elementul care declanșează imunitatea, au niște excipienți (substanțe sau amestecuri de substanțe inactive- n.r.). Vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer, Moderna) au în excipienți niște nanoparticule cu polietilenglicol. Pacienții care au alergii demonstrate la polietilenglicol sau la medicamente care conțin, ele ar trebui văzute de un alergolog. Dar nici asta nu inseamnă că nu se face vaccinul. Unde se mai găsește polietilenglicol? În Midocalm, de exemplu sau în Omeran, medicamente uzuale”, spune medicul Nadia Gherman.

Nici în aceste cazuri nu se evită vaccinarea, ci se analizează și se poate face un alt vaccin, cum ar fi Johnson sau Astra Zeneca.

Doctorul spune că vaccinurile care nu au ARN mesager au polisorbat 80 ca excipient,care provoacă alergii în cazul unor persoane, dar foarte rar. Polisorbatul 80 se găsește și în multe alte vaccinuri, precum cel antigripal.

Dar nici măcar nu trebuie să ne gândim la medicamente.  Ca un exemplu, polisorbat 80 îl găsim în produse de panificație, sosuri, deserturi, produse de cofetărie, supe la plic, gheaţă alimentară sau produse dietetice pentru controlul greutăţii corporale. Citiți doar etichetele. Așadar, dacă ți-e frică de vaccin că faci alergie, te poți gândi că una dintre substanțele pe care le conține se află în pâine sau într-un sos sau în multe alte produse pe care le consumi în fiecare zi.

„În 99 la sută din cazuri, ne referim la persoanele care au diverse alergii, se recomandă vaccinarea anti-Covid.  Sunt foarte rare cazurile în care apar reacții alergice la vaccin. Ceea ce este important de punctat este că pacientul cu istoric sever de alergie medicamentoasă sau alimentară care se vaccinează,  trebuie să rămână 30 de minute după vaccin sub supraveghere, unde va fi observat, sau sa caute un centru de vaccinare intraspitalicesc.  Oricum, în orice centru de vaccinare este o echipă care intervine, care are trusă de urgență. Nu au fost cazuri, în Cluj, nici un caz. Celor cu istoric de alergii severe li se recomandă consult alergologic la reacții severe la medicamente. Înainte de vaccin trec pe la alergolog, el îl evaluează. Se autorizează vaccinarea în peste 99% din cazuri . Am avut foarte mulți pacienți și nu am avut ulterior accidente, au mers bine.”

Medicul Nadia Gherman spune că dacă sunt persoane care la prima doză de vaccin au făcut anafilaxie, este obligatoriu ca acestea să facă un control alergologic. Medicul nu va contraindica vaccinarea, ci se va indica un alt vaccin.
„Dacă ai avut Pfizer și ai făcut o reacție severă intră în discuție contraindicația vaccinării, dar se poate face un alt vaccin. Dacă ai avut reacție severă la Pfizer, poți face Jhonson, dar trebuie să mergi la alergolog neapărat. Am avut pacienți foarte mulți, fiindcă suntem un centru de diagnostic în alergia medicamentoasă. Nu am contraindicat vaccinarea, iar feedback-ul a fost bun, nu a pățit nimeni nimic. Raportul risc-beneficiu în acest context de expunere masivă și contagiozitate mare indică vaccinarea.”

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.