Închide

SPECIAL Curiosul caz al portughezului Filipe Nascimento, diamantul neșlefuit al CFR-ului

SportTop News by Catalin Suciu - mart. 02, 2017 0 3813

Sosit la CFR Cluj în 2015, Filipe Nascimento (22 de ani) a avut nevoie de o perioadă de adaptare. Acum e titular incontestabil în formația imaginată de Miriuță. Un jucător tehnic format la academia lui Benfica Lisabona, una dintre cele mai bune din lume. „E un reper la nivel mondial”, spune fotbalistul.

În urmă doar cu 3-4 ani era considerat unul dintre cei mai talentați fotbaliști din Portugalia, peste Bernado Silva, dacă vreți, starul lui AC Monaco, formație care evoluează acum în primăvara Ligii Campionilor. Internațional de juniori pe la mai toate categoriile de vârstă, Nascimento și-a încheiat cariera provizoriu în țara natală după un conflict cu Jorge Jesus, fostul antrenor de la Benfica Lisabona. Acum jucătorul e în România și vrea titlul cu CFR-ul. Evoluează constant în formația lui Miriuță și e monitorizat de mai multe formații din străinătate.

Nascimento e o vedetă la Academia Benficăi Lisabona. Începe fotbalul la 8 ani, când e acceptat la una dintre cele mai puternice centre juvenile din lume și crește de la an la an. E multiplu campion de juniori pe la mai toate categoriile la care evoluează, e titular incontestabil. Joacă și pentru loturile de juniori ale Portugaliei. Iese campion de tineret cu Benfica, cu care joacă și o finală de Liga Campionilor, pe care o pierde în fața Barcelonei, scor 3-0.  Ajunge și căpitanul lusitanilor, iar presa lusitană îi prevede un viitor strălucit. „Acest jucător e nemaipoment, un talent nemaivăzut. E unul dintre cei mai buni din generația sa”, notează cotidianul OJogo într-o scurtă caracterizare.

Iată câțiva dintre colegii săi de echipă:  Bernardo Silva, Derlis González, Gonçalo Guedes, Hélder Costa, Victor Lindelof, Joao Cancelo.

Silva e vedeta lui Monaco, e unul dintre cei mai curtați tineri fotbaliști din Europa și a debutat deja în echipa națională de seniori. Real Madrid și Manchester United sunt doar două dintre cluburile care îl monitorizează. Derliz Gonzales evoluează la Dinamo Kiev, după ce a trecut și la FC Basel, cu care a jucat în Liga Campionilor. Gonçalo Guedes a fost cumpărat de Paris Saint-Germain, pentru ca a și debutat în campionat, iar Helder Costa evoluează la Wolverhampton, în Championship, după ce sezonul trecut juca 25 de partide la Monaco. Lindelof e cel mai bun fundaș central de la Benfica Lisabona și e dorit de mai multe formații din Premier League, iar Joao Cancelo e titular la Valencia și internațional al Portugaliei.

Benfica

Filipe Nascimento a ajuns în România în 2015 liber de contract.

Lipsa de șansă și un conflict cu antrenorul Jorge Jesus, de la Benfica, l-au ținut de pe loc. Fotbalistul CFR-ului spune, însă,  că e mulțumit în România. „Rămân recunocător Benficăi pentru că mi-a dat șansa să fiu acolo și m-a format ca și jucător și persoană. Trecutul e trecut, eu am șansa acum să devin campion cu CFR-ul. Sunt mulțumit unde sunt și, în plus, sunt foarte tânăr. Nu văd ce ce-aș fi nemulțumit că sunt în România”, spune pentru actualdecluj.ro mijlocașul.

Dar revenim inevitabil la Benfica Lisabona. La 19 ani, Nascimento are pretenția să evolueze pentru echipa mare, firesc. Mai ales după atâția ani în care a performat constant la juniori și tineret. Nemanja Matic, titular în formația mare, e achiziționat de Chelsea, iar postul său rămâne vacant. Nascimento crede că merită o șansă, însă Jorge Jesus, antrenorul de atunci are o reacție de neînțeles. „Va trebui să se nască încă de 10 ori pentru a fi o alternativă la Nemanja Matic”.  Jucătorul i-a răspuns într-o postare pe o rețea de socializare: „Mă voi naște de încă nouă ori, dacă va fi nevoie. Nimeni nu ne poate fura visul vieții”

Bernardo Silva, decarul de astăzi a lui AC Monaco, i-a răspuns, la rândul său, antrenorului Jesus și a împărtășit aceeași soartă cu Nascimento, plecând la scurt timp.

Benfica l-a anunțat că e liber să-și caute echipă. „Rămâne clubul din inima mea și poate că într-o bună zi voi avea șansa să mă întorc. Nu știu dacă acesta a fost motivul pentru care n-am primit șansa să fiu la prima echipă. Am avut și o accidentare la vremea respectivă. Toate lucrurile care se întâmplă în viață au un sens. Eu sunt optimist, mă bucur că am șansa să joc titular într-o echipă foarte bună din România, o echipă care a jucat în Liga Campionilor. În Portugalia CFR-ul e foarte cunoscut. Și am avut șansa să întâlnesc oameni care m-au ajutat enorm aici. Mario Camora, Tiago Lopes, era Bruno Guima când am sosit eu, toți m-au ajutat enorm să mă adaptez. La fel și antrenorul Vasile Miriuță, cel care îmi dă încredere și care a avut încredere în mine. M-a introdus, treptat, în echipă, știe ce pot juca și care e stilul meu. Eu am jucat și număr 10 și număr 6, dar sunt un număr 8”, mai spune Nascimento.

Din România îi apreciază pe Nistor și Boldrin. „Sunt fotbaliști de profilul meu. Au calitate foarte bună, îmi plac amândoi foarte mult”.

Nascimento mai are încă un an de contract cu formația clujeană. Nu duce lipsă de oferte, dar, cel puțin până  la vară, nu se gândește să plece. „Interes există, mi-au spus impresarii, însă aș vrea să plec doar după ce voi lua un titlu în România cu CFR-ul. Am timp să mă gândesc la bani mai mulți pentru că sunt un jucător tânăr. Acum sper să fim și matematic în play-off, iar apoi ne batem la campionat. Eu așa cred, eu așa văd echipa. Suntem o echipă puternică, unită. Voi face tot ce-mi stă în putere să luăm cel puțin un trofeu în acest sezon”, a explicat mijlocașul.

Născut în ianuarie 1995 Filipe Nascimento a evoluat pentru echipele de juniori şi tineret ale Benficăi Lisabona în perioada 2003 – 2014. Are selecţii în naţionalele Under16, U17 şi U18 și U19 ale Portugaliei şi în 2014 a disputat finala Youth League, echivalentul Ligii Campionilor, dar la tineret. Nascimento a ajuns la CFR Cluj vara anului 2015, semnând un contract pe 3 ani.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare