Închide

Singura clujeancă pentru care a cântat imnul României la Olimpiadă: unde e singura sportivă ce a reușit cea mai bună performanță din istoria Clujului

Sport by Mihai Prodan - mart. 21, 2015 0 1890

Sunt 11 ani de când a reușit cea mai mare performanță din istoria Clujului iar de atunci poate nici nu ați mai auzit de ea.

E august 2004 iar la Atena au loc Jocurile Olimpice. La gimnastică România e favorită, iar printre sportive se află și o clujeancă. ”Bănuț” cum e alintată din cauza înălțimii de doar 1,47 metri, Oana Ban, se pregătește de proba de sol – e ultimul aparat, iar între România și următoarea clasată, Statele Unite ale Americii, stau doar 124 miimi de secundă. Nu îți reușește perfect proba – îți iei „adio” de la medalia de aur. Dar echipa României, formată din Oana Ban, Alexandra Eremia, Cătălina Ponor, Monica Roşu, Dana Sofronie şi Silvia Stroescu, termină proba cu brio, în total 114,283 de puncte, iar la sfârșitul probei de sol diferența față de SUA se mărise la aproape un punct.  „Ştim că solul e unul din punctele noastre forte, aşa că am fost foarte sigure pe noi”, explica atunci Oana Ban.

Vorbim despre gimnasta Oana Ban, cea care reușea la Jocurile Olimpice de la Atena să obțină aurul olimpic – cea mai mare performanță pe care o poate visa un sportiv, și de altfel singura astfel de medalie obținută vreodată de un sportiv clujean.

Oana Ban, acum la 29 de ani, a debutat ca sportivă la CSS “Viitorul” Cluj, cu Rodica Câmpeanu și Anton Ciupei, după care s-a transferat la CS „Cetate” Deva, sub îndrumarea reputaților antrenori Octavian Belu și Mariana Bitang. E cea mai titrată sportivă clujeană de după Revoluție și a fost desemnată trei ani consecutiv – în 2002, 2003 și 2004 ca cea mai bună sportivă a Clujului. În 2004 a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Cluj-Napoca, după performanța de la Atena. După câteva luni surprindea anunțând că se retrage din activitatea sportivă.

Actualdecluj.ro a vorbit cu Oana Ban, acum plecată în Cipru.

Ești singura sportivă clujeană cu performanța de a fi câștigat o medalie olimpică de aur – în întreaga istorie a sportului clujean. Cum te simți în această postură, la 10 ani de la eveniment?
Ar fi fost bine să nu fiu și singura, dar mă bucur că am reușit această performanță. Acum, după zece ani, parcă totul a fost un vis, au trecut repede anii și la fel de repede și faima, pentru că dacă nu continui să faci performanță, să te menții acolo, oamenii te uită repede.
Dar m-am bucurat să mă reîntorc în Atena după zece ani, în același loc dar pentru alt lucru, la congresul internațional al Martorilor lui Iehova, și a fost super!

Descrie-ne eforturile pe plan sportiv care te-au pregătit pentru Olimpiadă, inclusiv programul zilnic și dieta.
Aveam câte două antrenamente pe zi, a câte trei ore, uneori chiar mai mult. Doar joia și duminica aveam un singur antrenament. Toate celelalte lucruri – școala, familia – erau pe plan secundar. Dieta era strictă, era foarte bună dar ni se părea puțină. Mereu visam la dulciuri! Dulciuri mâncam doar duminica, atunci când aveam voie să ieșim câteva ore în oraș. Sau când veneau ai mei, o dată la 2-3 săptămâni câteva ore. Era normal să fie așa strict, pentru că eram niște copii – dacă îmi dădeai un kilogram de ciocolată îl mâncam pe tot! Dar trebuia să avem o greutate optimă, altfel nu reușeam să ne facem exercițiile.

Pe plan sportiv, ce a urmat pentru tine după 2004?
După 2004 am renunțat la gimnastică. Am făcut Facultatea de Educație Fizică și Sport și am predat ore de pilates la câteva săli de fitness din Cluj.
Dar pe celelalte planuri, inclusiv personal?
Pe celelalte planuri …am reușit să-mi dedic viața lui Iehova în 2007,o promisiune pe care i-o făcutsem încă de când făceam sport. În 2010 m-am căsătorit cu Sorinel. ȘI cea mai mare a timpului o folosesc în predicare.

Am înțeles că te-ai mutat din țară; ne spui de când și de ce?
Da,ne-am mutat în Cipru din ianuarie 2014. Am fost într-o vacanță aici la niște prieteni, pionieri (Martori ai lui Iehova care dedică lunar un anumit număr de ore predicării-n.red.), mutați și ei aici pentru predicare. Am văzut că sunt foarte mulți români care nu au auzit încă mesajul Bibliei și ne-am hotărât să ne mutăm. Și e foarte frumoasă lucrarea de predicare aici!

Transmite un mesaj pentru tinerele sportive care sunt acum unde erai tu în, să zicem, 2003: care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da?
Să aibă încredere în ele și în antrenori. Având în vedere rezultatele domnului Belu și ale doamnei Mariana (Bitang-n.red.) de-a lungul timpului, eu m-am gândit în felul următor când am început să mă antrenez cu ei: „dacă depun eforturi și le ascult sfaturile, voi face parte din echipă, rezultatele vor veni de la sine”.

Cum se vede Clujul din Cipru? Altfel spus, evenimentele de aici, dacă mai citești ce se întâmplă în oraș care sunt tendințele care-ți ies în evidență?
Sincer nu prea citesc știrile, am văzut că apar clădiri noi foarte repede! În Cipru nu se mișcă oamenii așa de repede.În rest țin legătura cu familia, prietenii prin net – Facebook și Viber, și altele.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare