Închide

SPECIAL Turism pentru România. O artistă din Kazahstan promovează Clujul prin operele sale: „Aveți o țară fantastică, asta le-am zis tuturor”

CulturăRecomandarea redacțieiSocial by Catalin Suciu - ian. 16, 2017 0 2242

O studentă din străinătate aflată la studii în Cluj și-a pus în gând să-și facă un rost în România. La 23 de ani își susține masterul în Arte Plastice la Universitatea de Arte și Design, iar apoi are de gând să-și dea și doctoratul. La expoziții, fie că se află în Karaganda, un oraș din Kazahstan, la Astana, în Capitală, sau oriunde , lucrările sale ilustrează orașe și peisaje românești. Brașovul, Transfăgărășanul, Delta Dunării, locurile pe care a apucat să le viziteze din 2014 încoace, de când a sosit în România.

-„Eu vreau doar să pictez”, le-a spus Alua Tebenova părinților săi doctori, pe vremea când se pregătea să devină ea însăși medic.  Au înmărmurit amândoi și-au încercat, părintește, s-o sfătuiască pentru binele său, să urmeze cariera ce-i fusese predestinată, cea de doctor, evident. Pe vremea aceea studia să intre la Universitatea de Medicină din Karaganda, dar ceva nu-i dădea pace. Ea voia doar să se joace cu culorile. „Cred că la început se gândeau că glumesc, dar apoi m-au luat în serios. Eu îmi doream să fac ceva creativ, așa e spiritul meu”, rememorează artista momentul în care le-a spus alor săi că nu se va regăsi niciodată în meseria respectată cu atâta ardoare în familie.

Fascinată de istorie și tradiții, Alua a dat în Kazahstan peste o comunitate de români constituiți în Societatea Dacia. Aici se întâlnesc, socializează, împărtășesc memorii și experiențe diverse, urmași ai unor soldați români uitați pe meleaguri kazahe din timpul celui de-al doilea Război Mondial. În toată nenorocirea  câțiva și-au refăcut viețile tocmai în Asia. „Sunt polonezi, ucraineni, români, toți de prin Război rămași. Familiile lor sunt în Kazahstan, dar și-au păstrat tradițiile moștenite de acasă. Pe mine m-a atras cultura românească, țara voastră. M-am și înscris în această asociație după ce am fost la câteva întâlniri și există și un ansamblu folcloric în Karaganda, care se numește „Dorule”. M-a fascinat România și-am zis să vreau să o vizitez neapărat. Asta era pe vremea când ai mei mai sperau să mă fac doctor”, își amintește Alua.

A terminat liceul, iar apoi și-a căutat o bursă de studii în România. Și-a zis că vrea să vadă ea cu ochii ei cum e la noi, înainte să vină cu totul. A sosit în București în vara lui 2012. „Înainte să vin la master, am sosit la voi într-o vară toridă în București. Prin iulie, într-o vacanță. Nu mi-a plăcut atunci. Era foarte mare, foarte aglomerat, mulți oameni grăbiți. Eu auzisem alteceva despre România și mi-o imaginam într-un alt fel. Adică să nu creadă cineva că detest Bucureștiul, dar pentru mine era prea mare, atâta tot. M-am interesat de facultatea de Arte din București. Aveam trei posibilități: București, Cluj, Timișoara. Apoi am discutat cu mai mulți studenți străini și cu români, bineînțeles, și toată lumea m-a îndrumat spre Cluj, am ajuns la concluzia asta. Mi s-a spus că școala de Arte din Cluj e foarte bună, că voi ajunge într-un oraș istoric cu arhitectură minunată”.

S-a mutat aici, a făcut un an pregătitor de limbă, iar acum e în plin master. S-a obișnuit cu viața, una mult diferită de cultura din Kazahnstan. Spune că o fascinează în continuare centrul istoric, clădirile „care spun povești”. Nu ia niciodată mijlocul de transport în comun, nu circulă nici cu taxiul. „Cel mai mult îmi place să merg pe jos pentru că pot admira clădirile, oamenii. Îmi place să mă uit și la oameni, mă inspiră. La fel ca și istoria. Îmi place foarte mult istoria, tradițiile și voi încerca mereu să le expun în toate lucrările mele. În Kazahstan am avut câteva expoziții și le-am arătat tututor ce țară frumoasă aveți”.

Tebenova

Transăgărășanul

Când le-a arătat kazahilor ei Transfăgărășanul, au început s-o bulverseze cu întrebările. „Ce fel de drume  ăsta, de unde, din ce țară vii? Erau fascinați de drumul șerpuit, de munți. Am pictat și Sibiul, Brașovul, le-am arătat și Sulina într-o lucrare mai mare, Delta Dunării, era toată lumea fascinată. A rămas că vor vizita România, așa mi-au zis mai mulți. Le-am povestit de Cluj, de oamenii de aici, care sunt foarte prietenoși, de clădirile istorice.”

Alua4

Iar când are o expoziție în România, procedează invers. „Încerc să transmit cine sunt, de unde vin. Lumea credea la început, văzându-mă, că sunt din China sau Japonia. Așa că m-am apucat să pictez despre cultura și tradițiile kazahstanului. Ornamente, etnografie, istorie”.

Pe viitor, Alua Tebenova vrea să-și împace și mama, într-o oarecare măsură. „Talentul pedagogic cred că l-am moștenit de la ea, ea predă la Universitatea de medicină și mi-ar plăcea să predau copiilor. Am și avut o experiență de acest gen la o grădiniță kazaho-rusă din București, unde i-am învățat o perioadă pe cei mici cum să așeze culorile, să le îmbine, lucruri elementare. Mi-ar plăcea foarte mult să am o galerie și să predau. Îmi doresc doar ce-și dorește un artist. Un lucru simplu: Libertate”

Alua2

Brașov

Brașov

Alua3

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare