Închide

Statistica: salariile din Cluj cresc cu sute de lei în câteva luni, clujenii au cele mai mari salarii din țară după București

Economie by Actual de Cluj - iul. 18, 2020 0 1363

Clujenii câștigă tot mai bine, chiar și pe fondul crizei cauzate de noul coronavirus – sute de clujeni au rămas fără locuri de muncă și mii de posturi au fost desființate în ultimul an, dar în medie câștigul salarial mediu brut a crescut în luna mai cu câteva sute de lei față de luna precedentă și respectiv față de aceeași lună a anului trecut, arată Direcția Județeană de Statistică.
Astfel, câștigul salarial mediu brut a fost la Cluj, în luna mai 2020, de 6.149 de lei, în creștere cu 347 lei față de luna precedentă, și mai mare cu 461 de lei față de luna mai a anului trecut. În ce privește salariul net, acesta a fost în luna mai de peste 3.800 de lei, mai exact 3.816 lei, în creștere cu 6,3% comparativ cu luna precedentă și în creștere cu 8,8% față de aceeași lună a anului trecut. O fi Clujul scump în special în ce privește chiriile sau achiziția de locuințe dar, arată Statistica, față de media națională salariile în Cluj sunt mai mari cu nu mai puțin de 20%, ceea ce clasează județul pe al doilea loc în țară din acest punct de vedere, după Capitală.

Câștigul salarial mediu brut se determină prin raportarea la numărul mediu de salariați a sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și din alte fonduri, cu excepția sumelor compensatorii, a celor plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori.

Să mai menționăm, creșterea salarială a fost constantă în acest an, considerabil față de aceeași perioadă a anului trecut. În acest an salariile au crescut la Cluj, în medie, cu 200 de lei din luna ianuarie, în vreme ce în aceeași perioadă a anului trecut creșterea a fost una mai modestă. Mai joc cifrele medii, așa cum apar acestea la Direcția Județeană de Statistică:

Mai precizăm că deși în medie salariile din Cluj au crescut și sunt cele mai mari din țară după București, sute de clujeni au rămas fără locuri de muncă în ultimele două luni. Aici detalii:

Sute de clujeni au rămas fără locuri de muncă într-o singură lună, mii de joburi desființate în ultimul an

Nici un comentariu

Scrie un comentariu