Închide

Specialiștii de la Arhitectură și cei de la Arheologie chemați să cerceteze ”ultima minune” rămasă în centrul istoric din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 18, 2022 0 377

„”Ultima minune” nu este altceva decât un acoperiș cu șindrilă al unei clădiri de pe strada Tipografiei, ițit de sub învelitoarea de tablă care a primit-o, în timp, respectivul imobil. Despre acest acoperiș, arhitectul Dan Clinci spune că e convins că este singurul din centrul orașului care și-a păstrat sub spoiala cu tablă, staratul original din șindrilă.

„Mi se pare o mărturie a memomoriei orașului absolut remarcabilă sub aspect arheologic”, a apreciat arhitectul „minunea” de pe clărirea situată vizavi de magazinul Central din Cluj-Napoca.

Dan Clinci a arătat că sticăciunile produse la acoperișul respectivei clădiri situate pe strada Tipografiei crează o oportunitate intersantă care ar merita luată în calcul de specialiștii de la facultățile de arhitectură și arheologie.

 

„Poate că ar merita relevanță în cadrul unui studiu de caz: sistemul de prindere, de prelucrare etc. O temă interesantă pentru o colaborare între facultățile de istorie și arheologie. Poate o oportunitate”, a mai semnalat arhitectul pe Facebok.

Postarea sa a fost prilej pentru un alt internaut să sesizeze că mai există un acoperiș în Cluj cu șindrilă, vizavi de fosta Fabrică de Bere de pe Calea Mănăștur. „Cred că e singurul din Cluj”, a adăugat Sergiu Aurelian Negrean.

La nivelul comisiei de urbanism a Județului există un consens asumat împotriva utilizării tablei pentru acoperișurile caselor din zona rurală a Clujului, Chiar s-au realizat și regulemente de urbanism ilustrare pentru anumite comune care ilustrează ce tip de materiale sunt recomandate.

„În ultima vreme se observă o tendință de schimbare a țiglelor de pe acoperiș și înlocuirea acestora cu pleu. Vreau, pe această cale, să vă aduc la cunoștință faptul că regulamentul de urbanism al comunei Vultureni interzice utilizarea țiglei metalice tocmai din dorința de a păstra farmecul și specificul satului tradițional. Singurul tip de tabla ce poate fi utilizat este tabla fălțuită în culorile din fotografii. Ar fi păcat să se strice această minunăție de sat prin neutilizarea țiglei ceramice. Cred ca sta în puterea fiecăruia dintre dvs. sa protejeze farmecul și spiritul satului prin păstrarea materialelor și culorilor tradiționale acestuia.
Atașez in fotografii materialele ce pot fi utilizate și culorile aferente în dorința unei ușoare înțelegeri a ce se poate utiliza și ce nu. Cazurile cu pleul albastru de la intrarea în sat o să fie în curând sancționate cu amenda de la 1.000 la 100.000 lei și li se va dispune măsură de înlocuire a tablei. Sper sa se oprească la ele și sa nu fim nevoiți sa aplicam același măsuri și în alte părți. Ghidul prezentat este aplicabil în toată comuna Vultureni nu doar în sat”, arăta arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță în mai 2021.
În prezent, Primăria Cluj-Napoca nu are un Plan Urbanistic Zonal pentru centrul istoric al orașului, astfel că tabla este la ea acasă pe clădirile din această zonă protejată.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare