Închide

Specialist în boli infecțioase și microbiologie, despre noua variantă de coronavirus: „purtați mască, nu ieșiți din casă dacă aveți febră”

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - nov. 27, 2021 0 462

Cristian Apetrei, profesor specialist în boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), atrage atenția asupra unei tulpini noi de coronavirus denumită Omicron, care se răspândește mult mai rapid.
Specialistul spune că  „varianta omicron a aparut cândva prin octombrie în Republica Sud-Africana. Cel mai probabil, ca urmare a infectării unui pacient sever imunodeprimat (probabil HIV netratat-infecția cu HIV are o prevalență mai mare de 30% în populația Africii de Sud), care a produs răspunsuri imune suboptimale. Care răspunsuri au obligat virusul să evolueze ca să le eludeze, dar pe de alta parte nu au fost capabile să-l elimine. Și în acest mod s-a produs o infecție persistentă SARS-CoV-2.
Am mai văzut cazuri din astea, unul dintre ele chiar la un pacient transplantat din Pittsburgh.”
Cristian Apetresi spune că noua tulpină e o „variantă care are în total 50 de mutații, mai mult de 30 dintre acestea în structura proteinei spike și 10 în RBD (receptor binding domain), structura care se leagă la receptori și față de care sunt dirijați anticorpii neutralizanți, inclusiv cei din vaccin.”
Vestile rele, potrivit profesorului Apetrei.
• Varianta omicron se răspândeste cu rapiditate. Într-un grafic al răspândirii inițiale a variantelor virale, bate tot ce mișcă.
• Mutatiile numeroase în RBD (și NTD) asociază rezistența la anticorpii neutralizanți (inclusiv anticorpii monoclonali utilizați în terapie)
• Clusterul de mutații din vecinătatea situsului de clivare al furinei (H655Y+N679K+P681H) crește eficiența intrării virusului în celulă și deci transmisibilitatea virusului.
• Deleția nsp106 (△105-107) care nu e nouă pentru omicron, poate genera antagonizarea interfenonilor, adică rezistența la imunitatea înnăscută, putând astfel mări transmisibilitatea
• R203K+G204R sunt mutații care survin în afara domeniului spike, in nucleocapsidă (erau în variantele Alfa, Gamma și Lambda) și sunt asociate cu infectivitate crescută.
• În Hong Kong, cei doi pacienți testați aveau încărcături virale extrem de ridicate (pozitivare la 17-18 cicluri de realtime), ceea ce sugerează o producție foarte mare de virus. Poate conduce atât la boală gravă, cât și la transmisibilitate crescută.
• Pacienții din Hong Kong erau în camere diferite, iar virusul a fost găsit răspândit larg în cele două camere-ceea ce înseamnă că virusul este transmisibil prin aerosoli. Se transmite cu foarte mare uțurință (iar încărcăturile virale mari nu ne ajută deloc)
Vestile bune:
• deletia △69-70 în gena S permite identificarea foarte ușoară a variantei omicron, deci trasabilitatea ei imediată.
• majoritatea regiunilor din genele N si RdRp, care sunt folosite pentru diagnostic prin testele de realtime PCR sunt conservate. Ceea ce înseamnă că testele vor funcționa pentru monitorizarea pacienților infectati cu varianta omicron.
• la fel, regiunile din structura nucleocapsidei recnoscute de testele rapide antigen nu sunt substanțial modificate și vor putea fi recunoscute. Deci testele funcționează încă.
• Unul din experții în biologie structurală a coronavirusurilor a sugerat ca mutațiile combinate P681H si N679K sunt extrem de rare tocmai pentru ca nu sunt stabile. A menționat însă că nu se știe cum sunt afectate aceste mutații de restul mutațiilor din structura omicron.
Ce nu stim?
• in ce masura virusul are capacitate de a se raspandi masiv in lume inlocuind varianta delta. Care este transmisibilitatea acestui virus (i.e., este R0 mai mare, fiind continuata seria de cresteri cu fiecare noua varianta)?
• in ce masura infectia cu omicron are patogenicitate mai mare (i.e., letalitate si sechele mai mari). Se stie deja ca unii pacienti pot ramane in continuare asimptomatici
Ce stim?
-ca trebuie sa ne protejam. Purtati masca ori de cate ori sunteti in spatii inchise impreuna cu alte persoane.
-nu iesiti din casa daca aveti febra. Nu va lasati colegii/angajatii/elevii/studentii sa vina la scoala daca au febra.
Din pacate, n-am iesit din padure, si probabil ca o sa continuam sa o luam de la capat pana cand vom invata ca trebuie sa facem si ce trebuie sa facem nu numai ce vem chef.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare