Închide

Sondaj la Cluj: românii sunt în continuare îngrijorați de coronavirus la 5 luni de la izbucnirea pandemiei, un sfert au amânat sau anulat vacanțele

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - iul. 28, 2020 0 218

Românii rămân îngrijorați de situația generată de pandemia de coronavirus, la cinci luni de la izbucnirea pandemiei, arată un sondaj realizat de o casă de sondaje de la Cluj.

”Gradul de îngrijorare rămâne totuși constant în ultimele două luni, chiar dacă în ultimele săptămâni numărul cazurilor a crescut în țara noastră; una dintre explicații fiind experiența destul de redusă a românilor cu această boală”, arată sondajul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie Cluj. ”Chiar dacă jumătate dintre români știu că în localitatea lor există sau au existat cazuri de Covid– 19, procentul celor care cunosc pe cineva care a contractat virusul rămâne destul de scăzut (16%), astfel încât puțini sunt românii care iau contact direct cu ce înseamnă acest virus și cu consecințele bolii”.

Cu toate acestea, procentul este mult mai mare decât în urmă cu trei luni, când doar 1% dintre români declara, într-un sondaj realizat în luna mai, că a cunoscut pe cineva bolnav de Covid – 19.

Sondajul realizat la Cluj concluzionează că trei sferturi dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de coronavirus, și aproape 7 din 10 români sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus. Doar 16% dintre români cunosc personal pe cineva care a fost infectat cu virusul SARS CoV-2 și doar 1 român din 20 declară că s-a testat din proprie inițiativă ca să vadă dacă e infectat cu coronavirus. Alți 6% spun că s-a testat la solicitarea autorităților, iar 7% la solicitarea angajatorului.

Aproape un sfert (24%) dintre participanții la sondaj declară că și-au anulat vacanța din această vară din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți. În același registru, aproape 1 din 10 români (9%) a fost deja în vacanță, iar 13% urmează să plece în perioada următoare.

Să mai precizăm că aproape jumătate dintre români susțin că se informează zilnic cu privire la evoluția epidemiei de Covid– 19 în România, iar televiziunea este canalul principal de informare cu privire la acest subiect pentru cei mai mulți dintre români. Televiziunea e urmată de radio (21%) și canalele online ale autorităților, rețelele de socializare, și în final presă online și presă scrisă tipărită, aceasta din urmă fiind menționată în special de vârstnici și oricum, în total, de doar 5% din respondenți.

Sondajul face parte din demersul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, de a monitoriza constant impactul pe care pandemia de COVID – 19 o are asupra societății românești, numărul studiilor realizate în acest context și difuzate către public ajungând la 13. Sondajul a fost realizat în 24 și 25 iulie pe un eșantion de aproape 900 de persoane.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu