Închide

Statuia lui Avram Iancu, din centrul Turzii, a fost ridicată pentru a fi mutată

Din județ by Actual de Cluj - sept. 28, 2022 0 255

Statuia lui Avram Iancu, care era amplasată în centrul Turzii din anul 1998 (în locul fostei statui Lupa Capitolina, care ulterior a fost mutată în sensul giratoriu din Piața Romană), este mutată în aceste momente. Decizia administrației locale a generat unele proteste din partea unor politicieni și a unor ONG-uri, în frunte cu Asociația ”Avram Iancu”, care a finanțat realizarea statuii.

Nemulțumirile erau legate de faptul că mutarea statuii nu a fost aprobată printr-o hotărâre de Consiliu Local și că s-a dorit mutarea oricărui simbol românesc din centrul pietonal al Turzii. S-au făcut proteste, dar și plângeri în instanță sau plângere penală la Poliție.

De partea cealaltă, reprezentanții administrației locale au motivat că mutarea statuii în zona din fața teatrului, pe un soclu cu fața spre strada Avram Iancu, îi asigură o punere în valoare mai bună și că este necesară această mutare având în vedere reabilitarea zonei centrale, în cadrul unui proiect cu fonduri europene, arată turdanews.net.

Statuia a fost ridicată cu ocazia aniversării a 150 ani de la revoluția de la 1848. A fost dezvelită la 25 octombrie 1998 de Ziua Forțelor Armate, prin grija Consiliului Local Turda, a primarului Virgil Blasiu și Societății „Avram Iancu”. Statuia, realizată în iulie 1998, este opera sculptorului Ilarion Voinea, în colaborare cu Emil Crețu din Cluj-Napoca, Adrian Mitran și Daniel Sandu. A fost transpusă în bronz la Turnătoria Metalul Cluj. Are o înălțime de 3,5 metri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu