Închide

Studenții de la o facultate din Cluj vor să facă fișe biografice pentru toți delegații de la Marea Adunare Națională din 1918, au ajuns deja la 500

ActualitateEducaţieTop News by Actual de Cluj - oct. 30, 2018 0 334

Studenții de la o facultate din Cluj vor să întocmească biografii pentru toți delegații de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918: deja au făcut 500 de astfel de fișe și vor ca în acest weekend să ajungă la o mie.

Proiectul aparține Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Wikimedia România și a debutat în aprilie, și în cadrul căruia au fost realizate, până în prezent, biografiile a peste 500 de delegați. Obiectivul acestei etape este să ducă numărul biografiilor Wikipedia ale delegaților la Marea Adunare Națională la peste 1000. „Deputații la Marea Adunare Națională, cei care au votat unirea Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918, au fost aleși de românii din întreaga Transilvanie, dar și de instituțiile sociale, economice și ecleziastice ale acestora. Mulți dintre ei au fost țărani sau intelectuali din mediul rural, iar biografiile lor au fost cu greu recuperate de istorici. Despre unii nu se cunosc decât informații trunchiate. Cunoașterea biografiei lor, dincolo de simpla nominalizare, reprezintă nu doar o necesitate generată de momentul în care ne aflăm, ci și o contribuție importantă la istoria locală a zeci de comunități din Transilvania”, explică reprezentanți facultății. La proiect participă, alături de coordonatori, 15 studenți voluntari.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu