Închide

Soprana Anita Hartig, invitata specială la Balul Operei din acest an. Ce se pregătește la Opera din Cluj

Cultură by Actual de Cluj - feb. 20, 2019 0 470

Soprana Anita Hartig, care a cântat în 2014 în deschiderea Balului Operei din Viena, e invitata specială a ediției din acest an a Balului Operei de la Cluj.

Anita Hartig e absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și a debutat în 2006 în rolul lui Mimi din La Boheme de Puccini. În 2009 a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, în rolul Musetta din aceeași operă, iar în anii următori a ajuns pe scena Scalei din Milano și a Operei Regale din Londra. A fost prima absolventă a Conservatorului clujean și cea de-a doua româncă ce a urcat pe scena Metropolitan Opera din New York. În 2014, a cântat în deschiderea Balului Operei din Viena.

Ediția din acest an a Balului Operei e programată în 9 martie și, la fel ca anul trecut, scena acestuia e una specială. „Propunem și în acest an un bal al Operei de inspirație vieneză, așa cum a fost în 2018, un eveniment unde publicul nu este doar spectator, ci devine parte a spectacolului”, spune directorul Operei Naționale din Cluj, Florin Estefan. „Sala va fi pregătită pentru a conecta zona publicului și scena; auditoriul se va afla în imediata apropiere a desfășurării spectacolului și se va bucura de momente ocazionale de interacțiune cu protagoniștii momentelor vocale și coregrafice”. „Am propus o abordare clasică, simplă și elegantă, inspirată de Balul Operei din Viena, iar participanții au apreciat-o foarte mult și ne-au încurajat să continuăm în această direcție. Ne dorim ca și în acest an să recreăm acea atmosferă specială de muzică, vals, bal – care vine în minte când spui Balul Operei”, a completat Cristian Avram, co-manager de proiect pentru Balul Operei.
Seara Balului Operei va începe cu primirea invitaților pe covorul roșu, iar spectacolul va fi deschis prin intonarea Imnului de stat al României și a Imnului Uniunii Europene. Programul include momente orchestrale, solistice – vocale și instrumentale: valsuri, arii, balade, fragmente muzicale care respectă caracterul dansant, fiind astfel redate și prin mișcare scenică, prin participarea perechilor de soliști ai Ansamblului de Balet al Operei Naționale Române clujene. Invitații speciali ai evenimentului sunt soprana Anita Hartig, tenorul Teodor Ilincăi și dirijorul Vladimir Lungu. Programul serii include acordarea premiilor „Alexandru Fărcaș” pentru tinere talente, „Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine și „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru excelența unei voci masculine.
La fel ca anul trecut, și la această ediție spectatorii sunt rugați să respecte dress code-ul oficial: White Tie sau Black Tie Formal. „Astfel, în cazul White Tie, domnii pot alege un frac negru, vestă albă și papion alb, cămașă, pantaloni și pantofi negri eleganți, iar doamnele o rochie de gală, pantofi cu toc, poșetă plic și bijuterii din pietre și metale prețioase. Nu se recomandă vestă neagră la ținuta White Tie. Pentru cei care preferă Black Tie Formal, domnii pot purta tuxedo, papion negru, cămașă albă, pantaloni și pantofi negri eleganți, iar doamnele rochie de gală, pantofi cu toc și poșetă plic. În cazul doamnelor, nu se recomandă pantofii cu toc pătrat, părul liber și dresurile negre”, arată organizatorii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu