Sună telefoanele. Prea mult zgomot în oraș. Primarul Emil Boc: Cel mai bun eveniment de divertisment din istoria Clujului și a țării
ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 02, 2015 1 1555
Telefonul primarului a sunat de câteva ori. După prima seară de Untold s-au dat câteva telefoane la linia deschisă pentru cetățeni pentru sesizări. S-au plâns de zgomot. Telefonului personal al viceprimarului Anna Horvath a sunat și mai mult pe aceeași temă. Chiar și așa, oficialii primăriei spun că empatizează cu oamenii care sunt nemulțumiți însă au recomandat și acestora să empatizeze cu orașul, cu cei 70.000 de festivalieri care azi noapte au luat în serios mesajul DJ-ului Armin van Buuren: „Romania make some noise. Clap. Are you with me?” („România fă gălăgie. Bate din palme. Sunteți cu mine?”). Primarul a spus după prima zi de festival că e o reușită totală și că festivalul de la Cluj este cel mai mare eveniment de divertisment din istorie.
Orașul a al Untold și al Capitalei Europene a Tineretului. O parte din parc, cea neîngrădită oferă încă tihnă clujenilor amatori de natură. Oricând poți da peste oameni mulțumiți dar și peste unii indignați. O figură de universitar pe care o știi de pe Facebook ca susținătoare a Clujului, însoțită de un prieten cu pălătie, purtând o discuție cu privire la muzica îngrozitoare pe care o ascută generația tânără și festivalieră. „Bum, bum, bum, ce muzică poate fi asta. N-o poți numi așa”, se aude în urma celor doi clujeni care au luat la pas parcul. Oricând poți da pe stradă de un fotograf flămând să de surprindă în cadru. Vrei să te enervezi pe el că îți face poze fără să ai o cafea la bord, dar îi vezi echipamnetul oficial și te abții. Untold Faces. Provocare lansată de Day 15 celor care au dorit să surprindă fețe de festivalieri pe durată Untold. După ce au plantat copaci, au făcut petreceri pe acoperiș, nunți și petreceri la 50 de metri deaspura parcului, sesiune de jazz pe plajă acum și echipa Day 15, un alt proiect major al Capitalei Europene a Tineretului de la Cluj, s-a făcut una cu festivalierii.
„Am înțeles că la mall-uri nu aveai ieri unde să arunci un ac de turiști. Noi n-am reușit să ieșim din stadion, dar în oraș am înțeles că e extraordinar”, mărturisește un membru din echipa Festivalului. În ziua trei cu mixaj a la Armin van Buuren, 70.000 de oameni au participat la evenimentele din centrul Clujului și a fost sold-out la bilete.
„Sperăm ca toți cei de pe stadion să iasă în bune condiții după concert”, mai spuneau cei din echipă. „M-a surprins că oamenii sunt civilizați”, a mărturisit o clujeancă care locuiește în Germania și a fost prezentă pe stadion în ziua 3 de festival.
Până și răsăritul pe Someș se savurează altfel după o noapte de biți, lumini și artificii. Nici un tigru care stă pe podul Garibaldi și face semne disperate după un taxi nu te mai surprinde.
„E o reușită totală. N-a mai avut România așa ceva. Dacă și zilele următoare de festival vor confirma, putem spune că este cel mai bun evenimnet de divestisment din istoria Clujului și a țării. E o reușită a orașului și a Capitalei Europene a Tineretului de la Cluj”, a declarat primarul Emil Boc după prima zi de Festival Untold. Iar oficialul își menține concluzia și ăn ultima zi a Festivalului Untold. „Sonorizarea este excepțională”, a adăugat edilul.
Edilul spune că a trecut cu bine prin eveniment și în ceea ce privește sesizările venite de la clujeni în ceea ce privește decibelii, avâns în vedere concetele din zona Cluj Arena și Piata Unirii. „La telefonul primarului am primit două astfel de sesizări după prima zi. Ne cerem scuze clujenilor și monitorizăm în continuare situația”, a adăugat primarul.
Viceprimarul Anna Horvath și-a petrecut o zi de Untold pe telefoane. Au sunat-o clujeni care s-au plâns de zgomot și a încercat să îi împace. „Chiar discutam cu cei din cabinet pe tema Festivalului. Am fost. Una este să fii în afara stadionului și cu totul alta în interior. Așa cum se uită clujenii sau chiar cei din generația mea la tineret și la muzica electro pe care ei o ascultă, la fel se uitau și părinții sau bunicii noștri la generația noastă. Îmi amintesc că am fost o dată în vizită la părinți la Mircurea Ciuc și nu puteam să stăm în case pentru că se cânta în boxe chiar lângă blocul nostru. Am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe primar de acolo care este de o vârstă cu mine. I-am spus că noi am venit să ne releaxăm și să avem tihnă cu părinții. Mi-a răspuns, Draga, asta este, sunt Zilele Orașului, trebuie să sărbătorim. Așa e și la Cluj. E Capitala Tineretului și există oferte în acest festival și pentru cei care preferă o muzică liniștitoare și pentru cei care vor agitație. I-am spus și soțului meu. Aștia sunt studenții tăi, educă-i dacă vrei să asculte și altă muzică”, a completat Horvath.
cei care se plâng de zgomot sunt cei care plătesc an de an impozit și taxe în orașul ăsta. nu ei trebuie să empatizeze, ci de ei trebuie să se țină cont. ei sunt orașul, nu Untold.
de-abia aștept să ia ANAF-ul Share-ul la bani mărunți ca să vedem atunci cine cu cine empatizează.