Închide

Spații culturale, centre de activități interactive și un nou parc – nucleul social al viitorului proiect de reconversie urbană din zona de nord a Clujului

ActualitateAdministrațieEconomieTop News by Actual de Cluj - apr. 18, 2024 0 424

Atunci când vine vorba de zone industriale părăsite, orașele au mari dificultăți să le reconvertească și să nu le lase să devină părți fantomatice, indicatori ai degradării urbane și ai colapsului economic. Dacă pentru capitale reconversia a fost mereu mai ușoară, datorită avântului economic, pentru orașele intermediare această traiectorie nu a fost deloc similară. Clujul, ca multe alte orașe din România, are la rândul său astfel de zone industriale, care așteaptă de prea mulți ani o soluție prin care să fie reactivate și integrate în viața economică și socială a orașului. Fosta platforma industrială Carbochim, unde uzina funcționa doar pe o treime din suprafață, iar acum, după ce fabrica a fost relocată și modernizată, a rămas o zonă populată cu clădiri și anexe fără viață, face obiectul unui mare proiect de reabilitare urbană, care promite nu doar design urban de mare calitate, prin conceptul oferit de reputatul birou de arhitectură olandez UNStudio, ci și un proiect centrat pe oameni, cărora să le ofere accesibilitate, mobilitate, natură, cultură și oportunități socio-economice.

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

Dezvoltat de grupul IULIUS pe aproximativ 14 hectare, proiectul este unul extrem de ambițios, atât ca mix de funcțiuni, cât și ca intenție de prezervare a unei părți din amprenta industrială a zonei, prin menținerea clădirilor identificate cu valoare de patrimoniu industrial, care vor fi restaurate și transformate în spații culturale și de susținere a inițiativelor locale. Prin conectarea trecutului cu prezentul, păstrând în același timp densitatea sitului original, au fost introduse și elemente menite să creeze noi accente în oraș, astfel încât întregul proiect să devină un nou nucleu și spațiu public urban în Cluj-Napoca.

Hala cu arcade va primi o nouă identitate, aceea de centru de arte performative, a cărui activitate va fi gestionată de mediul cultural clujean. Festivaluri și concerte, expoziții de arte vizuale, târguri tematice și de design, programe de educație culturală, artistică și științe exacte vor fi parte din agenda centrului. Clădirea de cărămidă roșie, emblematică pentru zonă, va fi și ea restaurată.

Dimensiunea culturală a proiectului va fi completată cu o nouă sală de spectacole pentru clujeni, a cărei activitate va fi operată tot de mediul cultural clujean și unde sunt așteptate piese de teatru pentru copii și publicul adult, puse în scenă de companii independente de teatru sau de stat. Spațiile pentru evenimente în aer liber, prevăzute în proiect, vor reprezenta alte puncte de atracție pentru vizitatori, așa cum se întâmplă și în Iulius Parc, unde publicul se adună des pentru diferite experiențe de timp liber.

Oportunitatea de a petrece timp liber de calitate reiese și din propunerile de spații destinate în special familiilor, de la parcul unde copiii se vor putea juca și unde vor fi amenajate spații pentru activități specifice, la soluții indoor pentru publicul tânăr, cu zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, zone de gaming, experiențe imersive și simulatoare. Un alt centru pentru distracție va fi amenajat pentru copiii de vârstă preșcolară și școală primară, cu activități care dezvoltă creativitatea, gândirea logică, atenția, dexteritatea și aptitudinile de socializare.

Viitorul ansamblu va mai avea, pe lângă spațiile destinate activităților culturale și de petrecere a timpului liber, o zonă de retail cu branduri de la cele accesibile tuturor categoriilor de public, până la branduri premium și spații de birouri, acesta fiind conceput în jurul pilonilor work-live-play.

Cu o atenție deosebită este tratată componenta verde din proiect, care presupune spații verzi amenajate pe 5 hectare, reprezentată de un parc generos și propunerea de amenajare a malului drept al Someșului, în funcție de decizia autorităților, care să permită accesul publicului la râu. Deja peste 600 de arbori maturi sunt aclimatizați în pepinieră pentru a fi plantați în parcul ce va fi creat prin demersul de reconversie urbană, alături de care au ajuns și arbori relocați de pe fosta platformă industrială, pentru ca ulterior să facă parte din noul proiect.

De asemenea, malul aferent platformei, în prezent inaccesibil, va fi o destinație nu doar pentru pietoni, ci și pentru bicicliști, pentru că sunt prevăzute piste velo în cadrul proiectului, pe linia Someșului, dar și pe străzile perimetrale care vor fi modernizate și pe podul rutier și pasarelele pietonale create prin intermediul demersului.

Miza anunțată a regenerării fostei platforme Carbochim este de a construi un pol de atractivitate socială, unde oamenii primesc, în același loc, de la servicii necesare zilnic, până la locuri de muncă și oportunități de business, facilități sportive și educaționale, dar și o infrastructură dezvoltată pentru petrecerea timpului liber.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu