Închide

SoNoRo: concerte la Biserica Reformată și Bastionul Croitorilor

Cultură by Actual de Cluj - nov. 03, 2015 0 307

Concerte gratuite la a zecea ediție a festivalului de muzică de cameră SoNoRo, pornit la București și care ajunge și la Cluj.

Ediția aniversară a festivalului, care a început în weekend la București, ajunge între 13 și 15 noiembrie la Cluj. De altfel ediția aniversară cuprinde 18 concerte, susținute la București, Arad, Cluj-Napoca și Bistrița, cu piese inspirate de tărâmul viselor și al visurilor.
Peste 35 de artiști internaționali, muzicieni binecunoscuți publicului SoNoRo și membri de renume ai elitei muzicale europene, vor lua parte anul acesta la festival: sunt pianistul Konstantin Lifschitz, violoniștii Gilles Apap, Philippe Graffin, Anna-Liisa Bezrodny, Marc Bouchov, Alissa Margulis, Daniel Rowland, violonceliștii Alexander Bouzlov, Alexander Chaushian, Jan-Erik Gustaffson, clarinetistul Michel Lethiec, acordeonistul Srdjan Vukasinovic, duo-ul Lucian Ban și Mat Maneri, Cvartetul Casal și orchestra elvețiană Chaarts.
Ediția aniversară a debutat vineri seara în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni din București, cu un program care a inclus lucrări din Franz Schubert, Gabriel Fauré și George Enescu. În capitală, concertele ajung în ARCUB – Gabroveni, The Ark, Palatul Bragadiru, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României, Ateneul Român, Palatul Cercului Militar Național și Catedrala Sfântul Iosif.
După un popas la Arad, SoNoRo va ajunge la Cluj-Napoca în 13 noiembrie, cu salonul muzical „Journal of Dreams”, sâmbătă 14 noiembrie.

Primul concert e programat sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 19, la Biserica Reformată Calvină de pe strada Mihail Kogălniceanu, unde concertează Alissa Margulis, Philippe Graffin & Anna-Liisa Bezrodny (vioară), Christian Naș & Răzvan Popovici (violă), Jan-Erik Gustaffson și Valentin Raduțiu (violoncel).

În ziua următoare concertele continuă la Bastionul Croitorilor, duminică 15 noiembrie la ora 11, cu piese de Franz Schubert (1797-1828) – Uvertura pentru cvintet de coarde D13; Jean Sibelius (1865-1957) – Trio de coarde in sol minor, JS 210; Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Trio de coarde in sol major, op. 9, nr. 1.

La ambele concerte accesul melomanilor este gratuit. Intrări cu plată sunt duminică seara la AAuditorium Maximum a Universității „Babeș-Bolyai”, „SoNoRo The Dreamers la Cluj-Napoca”, care include în program Gustav Mahler (1860-1911) – Cvartet cu pian în la minor; Arnold Schönberg (1874-1951) – Verklärte Nacht / Noaptea Transfigurată, op. 4; Johannes Brahms (1833-1897) – Cvintet cu pian în fa minor, op. 34.

Interpreți sunt Diana Ketler (pian); Alissa Margulis, Philippe Graffin & Anna-Liisa Bezrodny (vioară); Christian Naș & Răzvan Popovici (violă); Jan-Erik Gustaffson & Valentin Răduțiu (violoncel). Pentru acest concert, biletele costă 20 de lei, dar elevii, studenții și pensionarii plătesc 10 lei pe bilet.
A X-a ediție a festivalului prilejuiește și lansarea unui nou album, „Lived and Dreamed”, avându-i ca protagoniști pe patru dintre membrii Ensemble Raro, ansamblul „in residence” al festivalului SoNoRo: Diana Ketler, Alina Pogostkina, Răzvan Popovici și Bernhard Naoki Hedenborg. Repertoriul include cvartetele cu pian ale lui Josef Suk și Antonín Dvořák și „Povestea” lui Leoš Janáček pentru violoncel și pian.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu