Închide

SPECIAL Medic suedez stabilit în România, la Cluj: „Alegeți campingurile, luați o rulotă și nu vă înghesuiți, rămâneți sănătoși. Nu mai plecați în Grecia, aveți o țară nemaipomenită. Am făcut asta recent și vă spun că la voi e senzațional!”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 04, 2020 0 1583

E perioada concediilor și vreți să evitați aglomerațiile? Cu siguranță că ați văzut în ultimele zile imagini de pe litoral sau de pe valea Prahovei, cu mii de români care s-au înghesuit, luând cu asalt locurile de cazare pentru a se relaxa. Sau cozile cu mașini întinse pe kilometri întregi la intrarea în Grecia.

Recomandările specialiștilor în sănătate publică sunt clare: evitați aglomerațiile, respectați măsurile de protecție. Una dintre cele mai la îndemână soluții de vacanță pe timp de pandemie poate fi campingul, fie cu cortul, fie cu rulota. Deși ocolite de români în ultimii ani, campingurile îți pot oferi siguranță, distracție și aventură, toate la un loc.

Doctorița Khaledi Nastaran (34 de ani) s-a născut în Iran, după care părinții s-au mutat în Suedia, unde a trăit și ea peste 20 de ani. E cetățean suedez. A venit la studii în România și tot aici a și rămas, după ce-a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca. Recent, medicul și-a petrecut primul concediu într-o rulotă, pe care a închiriat-o cu soțul său Mihai.

Ea spune că „n-aș da experiența asta pe nimic. O mare surpriză pentru mine. Noi am călătorit și obișnuiam să călătorim foarte mult în străinătate, iar acum, din cauza pandemiei, am ales să rămânem în țară. Bun, am spus, dar unde și ce facem? Am închiriat o rulotă din Cluj și-am zis să facem un tur al României, de la Nord la Sud. Hai să mergem, suntem safe, mergem unde ne duce drumul, nu stăm în aeroporturi, nu facem check-in-uri, nu ne plimbăm cu autobuzul aglomerat. M-am uitat, recunosc, pe net, puțin. Unde sunt campinguri organizate în România? Am tot căutat un traseu și-am ajuns la Colibița, pe malul lacului. Se numește „Camping Lac Colibița”, povestește medicul.

Medicul Nastaran și Mihai, soțul său român.

Surprinzător pentru cei doi a fost că atunci când au ajuns în camping și-au dat seama că sunt singuri. „Nu era absolut nimeni, în afară de o gazdă foarte primitoare. Totul despre camping era tradus în limba engleză fiindcă – spre surprinderea mea – cei mai mulți turiști care merg acolo sunt din străinătate. Am parcat rulota lângă lac. Sublim, absolut. Era campingul gol. Eram doar noi și-am zis că nu e posibil așa ceva. Locul acela e atât de frumos, ai natura aceea acolo, ai lacul, gazda noastră era atât de primitoare. De ce nu merg oamenii acolo? Ne-am trezit la răsărit pe malul lacului, unde erau vreo 30 de gâște libere, auzeai păsările, aveai soarele proaspăt și natura. Fabulos. Era pentru prima dată când făceam asta, să merg cu rulota într-un camping.”

De la Colibița, tinerii au luat-o spre Bran, unde sperau să rămână o zi sau două, după care să pornească spre Marea Neagră.

Planurile, însă, și le-au schimbat odată ce au ajuns la „Vampire Camping Bran”, în județul Brașov. „În camping erau rulote cu spațiu însemnat între ele. Am vizitat aici și castelul Bran în condiții de maximă siguranță. Erau 10 oameni, cred, toți purtând mască, respectând și distanțare fizică. Se fac excursii. E aer curat, liniște, siguranță. Ne-am plimbat, am admirat peisajul absolut senzațional, ne-am bucurat de natură. Am zis că stăm o zi-două, după care ne continuăm drumul spre mare. Apoi am văzut imagini cu plajele acelea pline și-am rămas aproape o săptămână.”

Dacă alegeți Vampire Camping Bran, e bine de știut că aveți mai multe obiective turistice în zonă. Se fac tururi la castelele Bran, Râșnov, Făgăraș sau Peleș. Puteți vizita bisericile fortificate din Viscri, Prejmer, Harman sau Vulcan.

Tot de aici se fac excursii și în Parcul Natural Bucegi, în Parcul Natural Făgăraș sau la Peștera Dâmbovicioara.

De ce am alege să stăm departe de civilizație, de confortul unui hotel, de exemplu?, am întrebat-o pe doctoriță.

„Să nu uităm că suntem în pandemie și trebuie să fim precauți. Să nu pierdem vremea prin aeroporturi, în aglomerații urbane. În plus, România e o țară nemaipomenit de frumoasă și e păcat să nu fie susținută și economia locală. Am văzut că s-a deschis Grecia și foarte mulți români pleacă acolo și se blochează punctul de intrare în Grecia. De ce să faci asta când ai o țară atât de frumoasă? După cum se știe, Suedia e singurul stat care nu a impus măsuri restrictive și a mers pe recomandări. Ei bine, în Suedia a înflorit în toată această perioadă turismul local prin camping. Se susține economia locală, ceea ce e foarte bine. E o terapie să te rupi așa de lume și e sigur, dacă ținem cont de contextul pandemiei. Te urci într-o mașină, te duci și stai în natură, te bucuri de apă, de pădure, de frumusețea locală. Le recomand tuturor să facă asta. E păcat să tot plecăm în alte locuri, când avem o țară atât de frumoasă care are nevoie de noi toți.”

Khaledi Nastaran, cetățean suedez, are 34 de ani și nu are de gând să plece din România.

„Dacă vrei un trai confortabil, relaxat, confort sporit, te duci în Suedia. De exemplu, sora mea este suedeză, deși a stat trei ani în România, unde a studiat la stomatologie. Apoi s-a dus la Madrid pentru studii, iar acum e stabilită în Suedia. Ea preferă asta, eu prefer România, unde e mult mai intens. În Suedia oamenii sunt ca și vremea – destul de reci- or, în România sunt atât de primitori! M-am născut în Iran, apoi ne-am mutat toată familia în Suedia și ne întorceam în vacanțe în Iran, la bunici. România îmi amintește mereu prin oamenii săi, de căldura celor din Iran. Oameni faini, primitori, dar care cred prea puțin în ei înșiși. E cea mai mare problemă a României, de altfel. Faptul că oamenii săi cred prea puțin în ceea ce pot face, în ceea ce pot realiza. Se îndoiesc mult prea mult de forța pe care o au”, crede medicul.

Citiți materialul integral pe G4media.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu