Închide

Sistem on-line pentru plata parcărilor din cartiere la primărie, doar la anul. Se va putea alege parcarea preferată?

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 07, 2015 0 707

Clujenii au cerut încă din 2013 un sistem on-line și transparent de plată a parcărilor din cartiere, în așa fel încât acestea să nu se mai obțină la mica înțelegere cu inspectorul de zonă. Dezideratul a fost preluat anul acesta de un consilier local care a cerut primăriei un sistem de plată on-line a taxelor de parcare dar și posibilitatea de consultare de aceeași manieră a locuirilor de parcare libere din zona de interes. Serviciul de parcări al primăriei susține că un asfel de sistem ar putea să funcționeze în Cluj-Napoca din 2016.

În condiţiile în care primăria are deja implementat un sistem on-line pentru depunerea cererilor de parcare ar trebui să instituie şi un sistem transparent, astfel încât oricine să poată vizualiza on-line toate locurile de parcare existente, dar şi să aibă o reprezentare clară asupra locurilor libere sau a celor deja închiriate pe abonamente de parcare. Clujeni au sesizat primăriei, cu doi ani în urmă, că își doresc o procedură simplă și transparentă pentru închirierea unui loc de parcare de la primăria clujeană. Adică: depunerea unei cereri 0n-line, aplicarea exact pentru locul de parcare dorit, plata on-line cu cardul, după care abonamentul este transmis pe e-mail. Ceea ce ar însemna o economie de timp pentru cetățeni, dar și evitarea cozilor de la ghișele primăriei. Mai mult, clujenii au menționat că în acest fel se poate consulta pe tot parcursul anului situația locuirilor de parcare disponibile și nu vor mai fi nevoiți să aștepte încă un an pentru a primi o parcare. Propunerea privind vizualizarea și accesul on-line la parcările administrate de primăriei ar evita presiunile și negocierile care se fac cu inspectorii de zonă pentru ca oamenii să primească locul de parcare dorit.

În 2014, primăria a lansat un concurs sub egita Clusterului IT în cadrul evenimentului Cluj Innovation Days, pentru cei pasionați să dezvolte aplicații mobile. Printre premiile acordate, la secțiunea alegerea primăriei, a fost aleasă aplicația <<Drive’n Park>> care aduce o soluţie de plată a parcării direct către primăriei, la minut, dintr-o aplicaţie mobilă. Aceasta urma să fie studiată la pachet cu alte aplicații – o platformă on-line de sesizări, o aplicație pentru transportului public, etc – și implementată împreună cu specialiștii primăriei. “Urmărim să îmbunătăţim serviciile on-line pentru cetăţeni. Este un proces complex în special pentru că trebuie implicate toate serviciile şi direcţiile din primăriei. S-a început cu resursele interne, chiar dacă departamentul IT din primărie este mult subdimensionat pentru nevoile unui oraş ca Cluj-Napoca. S-a introdus sistemul de plată a parcării prin SMS, plata taxelor şi impozitelor on-line, inclusiv varianta pentru telefon mobil prin QR codurile de pe înştiinţările de plată trimise anul acesta clujenilor. Toate au mers foarte bine. Pentru că avem o comunitate IT impresionantă, dacă nu există o colaborare direct cu primăria, degeaba se generează aplicaţii, pentru că ele nu ajung să fie puse în practică. Aşa am organizat hachathonul şi avem trei variante de aplicaţii pe care dorim să le implementăm: platforma de sesizări proprie a primăriei, sistem de plată on-line a parcării şi sistem de monitorizare pentru mijloacele de transport în comun”, declarau în 2014 reprezentanţii primăriei.

În 2015, chestiune legată de plata și vizualizarea on-line a locurilor de parcare a fost și în atenția unui consilier local. Ioan Bîldea de la PNL a cerut un sistem prin care orice locuitor al orașului să
aibă posibilitatea de a achita taxele de parcare online, cât și cea de a consulta în timp real locurile de parcare libere în zona lui de interes. De asemenea, a mai susținut Bîldea, solicitarea unui loc de parcare ar trebui să se poată face din fața unui calculator conectat la internet iar toate documentele necesare să se poată depune on-line, la fel și formularul care conține criteriile după care se face alocarea locurilor de parcare. „Cu puțin efort din partea Serviciului de administrare a parcărilor, toată lumea va avea de câștigat, deci nu văd nici un motiv pentru care primăria ar implementa doar o soluție punctuală și nu un sistem complet”, a informat Bîldea.

Serviciul de Parcări condus de Florin Bugnar a informat că lucrează împreună cu Serviciul Strategii de Informatizare la un proiect privind plata on-line a parcărilor din oraș. Potrivit lui Bugnar respectivul sistem ar putea să fie funcțional începând cu 2016. Despre posibilitatea vizualizării locurilor de parcare libere on-line, administrația locală nu a oferit detalii. Doar prezicarea că într-o primă fază sistemul va fi testat și se adresează clujenilor, iar într-o etapă ulterioară va putea fi utilizat și de proprietarii de autovehicule din alte localități.

Administrația locală taxează peste 40.000 de locuri de parcare în oraș – parcări în cartiere, parcări în centru, garaje, parcări în parkinguri de cartier sau în centru. Cele mai multe venituri obținute din taxarea parcărilor se fac din abonamente pentru închirierea locurilor e parcare disponibile în cartiere, în jur de 1 milion de euro anual, potrivit datelor furnizate de primărie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare