Specialiștii Apelor Române au evaluat barajele din zona Clujului după puternicul cutremur din 6 iunie din Arad și spun că nu au fost constatate modificări în structura de rezistență ori degradări
Actualitate by Actual de Cluj - iun. 08, 2023 0 223
Specialiștii Apelor Române au evaluat barajele din zona Clujului după puternicul cutremur din 6 iunie din Arad și spun că nu au fost constatate modificări în structura de rezistență ori degradări.
”A fost evaluată starea tehnică si functională a barajelor încadrate în categoriile de importanță A și B din administrarea instituției noastre, ca urmare a seismului produs ieri, 6 iunie 2023, în județul Arad”, a arătat ieri Administrația Bazinală Someș-Tisa. Astfel, arată ABAST, în urma verificărilor realizate, s-a constatat că nu s-au produs modificări în structura de rezistenţă sau deteriorări/, degradări ori modificări structurale ale barajelor încadrate în categoriile de importanță A și B din zonă. E vorba de Colibița în județul Bistrița-Năsăud, Gilău în județul Cluj, Călinesti-Oaș în Satu Mare, Vârsolț în Sălaj și Strâmtori-Firiza și Berdu, în județul Maramureș.
Conform legislației în vigoare, barajele se încadrează în patru categorii de importanţă: A – baraj de importanţă excepţională; B – baraj de importanţă deosebită; C – baraj de importanţă normală; D – baraj de importanţă redusă.
Baraje de importanță A și B – 181 existente la nivel național (deținute de: ANAR – 86, Hidroelectrica – 89, alte entități – 6) din care baraje neautorizate, 1 (Bilciurești – baraj construit în 1930, care are în desfășurare lucrări de punere în siguranță și, în prezent, nu are volum de apă);
Baraje de importanță C și D – 2.223 existente la nivel național (deținute de ANAR -330, alte entități -1672), din care 982 neautorizate (deținute de ANAR – 27, majoritatea având în desfășurare lucrări de punere în siguranță sau fiind în procedură avansată de reautorizare).
În fotografie, barajul de la Gilău, sursa ABAST