Închide

SIF-urile au cumpărat de la ciprioți o “bucată” din Banca Transilvania

Economie by Kristina Reştea - apr. 22, 2014 0 536

 

Sursa foto: Europeupclose.com

Sursa foto: Europeupclose.com

Societatea de Investiții Financiare (SIF) Moldova și SIF Muntenia au achiziționat acțiuni BT (simbol bursier TLV) de aproximativ 63 de milioane de euro. Bank of Cyprus, unul dintre principalii acționari ai grupului financiar clujean, a vândut vineri, prin intermediul bursei, 10% din acţiunile Băncii Transilvania. Valoarea totală a tranzacției s-a ridicat la aproximativ 82,5 milioane de euro.

Societatea de Investiții Financiare Muntenia (SIF 4) a achiziționat vineri un număr de 90.000.000 acțiuni ale Băncii Transilvania (TLV), conform unei informări transmise azi Bursei de Valori București. La un preț de 1,67 lei/acțiune, valoarea totală a tranzacției s-a ridicat la 150,3 milioane de lei (aprox 33,7 milioane de euro). În aceeași dată, SIF Moldova (SIF 2) a cumpărat 77.225.000 de acțiuni TLV, la același preț mediu, de 1,67 lei pe acțiune. Valoarea tranzacției, inclusiv comisionul, a fost de 130,4 milioane de lei (29,2 milioane de euro), iar în urma achiziției de vineri SIF Moldova a ajuns să dețină 8,53% din capitalul social al Băncii Transilvania.

Bank of Cyprus, unul dintre principalii acționari ai grupului financiar clujean, a vândut vineri, pe bursă, 10% din acţiunile Băncii Transilvania, pentru 368 milioane de lei (82,5 mil. euro). Astfel, în 18 aprilie Bank of Cyprus Public Limited apărea în lista acționarilor BT cu… 0% din acțiuni.

Aflată în topul celor mai mari bănci din sistem, BT are pentru acest an un buget estimat cu plusuri la toate capitolele. Conducerea grupului anticipează pentru 2014 o creştere a profitului brut cu 15,5%, la 512 milioane de lei. Cel mai important acționar al BT este, conform raportării de la 31 decembrie 2013, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deține 14,61% din acțiunile grupului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.