Închide

Sfatul primarul Emil Boc pentru dezvoltatorii unui proiect imobiliar în zona străzii Traian Vuia: „Faceți calitate cum au făcut cei de pe Pasteur care vând apartamentele cu jumătate de milion de euro”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 29, 2022 0 654

Un proiect pentru un bloc de locuințe cu spații comerciale și birouri la partere, dorit în zona străzilor Traian Vuia nr.7 – str Înfrățirii, a fost întors din drum la ședința comisiei de urbanism din 25 noiembrie. Proiectul a fost contestat și de rivenani de pe strada Înfrățirii care au arătat, printre altele, că noile locuințe vor aglomera zona dar și că regimul de înălțime este multe prea mare într-o zonă de case.

 

Planul Urbanistic Zonal pentru edificarea unui imobil mixt cu subsol, parter, trei etaje plus unul retras pe Traian Vuia nr.7 – strada Înfrățirii a fost discutat cu prioritate în ședința comisiei de urbanism din 25 noiembrie, având în vedere prezența vecinilor.

Înainte ca aceștia să formuleze obiecțiile, atât arhitectul șef cât și primarul Emil Boc au cerut proiectanților, Plan Trade, mai multe modificări ale proiectului.

Arhitecta Katona Julia de la Plan Trade a explicat în cadrul ședinței că prin documentație, având în vedere că este vorba despre o parcelă de colț, de peste 1300 de metri pătrați, se dorește edificate unui bloc de locuințe (S+P+3E+EtR) cu spații comerciale, birouri și servicii la parter, plus locuințe la etajele superioare, în total 22 de apartamente. La subsol urmează să se amenajeze parcări pentru biciclete și pentru mașini (25 de locuri de parcare în subsol pentru mașini, plus 3 locuri de parcare la sol și 26 de parcări pentru biciclete). Proiectanții au propus și dezmembrări a unor bucăți de teren pentru lărgirea strazii Traian Vuia dar și pentru crearea unui profil de 7 metri pentru strada Înfrățirii.

Arhitectul-șef al orașului, Daniel Pop, a arătat că este vorba despre o uliță cu asfalt, referindu-se la strada Înfrățirii, motiv pentru care este nevoie de configurarea unui profil de 9 metri pe toată porțiunea, până la zona de case. Atât primarul Emil Boc cât și viceprimarul Dan Tarcea au spus și ei că, pe viitor, deși pe strada Înfrățirii funcționează un sens unic de circulație, este nevoie ca circulația să se deruleze în dublu sens, astfel încât zona să nu se blocheze din pricina traficului.

Mai mult, primarul Emil Boc a recomandat beneficiarilor proiectului, GGC Imobiliare (cu proiecte imobilaire pe strada Oltului sau în cartierul Europa, potrivit paginii oficiale) să nu facă rabat de la calitate, să mai puține apartamente, mai mari și să se preocupe de circulația din zonă. „Faceți calitate cum au făcut cei de pe Pasteur (referire posibilă la proiectul Marina Properties dezvoltat de biroul Trasform – n.red.) care vând apartamentele cu jumătate de milion de euro. Oamenii vin la Cluj pentru calitate, dacă nu țineți cont de asta și atractivitatea orașului va scădea”, a spus primarul.

(Exigențele comisiei privind blocul de pe strada Înfrățirii/Traian Vuia, marcate pe planșele proiectului de către arhitectul-șef al municipiului)

După ce riveranii au deplâns și ei faptul că noua construcție va aglomera zona dar și că regimul de înălțime propus este mult prea mare comparativ cu zona, oficialii comisiei de urbanism au cerut corecții și în această direcției, solicitând să se renune la un etaj. De asemenea, arhitectul șef a cerut proiectanților să reducă și amprenta construcției la sol și s-a stabilti ca proiectul să revină la urbanism cu o nouă propunere care să țină cont de exigenețele comisiei. În discuție a intervenit doar un singur membru al comisiei, arhietctul Dan Domșa care a adus obiecții legate de asigurarea rampei de acces în garajul subteran, care nu ar avea lățime conformă, de aici și solicitarea arhitectului șef.

În ședință au intervenit și reprezentanții GGC Imobiliare care au ținut să îi comunice primarului că apartamentele pe care ei le doresc în noul bloc sunt configurate la 60-70 de metri pătrați, însă nu au reușit să schimbe exigențele comsiei.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu