Închide

Sorin Cîmpeanu cere ca salariul minim pentru profesori să fie de aproape 4.000 de lei net

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - sept. 03, 2022 0 117

Ministrul Educaţie, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, despre noile legi ale educaţiei, că dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, ”toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba” şi nu vom avea profesori buni, fără motivaţie salarială, potrivit News.ro.

Câştigul salarial mediu net a fost 3977 lei în luna iunie, potrivit Institutului Național de Statistică.

El a dat asigurări că aceste aspecte au fost discutat în coaliţie şi că tot timpul au fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei.

”Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba. Nu vom reuşi, profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a spus ministrul Educaţiei, întrebat despre majorările salariale din invăţământ, potrivit noilor legi ale educaţiei, potrivit News.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că ”impactul bugetar este eşalonat pe o perioadă de 4 ani, până în 2026”.

”Conform proiectului de lege, va trebui să avem un buget cu 15% din bugetul general consolidat, echivalent, dacă vreţi, la momentul actual, cu 6% din PIB, în anul 2027”, a explicat el.

Potrivit lui Cîmpeanu, măsurile sunt de trei categorii: ”Sunt măsuri care au impact bugetar încă de la 1 ianuarie, este vorba de exemplu de transportul elevilor, de măsuri care să asigure gratuitatea cu adevărat a transportului elevilor. Sunt măsuri foarte importante care au impact bugetar începând cu septembrie 2023, exact peste un an de zile. Este vorba de creşterea de 10 ori, faţă de anul 2020, a bugetului de burse al elevilor, este vorba de creşterile salariale, din septembrie 2023, care au un impact de 7,5 miliarde de lei”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare