Închide

Sindicalist: cum mâncai micii în comunism, de 1 Mai, și cum e schimbat fondul muzical de la iarbă verde

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - mai 01, 2015 0 483

Fără festivități și marșuri proletare, sărbătoarea de 1 Mai de la Cluj a rămas, în ultimii 30 de ani, un prilej de prăjit mici: sindicalistul Valentin Ilcaș, președintele Cartel Alfa Cluj, rememorează sărbătorirea Zilei Muncii în comunism și spune cum s-a schimbat aceasta în capitalism.

L-am întrebat cum se sărbătorea 1 Mai în deceniul „80, când populația era puternic afectată de lipsuri, în special în cazul alimentelor. „În anii 80, când era mai greu din punctul de vedere al existenței, dar oamenii se bucurau și atunci, mai ales că erau liberi. Dacă erai prins la mișcările de festivitate, în grupul care trebuia să participe obligatoriu, era mai greu, erai liber doar după ce terminai. Dar ceilalți, că nu era angrenată toată populația, mergeau, se retrăgeau care aveau unde, fie pe la țară, fie pe la părinți, alții ieșeau la iarbă verde. sărbătorea lumea și atunci, pe măsura posibilităților. Se mergea în Făget, Sfântul Ion și Hoia, la Hoia erau și serbări populare, sunt cam aceleași locuri ca acum”.

Ce s-a schimbat de atunci? Dacă acum clujenii își cumpără propriii mici de la magazin, pe care îi prăjesc la iarbă verde, atunci și-i cumpărau la fața locului. În plus, atunci nu găseai puzderie de muzici din boxele mașinilor parcate în buza grătarului. „Nici nu știu dacă astăzi te bucuri așa de mult ca înainte, când prindeai câte o zi liberă, că se lucra 6 zile din 7. Acum, cu 5 zile pe săptămână de muncă în general umea așteaptă să scape, unii să-și rezolve problemele. Acum nu știu dacă mai are aceeași amploare. La Sfântul Ion acum aproape toate locurile sunt proprietăți private, lumea trebuie să găsească alte locuri. Am înțeles că este lângă poligon amenajat de Primărie un loc conform legii, dar e mic pentru câtă lume ar vrea să meargă.
Și acum e mai nasol, că e plin de manele, nu poți sta liniștit. Ți-ai găsit un loc, te trezești că vine unul, dechide ușile și pornește muzica. Atunci, în anii ’80, după ce beau o țuică-două cântau ei, că nu erau sisteme la Dacii ca să întrețină atmosfera. Acuma nu mai poți sta de tot felul de muzici, vrei nu vrei trebuie să asculți”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare