Închide

Specialiștii Apelor Române au evaluat barajele din zona Clujului după puternicul cutremur din 6 iunie din Arad și spun că nu au fost constatate modificări în structura de rezistență ori degradări

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 08, 2023 0 223

Specialiștii Apelor Române au evaluat barajele din zona Clujului după puternicul cutremur din 6 iunie din Arad și spun că nu au fost constatate modificări în structura de rezistență ori degradări.

”A fost evaluată starea tehnică si functională a barajelor încadrate în categoriile de importanță A și B din administrarea instituției noastre, ca urmare a seismului produs ieri, 6 iunie 2023, în județul Arad”, a arătat ieri Administrația Bazinală Someș-Tisa. Astfel, arată ABAST, în urma verificărilor realizate, s-a constatat că nu s-au produs modificări în structura de rezistenţă sau deteriorări/, degradări ori modificări structurale ale barajelor încadrate în categoriile de importanță A și B din zonă. E vorba de Colibița în județul Bistrița-Năsăud, Gilău în județul Cluj, Călinesti-Oaș în Satu Mare, Vârsolț în Sălaj și Strâmtori-Firiza și Berdu, în județul Maramureș.
Conform legislației în vigoare, barajele se încadrează în patru categorii de importanţă: A – baraj de importanţă excepţională; B – baraj de importanţă deosebită; C – baraj de importanţă normală; D – baraj de importanţă redusă.

Baraje de importanță A și B – 181 existente la nivel național (deținute de: ANAR – 86, Hidroelectrica – 89, alte entități – 6) din care baraje neautorizate, 1 (Bilciurești – baraj construit în 1930, care are în desfășurare lucrări de punere în siguranță și, în prezent, nu are volum de apă);

Baraje de importanță C și D – 2.223 existente la nivel național (deținute de ANAR -330, alte entități -1672), din care 982 neautorizate (deținute de ANAR – 27, majoritatea având în desfășurare lucrări de punere în siguranță sau fiind în procedură avansată de reautorizare).

În fotografie, barajul de la Gilău, sursa ABAST

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare