Închide

Studiu la Cluj pe tema risipei alimentare din România, locul 9 în această zonă a Europei

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 06, 2020 0 93

O universitate din Cluj coordonează cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare din această zonă a Europei.

E vorba de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ce a anunțat că va coordona un studiu universitar regional despre risipa alimentară, ce vizează un million de respondenți din România, Macedonia de Nord și Republica Moldova. Este ”cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional”, anunță universitatea. Aceasta va fi derulată de cercetători din patru universități din România, Macedonia de Nord și Republica Moldova iar cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de o cercetare calitativă care va viza și alți actori implicați în filiera agro-alimentară, adică producători, procesatori și comercianți. ”Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice semnificative”, arată USAMV.

Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, iar cinci milioane de tone provin din România, care ocupă astfel locul 9 în clasamentul risipei alimentare, după Macedonia care e pe locul 8. Acesta e primul studiu din România care include și actorii din întreg lanțul agro alimentar, precizează cercetătorii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu