Închide

SUA: puiul crescut în laborator, bun de mâncat

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - nov. 19, 2022 1 167

Un produs din carne crescut în laborator a fost autorizat pentru prima dată pentru consumul uman, relatează bbc.com, potrivit g4media.ro.

Agenția americană de siguranță, Food and Drug Administration (FDA), a aprobat puiul creat din celule, după ce a făcut o „evaluare atentă”. Acesta a fost realizat în rezervoare de oțel de către firma Upside Foods, folosind celule recoltate de la animale vii.

Produsul va putea fi vândut consumatorilor după o inspecție a Departamentului american al Agriculturii, relatează bbc.com.

FDA a declarat că a folosit datele și informațiile furnizate de companie pentru a ajunge la decizia sa și că nu are „alte întrebări în acest moment”.

Fondatorul și directorul executiv al firmei, Uma Valeti, a transmis: „Am început Upside în mijlocul unei lumi pline de sceptici, iar astăzi am făcut din nou istorie, fiind prima companie care a primit o „scrisoare fără întrebări” din partea FDA pentru carnea cultivată”.

Upside Foods va trebui să treacă o serie de obstacole înainte de a-și putea vinde produsele – de exemplu, instalația în care este fabricat produsul va avea nevoie de o aprobare oficială – dar dl Valeti a numit vestea „un moment de cotitură în istoria alimentelor”.

 

Mai multe companii alimentare nou înființate au încercat să dezvolte produse similare, care ar putea duce la economii mari de emisii de carbon și de apă, precum și la eliberarea de terenuri pentru natură.

 

Oamenii de știință spun că presiunile asupra planetei ar putea scădea cu peste 80% cu astfel de alimente, în comparație cu dieta europeană tipică.

Se preconizează că produsele din carne cultivată vor ocupa o parte mai mare din piața totală a cărnii în viitor.

Start-up-ul Eat Just, un concurent al Upside Foods, a fost primul care a primit aprobarea de a produce „carne curată” artificială, în Singapore, în 2020. Nuggets-urile sale sunt fabricate din celule musculare animale în laborator.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare