Închide

Spitalul monobloc pentru copii ar putea fi construit pe un teren al Stațiunii de Cercetare Pomicole

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 16, 2017 1 671

Un teren de peste 3 hectare a fost identificat, de administrația județeană, în incinta Stațiunii de Cercetare Pomicole Cluj, în vderea realizării unui spital monobloc pentru copii. Liderul administrației județene, Alin Tișe, a subliniat că această porțiune de teren este propice pentru construcția spitalului, având în vedere că în noul Plan Urbanistic General (PUG) figurează ca zonă pentru dotări publice, incluse fiind și funcțiunile medicale. Concret, terenul se regăsește în apropierea bazei sportive „Dan Anca”, de pe strada Detunata, zonă prin care ar urma să treacă și centura de sud a Clujului. Numai că Stațiunea de Cercetare Pomicolă a fost preluată recent de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV).

Rectorul Cornel Cătoi spune că nu e dispus să cedeze nicio bucățică din teren, mai ales că USAMV Cluj și-a asumat plata a nenumărate datorii, pe care Stațiuna de Cercetare le-a acumulat în ultimii ani. „Am plătit datorii la Finanțe de sute de mii de lei. Am achitat salariile angajațiilor și ne-am asumat și lucrări importante de investiții. Avem o strategie complexă pentru a repune în valoare domeniul Stațiunii de Cercetare  Pomicole și nu văd cum construcția unui spital ar putea fi încadrată în acest spațiu”, a subliniat Cătoi. El a precizat că nu a primit încă nicio notificare oficială de la șefia Consiliului Județean Cluj. A mai adăugat, de asemenea, că în Cluj mai sunt și alte terenuri disponibilie și că administrația județeană ar trebui să se orienteze spre acestea: „Există teren mult și în Grădinile Palocsay, teren care nu e vizat de producție de cercetare sau de vreun alt proiect imprtant”.

Spitalul de copii nu e vreun moft, susţine Tise

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a explicat că s-a orientat spre acest teren pentru că administrația județeană nu prea are alternative. „Planul era să construim spitalul pe terenul de care dispunem pe strada Victor Babeș – suprafața de aproximativ 7000 de mp din Curtea Spitalului de Penumoftiziologie (locul pe care în urmă cu câţiva ani s-a demarat construcția unui centru multifuncțional, proiect abandonat de partenerul privat al Consiliului Județean – n.red). Direcția de Sănătate Publică ne-a atras, însă, atenția că noile normative ne obligă să asigurăm o suprafață de teren mult mai mare pentru construcția de spitale. Se cere peste 70 de mp/pat, din care 20%  trebuie să fie spațiu verde. Din calculele noastre reiese, aşadar, că am avea nevoie de o suprafață de peste 3 hectare de teren, deci cu mult peste suprafaţa pe care o deţinem în prezent pe strada Babeş. Prin urmare, am căutat cu colegii mei alternative, iar terenul din incinta Staţiunii de Cercetare pare cel mai potrivit. E poziţionat strategic, iar normele urbanistice ne permit să construim”, a spus Tişe. Nu acelaşi lucru se poate spune despre restul suprafeţei din cadrul Staţiunii de Cercetare, sau despre Grădinile Palacsay, care în noul PUG sunt prevăzute ca zone verzi. Tişe a menţionat că se aşteaptă la cooperare din partea reprezentanţilor USAMV, mai cu seamă pentru că proiectul spitalului nu reprezintă un moft de-al său. El a reamintit că, în prezent, Spitalul de Copii îşi are împrăştiate secţiile în 14 locaţii din municipiul Cluj Napoca, majoritatea imobilelor fiind improprii pentru activitatea medicală. Grav este că sediul principal al spitalului de pe strada Moţilor se află în proces de revendicare, motiv pentru care nu s-au mai realizat nici lucrări de investiţii. Nu se ştie dacă administraţia judeţean va reuşi sau nu să păstreze clădirea acestui spital. Chiar dacă va reuşi, medicii sunt cu toţii de acord că spitalul de copii trebuie să funcţioneze în sistem monobloc, astfel încât toare secţiile să-şi desfăşoarea activitatea într-un singur loc. Tişe a dat asigurări că anul acesta va demara acest proiect de investiţie şi a precizat că în cazul în care nu va găsi înţelegere la nivelul USAMV, va trece la procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare