Închide

Spitalul județean din Cluj cumpără aparat de diagnosticare împotriva Covid-19, cu 150 de teste pe zi, cere donații clujenilor

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - mart. 18, 2020 0 983

Vești bune în lupta împotriva infecției cu noul coronavirus Covid-19 la Cluj, unde de azi numărul de teste ce poate fi efectuat crește cu 150 – adică dublu față de capacitatea din urmă cu câteva zile, după ce spitalul județean a cumpărat din venituri proprii un echipament de diagnosticare.

Echipamentul, Real Time PCR, costă aproape 150.000 lei, a fost achiziționat din venituri proprii și e operațional de azi. ”Cu ajutorul acestei linii de PCR, vom putea diagnostica rapid pacienții suspecți de COVID-19, pentru a veni în sprijinul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, scurtând astfel timpul de așteptare al rezultatului. În acest fel, medicii vor putea decide prompt maniera în care vor aborda terapeutic fiecare caz în parte”, arată reprezentanții spitalului.

Aparatul PCR va fi instalat în cadrul Departamentului de Genetică al Institutului Imogen, acolo unde există deja circuite configurate pentru extracție şi amplificare de tip Real-Time PCR pentru ARN viral, iar personalul de specialitate este instruit și are toate competențele necesare efectuării acestui tip de teste. Odată cu echipamentul se vor livra reactivi pentru 3.000 de teste, în valoare de peste un sfert de milion de lei, iar numărul acestor teste ar putea fi suplimentat cu încă 7.000 de teste. ”În condițiile în care estimăm că vom efectua aproximativ 150 de teste pe zi, pentru a asigura continuitatea testărilor, ne puteți ajuta, contribuind cu donații în contul RO24TREZ21620F370100XXXX, deschis la Trezoreria Cluj-Napoca, cu specificația „pentru nevoi curente”, beneficiar Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, CUI 4288080, sediul Str. Clinicilor, nr. 3-5”, mai transmite spitalul. ”Dacă se face această specificație la donații, ”pentru nevoi curente”, noi vom folosi banii ca să cumpărăm kit-uri”, completează purtorul de cuvânt Flavia Topan pentru actualdecluj.ro.

Pentru fiecare test de depistare a infecției cu noul coronavirus e nevoie de folosirea a două kit-uri – unul de extracție, și altul de detecție. Acestea costă 5.000 de lei și respectiv 1.170 de lei fără TVA și, chiar dacă dintr-un singur kit pot fi făcute mai multe teste, e nevoie de ambele pentru ca acestea din urmă să fie concludente. Cu kit-urile cumpărate în această primă tranșă, spune Topan pentru actualdecluj.ro, pot fi făcute aproximativ 3.000 de teste.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu