Închide

Specialiştii SMURD dau lecţii de prim ajutor la Cluj

Sănătate by Actual de Cluj - ian. 12, 2019 0 393

 

Medicii și paramedicii de la SMURD Cluj predau, o zi întreagă, manevrele de prim ajutor. Evenimentul este programat pentru duminică, 13 ianuarie 2019, între orele 12:00-20:00 la VIVO! Cluj Napoca (fostul Polus), în zona Food Court. Este vorba de a treia ediție a Maratonului Resuscitării – Winter Edition.

Maratonul Resuscitării este un proiect inițiat de către medicii si paramedicii voluntari SMURD CLUJ cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Uregențe si își propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea. Clujenii sunt așteptați în număr mare după ce la prima ediție, în 2015, au participat 740 de persoane, iar in 2016 au fost instruite mai bine de 1450 de persoane.

În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate, subliniază organizatorii. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR. Pe de altă parte, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui SCR.

„De ce sunt importante aceste manevre? Pentru că sunt salvatoare de vieți. Dacă ele sunt inițiate in primele minute, șansa victimei să supraviețuiască este crescută considerabil. Cu fiecare minut care trece și în care NU se fac manevre de resuscitare, șansele de supraviețuire scad DRAMATIC. În momentul în care se instalează stopul cardio-respirator, sângele nu mai circulă prin corp, deci nici creierul nu mai este perfuzat. Într-un interval de 5-6 minute, creierul va începe să moară. Oriunde te-ai afla in Cluj, nu ai cum să ajungi cu ambulanța în 5-6 minute. De aceea manevrele de resuscitare inițiate în primele 5 minute sunt VITALE, spune George Voicescu, coordonator Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj
Cursurile încep succesiv și se repetă pentru întreaga zi, iar cei ce doresc să participe pot veni la orice oră, fără a fi necesară înscrierea. Metoda de predare este una practică, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate si demonstrate cu manechinele specializate în față,  iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea să pună întrebări, fiind o discuție deschisă cu voluntarii SMURD.

Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția căilor aeriene, iar dacă se dorește aceste manevre sunt predate și în ceea ce privește suportul vital de bază pediatric (al copiilor) care diferă de cel al adultului.

Chiar dacă pașii sunt mici în această direcție și introducerea unor cursuri obligatorii de prim ajutor în școlile din România se lasă încă așteptată, în final totul se rezumă la ideea de a fi sigur că ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a salva viața celui de lângă tine, fără a te întreba cum ar fi fost dacă ai fi putut face mai mult” , adaugă Voicescu.

Limba de predare principală este  româna, dar se va asigura predare și în limbile engleză, franceză si maghiară.

 

Sursa foto: Maratonul resuscitării 2018

Nici un comentariu

Scrie un comentariu